open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 629/3443/17

Провадження № 6/629/75/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.07.2018 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі головуючого судді Каращука Т.О., за участю секретаря Котяй А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні подання державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 без вилучення паспорта, -

встановив:

Державний виконавець Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області ОСОБА_1 звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення закордонного паспорту громадянина України ОСОБА_2 до виконання ним зобов‘язань, покладених на нього судовим наказом у справі №629/3443/17 від 30.11.2017 року про стягнення з ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 на користь КП «ЖУК» боргу у розмірі 19 560, 81 грн., посилаючись на те, що на примусовому виконанні у Міжрайонному відділі державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області перебуває виконавче провадження відносно даного боржника з примусового виконання судового наказу №629/3443/17 від 30.11.2017 року, який було видано Лозівським міськрайонним судом Харківської області.

Відповідно до ст.6 ч.1 п.5 Закону України "Про порядок виїзду з України та в‘їзд в Україну громадян України" встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням - до виконання зобов'язань. Пунктом 8 ст.19 ЗУ «Про Державну прикордонну службу України» встановлено, що на Державну прикордонну службу відповідно до визначених законом завдань покладається, зокрема, запобігання та недопущення виїзду з України та в‘їзд в Україну осіб, яким згідно із законодавством не дозволяється в‘їзд в Україну або яких тимчасово обмежено у праві виїзду з України. Наявність у боржника невиконаних зобов‘язань є підставою для обмеження його у праві виїзду за межі України. В зв‘язку з цим державний виконавець Кучеренко С.В. просить суд тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України без вилучення закордонного паспорта громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, до виконання зобов‘язань, покладених на нього судом.

Державний виконавець Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області ОСОБА_1 у судове засідання не з‘явився, про час, місце та дату судового засідання був повідомлений належним чином, про причини не явки не повідомив.

Вивчивши матеріали справи, судом встановлено, що у державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області ОСОБА_1 на виконанні знаходиться судовий наказ №629/3443/17 від 30.11.2017 року, який було видано Лозівським міськрайонним судом Харківської області.

07.02.2017 року державним виконавцем було відкрито виконавче провадження за вищевказаним судовим наказом.

07.02.2017 року, 05.03.2018 року та 14.05.2018 року державним виконавцем було направлено на адресу боржника виклики.

Згідно повідомлення ДМС України, ОСОБА_2 має паспорт для виїзду за кордон серії ЕК №019106, виданий 06.03.2016 року терміном дії до 06.03.2019 року.

Відповідно до ст.441 ЦПК України, питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби. Суд негайно розглядає подання, зазначене в частині першій цієї статті, без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.

Відповідно дост.313 ЦК України фізична особа має право на свободу пересування. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в‘їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок вирішення спорів у цій сфері регулюється Законом від 21 січня 1994 року №3857-XII «Про порядок виїзду з України і в‘їзду в Україну громадян України».

Положеннямист.6 ч.1 п.5 цього Закону встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо від ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням - до виконання зобов'язань.

На підставі викладеного, вбачається, що особі, яка має паспорт для виїзду за межі України, та має такий намір, може бути тимчасово відмолено у виїзді за кордон у випадку ухилення від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням до виконання зобов‘язань.

Відповідно до правових позицій п.7 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 30.03.2012 року, питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України вирішується при виконанні судових рішень у порядку, передбаченомуст.11 Закону України «Про виконавче провадження» та ст.441 ЦПК України, зокрема в разі доведення факту ухилення боржника від виконання зобов'язання. Окрім того, факт ухилення має підтверджуватися сукупністю доказів, які державний виконавець зазначає у поданні.

Таким чином, при зверненні до суду з вказаним поданням, органи державної виконавчої служби повинні зазначати обставини та надати відповідні докази про те, що боржник ухиляється від виконання зобов'язань та його дії свідчать про намір виїхати за кордон.

По виконанню даного виконавчого провадження державним виконавцем були проведені виконавчі дії, передбачені Законом України «Про виконавче провадження», а саме: направлено виклики боржнику, запити щодо транспортних засобів, нерухомого майна, а також всі дії, спрямовані на погашення боргу, але жодних документів, які б підтверджували сплату боргу ОСОБА_2 на користь стягувача, суду не надано.

Отже, наявність у особи невиконаних зобов‘язань, покладених на неї судовим рішенням є підставою для обмеження її у праві виїзду за межі України.

Відповідно дост.11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового виконання рішень. Одним із таких заходів може бути тимчасове обмеження особам (боржникам) у праві виїзду за межі України з вилученням паспортного документу чи без такого, таке обмеження можливе на підставі судового рішення за поданням державного виконавця.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 до виконання ним зобов‘язань таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.258-260,441 ЦПК України, Закон від 21 січня 1994 року №3857-XII «Про порядок виїзду з України і вїзду в Україну громадян України», Закон України «Про виконавче провадження», постанова Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 30.03.2012 року, Закон України «Про Державну прикордонну службу України», суд, -

ухвалив:

Подання державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 без вилучення паспорта- задовольнити.

Тимчасово обмежити громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, який фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_1, у праві виїзду за межі України без вилучення закордонного паспорту: закордонний паспорт серії ЕК №019106, дата видачі 06.03.2016 року терміном дії до 06.03.2019 року, до виконання ним зобов‘язань, покладених судовим рішенням.

Копію ухвали направити для виконання до Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Близнюківському, Лозівському районах та м.Лозова у Харківській області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через Лозівський міськрайонний суд Харкiвської областi шляхом подачі апеляційної скарги в п‘ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали, а якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п‘ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.О.Каращук

Джерело: ЄДРСР 75104802
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку