open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 569/9750/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2018 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в особі судді Бердія М.А., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" про стягнення заборгованості по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі та компенсації втрати частини доходів, суд -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся з позовом до ПрАТ «Рівнеазот» про стягнення заборгованості по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати.

В обґрунтування позовних вимог вказує, що перебуває з відповідачем у трудових відносинах. Відповідачем в порушення вимог законодавства нарахована, але не виплачена заробітна плата за період з лютого 2017 року по червень 2017 року в сумі 14655 грн. 22 коп. Просить суд стягнути з відповідача на його користь нараховану, але не виплачену заробітну плату у вказаному розмірі та компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати в розмірі 1926 грн. 89 коп.

Представник ПрАТ «Рівнеазот» ОСОБА_2 подала до суду відзив на позовну заяву, вказавши, що позовні вимоги ОСОБА_1 в частині стягнення компенсації втрати доходів не визнає, вважає їх безпідставним. На заперечення вказаних вимог посилається на положення статей 4,7 ЗаконуУкраїни «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв»язку з порушенням строків їх виплати» та на ту обставину, що позивачем не надано доказів на підтвердження виплати заборгованості та даних про відмову роботодавця у виплаті компенсації. Щодо вимог про стягнення заробітної плати жодних заперечень не подала.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, оскільки відсутні клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Дослідивши письмові докази по справі, всебічно і повно з’ясувавши обставини, якими позивач обгрунтовує свої вимоги, заперечення представника відповідача, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення повністю.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 працює у ПрАТ "Рівнеазот".

Відповідно до довідки ПрАТ «Рівнеазот», що видана ОСОБА_1 від 29.03.2018 року №1253 позивачу до виплати належить заробітна плата в розмірі 14655 гривень 22 копійки за період з лютого 2017 року по червень 2017 року. У зв"язку з чим вимоги позивача у частині стягнення заробітної плати підлягають до задоволення на суму, зазначену в довідці.

Відповідно до вимог ч.1 ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до положень ст.34 Закону України «Про оплату праці» та ст.2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати проводиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Суд приймає до уваги проведений позивачем розрахунок розміру компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати, оскільки він здійснений у відповідності до ст.3 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».

Таким чином, позовна вимога про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати підлягає до задоволення повністю, до стягнення належить 1926 грн. 89 коп.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору за даною категорією спорів, з відповідача слід стягнути судовий збір в дохід держави.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3,12,13,81,141,259,263-265,354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" про стягнення заборгованості по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі та компенсації втрати частини доходів, задоволити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Рівнеазот» (м. Рівне-17, 33017, код ЗКПО 05607824) на користь ОСОБА_1 (Рівненська область, Рівненський район, с.Грабів, вул.Шевченка, 30, РНОКПП НОМЕР_1) заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі в розмірі 14655 (чотирнадцять тисяч шістсот п’ятдесят п’ять) гривень 22 копійки та компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати в розмірі 1926 (одна тисяча дев’ятсот двадцять шість) гривень 89 копійок.

Рішення в частині стягнення заробітної плати за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Рівнеазот»» в дохід держави судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 704 гривні 80 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський міський суд. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Рівненського

міського суду ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 75102944
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку