open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 569/9575/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2018 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого судді Гордійчук І.О.

секретар судового засідання Михайленко О.С.

розглянувши у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, заінтересовані особи Дубенський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області та Старокостянтинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, про встановлення факту, що має юридичне значення,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулись до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме приналежності громадян України ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до польської національності. Також просять зобов’язати Старокостянтинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області внести зміни до актового запису про одруження №23 від 26 серпня 1977 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, до графи національність нареченого з «українець» на «поляк», Дубенський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області внести зміни до актового запису про народження №12 від 18 липня 1992 року складеному на громадянку ОСОБА_2 до графи національності батька дитини з «українець» на «поляк».

В судове засідання заявники ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, надіславши на адресу суду заяви про розгляд справи за їх відсутності та підтримання вимог.

Також від представника заявників надійшло до суду клопотання про розгляд справи про встановлення факту, що має юридичне значення за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Дубенського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області в судове засідання не з’явився, надіславши на адресу суду клопотання від 22 червня 2018 року про розгляд справи за відсутності представника.

Представник заінтересованої особи Старокостянтинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області в судове засідання не з’явився, надіславши на адресу суду клопотання від 15 червня 2018 року про розгляд справи за відсутності представника.

Враховуючи письмові заяви сторін по справі та дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_5, народилася 08 червня 1935 року, згідно свідоцтва про народження серії I-БВ № 315693 виданого 23 березня 2018 року, про що зроблено актовий запис № 534.

Згідно даного свідоцтва про народження ОСОБА_6 в графі мати зазначено ОСОБА_7, у графі батько ОСОБА_8.

Як вбачається з витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст..126, 133, 135 СК України, у відомостях про ОСОБА_8 зазначено його національність – поляк, також про ОСОБА_7 зазначено її національність – полька.

Відповідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст..126, 133, 135 СК України в графі національність ОСОБА_5 зазначено полька.

У свідоцтві серії I-БВ № 315755 про народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зазначено, батьком – ОСОБА_9, мати – ОСОБА_5,

Національність батьків ОСОБА_1 зазначена наступна, батько «українець», мати «полька», відповідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст..126, 133, 135 СК України.

ОСОБА_1 уклав шлюб з ОСОБА_4 26 серпня 1977 року, згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії I-БВ № 282954, після одруження, прізвище дружини змінено на ОСОБА_1, відповідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст..126, 133, 135 СК України, у графі національність ОСОБА_1 зазначено – «українець».

ОСОБА_2 народилася 05 лютого 1978 року, про що в книзі записів актів про народження 1978 року березня місяця 04 числа зроблено запис за № 12, і видано свідоцтво про народження III -ГЮ № 344179, в якому зазначено, батько – ОСОБА_1, мати – ОСОБА_10, національність батьків у даному документі вказана батько «українець», мати «українка».

Суд приходить до висновку, що вказаними документами підтверджуються родинні зв'язки та національна приналежність сім'ї заявників, та те, що матір ОСОБА_1 - ОСОБА_5, його дід ОСОБА_8 та баба ОСОБА_7 по матері були за національністю поляками. Відповідно баба ОСОБА_2 - ОСОБА_5, її прадід ОСОБА_8 та прабаба ОСОБА_7 по матері були за національністю поляками. Дочка заявниці ОСОБА_2- ОСОБА_3, яка є внучкою ОСОБА_1 також за національним корінням є полькою, а тому встановлення факту їх національної приналежності до «поляків» відповідає морально-духовним потребам сім'ї заявників.

Згідно Указу Президента України № 24 від 31 грудня 1991 року до 1999 року для заявників існувала можливість змінити або встановити національність за його заявою, однак, на теперішній час такої можливості у заявника немає.

Відповідно до п.1.1. «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та регулювання», затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 року № 96/5, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Згідно п.2.13., п.2.16.7 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та регулювання» підставою для внесення змін в актові записи цивільного ставну є рішення суду, в якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану. На підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Згідно зі статтею 35 Конституції України, кожен має право на свободу світогляду та віросповідання.

Статтею 55 Конституції України встановлено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Конвенція про захист прав і основних свобод людини, яка є складовою частиною загальнонаціонального законодавства України, передбачає, що суд не може відмовити у правосудді, якщо громадянин України, іноземець, особа без громадянства вважають, що їхні права і свободи порушені або створюються перешкоди для їх реалізації або мають місце інші ущемлення прав та свобод.

Згідно статті 11 Конституції України держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій, культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх кордонних народів і національних меншин України.

На момент набуття чинності Конституцією України від 28.06.1996 року, діяв Указ Президента України, що дозволяв громадянам зміну національності. Скасування цього Указу Указом від 27.01.1999 року звузило обсяг прав громадян, що не є допустимим, тому що відповідно до ч. 3 ст. 22 Конституції України при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту обсягу прав і свобод, що існували до прийняття Конституції України.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції при здійсненні правосуддя» № 9 від 01.11.1996 року Конституція України, як зазначено в її ст. 8 має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії.

Статтею 300 ЦК України встановлено, що фізична особа має право на індивідуальність і має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно приписів статті 1, статті 3 Закону України «Про національні меншини в Україні» держава гарантує громадянам республіки незалежно від їх національного походження рівні політичної, соціальні, економічні та культурні права і свободи, підтримує розвиток національної самосвідомості і самовиявлення. Усі громадяни України користуються захистом держави на рівних підставах. При збереженні прав осіб, які належать до національних меншин, держава виходить з того, що вони є невід'ємною частиною загальновизнаних прав людини. До національних меншин належать групи громадян країни, які не є українцями за національність, виявлять почуття національного самоусвідомлення та суспільності між собою.

Статтею 11 Закону України «Про національні меншини в Україні» закріплено, що громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

Відповідно до вимог статті 13 Закону України «Про національні меншини в Україні» громадяни, які належать до національних меншин, вільні у виборі обсягу і форм здійснення прав, що надаються їм чинним законодавством, і реалізують їх особисто, а також через відповідні державні органи та створювані громадські об'єднання.

Статтею 15 Закону України «Про національні меншини в Україні» передбачено, що громадяни, які належать до національних меншин, національні громадські об'єднання мають право у встановленому в Україні порядку вільно встановлювати і підтримувати зв'язки з особами своєї національності та їх громадськими об'єднаннями за межами України, одержувати від них допомогу для задоволення мовних, культурних, духовних потреб, брати участь у діяльності міжнародних неурядових організацій.

Частиною другою статті 315 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За такого, оскільки матір, дід та баба заявника ОСОБА_1 є за національністю поляками, заявники також мають право на відновлення національності своїх предків та на внесення змін до правовстановлюючих документів, як це передбачено Законом України «Про національні меншини».

Враховуючи вищенаведене, встановлення юридичного факту належності заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_3 до польської національності не порушує права та інтереси третіх осіб, а тому суд вирішує задовольнити заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

Керуючись ст.ст. 10, 76-80, 263-265, 273, 293, 294, 315, 316, 319, 352, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, заінтересовані особи Дубенський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області та Старокостянтинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, про встановлення факту, що має юридичне значення – задовольнити.

Встановити факт приналежності громадянина України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 Паспорт серії СР № 027419 виданий 16.12.1995 р. Рівненським МУ УМВС України у Рівненській обл., реєстраційний номер облікової картки платника податків – НОМЕР_1, до польської національності.

Зобов’язати Старокостянтинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області внести зміни до актового запису про одруження №23 від 26 серпня 1977 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, до графи національність нареченого з «українець» на «поляк».

Встановити факт приналежності громадянки України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, Паспорт серії СР № 392884 виданий 10.03.1998 р. Рівненським МУ УМВС України у Рівненській обл., реєстраційний номер облікової картки платника податків – НОМЕР_2, до польської національності.

Зобов"язати Дубенський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області внести зміни до актового запису про народження №12 від 18 липня 1992 року складеному на громадянку ОСОБА_2 до графи національності батька дитини з «українець» на «поляк».

Встановити факт приналежності громадянки України ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_5, Паспорт виданий 14.07.2016 року, документ № 000106988, реєстраційний номер облікової картки платника податків – НОМЕР_3, до польської національності.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Рівненської області через Рiвненський мiський суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

Заявник ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, проживає в ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_1;

Заявник ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_8, проживає в ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_2;

Заявник ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9, проживає в ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_3;

Заінтересована особа Дубенський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області, місцезнаходження: 35600, Рівненська обл., м.Дубно, вул.Свободи 1, код ЄДРПОУ 35091306.

Заінтересована особа Старокостянтинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, місцезнаходження: 31100, Хмельницька обл., м.Старокостянтинів, пров.Подільський, буд.2, код ЄДРПОУ 21323049.

Суддя Рівненського міського суду

Рівненського міського суду ОСОБА_12

Джерело: ЄДРСР 75103886
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку