open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 643/5403/18

Провадження № 3/643/2219/18

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.07.2018 суддя Московського районного суду м. Харкова, ОСОБА_1, розглянувши адміністративний матеріал, який надійшов від Управління патрульної поліції у м. Харкові департаменту патрульної поліції про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, приватного підприємця, мешкає за адресою: м. Харків, вул. Світла 6-А,

за ст. 124 КУпАП,

В С Т А Н О В И В :

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серія БД № 158910 від 19.04.2018, ОСОБА_2 19.04.2018 о 09-54 год. керуючи автомобілем НОМЕР_1 в місті Харкові по пр. Льва Ландау, 156-А, не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху та скоїв наїзд на перешкоду (вибоїна розміром 8 (вісім) см, внаслідок чого автомобіль отримав механічні пошкодження, заподіяно матеріальні збитки.

В судове засідання ОСОБА_2 надав заяву про розгляд справи за його відсутності разом з письмовими запереченнями по справі, в яких винним у скоєнні ДТП себе не визнав та пояснив, що 19.04.2018 близько 09-54 год. керуючи автомобілем НОМЕР_1, рухався в місті Харкові по пр. Льва Ландау в районі будинку 156-А з низькою швидкістю, оскільки здійснював маневр повороту, через наявність великої ями посеред дороги, в яку він в’їхав, оскільки уникнути цього в нього не було технічної можливості, пошкодив власний автомобіль.

Зазначає, що ніяких попереджувальних знаків, щитів на дорозі не було про наявність пошкодження дороги (ями), тому вважає, що в його діях відсутній склад адміністративного правопорушення. Вважає, що необхідно притягнути до адміністративної відповідальності особу, відповідальну за технічний стан дороги на ділянці по вул. Льва Ландау, 156-А, яка не вжила заходів щодо усунення недоліків дорожнього покриття за ст. 140 ч.4 КУпАП.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень, у спосіб, що передбачений Конституцією та Законами України.

Порядок притягнення осіб до адміністративної відповідальності встановлений Кодексом України про адміністративне правопорушення.

Відповідно положень КУпАП обов’язковою умовою притягнення особи до адміністративної відповідальності є наявність події і складу адміністративного правопорушення. Для встановлення події правопорушення.

Наявність події правопорушення доводиться шляхом подання доказів.

Відповідно до ст. 251 Кодексу України про адміністративне правопорушення доказами у справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, які використовуються при нагляді за виконанням правил, що мають функції фото - і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото - і кінозйомки, відеозапису, нормі стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, а також іншими документами.

Згідно ст.62 Конституції України усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно ст. 9 Закону України «Про дорожній рух», Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними затверджених Постановою КМУ № 198 від 30.03.1994 р., власники дорожніх об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов'язані, зокрема своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи, постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об'єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а за неможливості це зробити - невідкладно позначити їх дорожніми знаками, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно до діючих норм і правил або припинити ( обмежити ) рух.

Таким чином, оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, керуючись вимогами закону відносно тлумачення сумнівів щодо доведеності вини особи на її користь, суд приходить до висновку щодо недоведеності наявності складу адміністративного правопорушення в діях водія ОСОБА_2, та приходить до висновку, що ДТП сталося через невжиття заходів щодо ліквідації ями (вибоїни) відповідальними за це особами, які здійснювали ремонтні роботи на зазначеній ділянці дороги.

За таких обставин відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження у справі підлягає закриттю у зв’язку з відсутністю в діях ОСОБА_2 події і складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП України.

В зв’язку з тим, що в матеріалах справи відсутній протокол про адміністративне правопорушення, складений стосовно особи, відповідальної за технічний стан дільниці автодороги по вул. Льва Ландау, 156-А, суд позбавлений вирішити питання про притягнення її до адміністративної відповідальності, тому вважає за необхідне копію адміністративної справи направити до Департаменту патрульної поліції Управління патрульної поліції в Харківській області для вирішення питання про складання протоколу про адміністративне правопорушення на особу, відповідальну за технічний стан дільниці автодороги по вул. Льва Ландау, 156-А в м.Харкові.

Керуючись ст.ст. 33-35, 40-1, 124, 247, 251 КУпАП, ЗУ «Про дорожній рух», Конституцією України суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Провадження у справі про адміністративне правопорушення за ст. 124 КУпАП відносно ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 - закрити у зв’язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Надіслати до Департаменту патрульної поліції Управління патрульної поліції у Харківській області копію адміністративної справи стосовно ОСОБА_2 для встановлення особи, відповідальної за технічний стан дороги по вул. Льва Ландау, 156-А в м.Харкові та вирішення питання про складання протоколу про адміністративне правопорушення стосовно зазначеної особи за ознаками правопорушення передбаченого ч.4 ст. 140 КУпАП.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Харківської області через Московський районний суд м. Харкова.

Суддя Поліщук Т.В.

Джерело: ЄДРСР 75105712
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку