open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 673/392/18

Провадження № 2/673/351/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 квітня 2018 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий суддя Дворнін О.С.

при секретарі судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду, за правилами загального позовного провадження відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_2 за довіреністю ОСОБА_3 до ОСОБА_4 сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

В березні 2018 року позивачка ОСОБА_2 через представника за довіреністю ОСОБА_3 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_4 сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, вказавши, що 21.05.2011 року помер її батько ОСОБА_5, після його смерті залишилося спадкове майно, яким є право на земельну частку (пай), розміром 2,26 в умовних кадастрових гектарах, у землі, яка перебувала у колективній власності ВАТ «Деражнянське підприємство по племінній справі у тваринництві». Позивачка є спадкоємицею до майна померлого ОСОБА_5 за законом, проте при зверненні її до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав на вказану земельну ділянку їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв’язку з відсутністю оригінала правовстановлюючого документа на нерухоме майно. Враховуючи наведене, позивачка просила визнати за нею право власності на вказану земельну ділянку в порядку спадкування.

В судове засідання представник позивача не з'явився, заявивши клопотання про розгляд справи за його відсутності, в якій вимоги позову підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_4 сільської ради Деражнянського району Хмельницької області у встановлений судом строк відзив на позовну заяву не подав та в судове засідання не з'явився. Разом із цим, представник відповідача заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності, в якій вимоги позову визнав у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню.

Судом об’єктивно встановлено, що 21.05.2011 року помер ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-БВ № 159685, виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Хмельницькому Хмельницького міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області.

До складу спадкового майна ОСОБА_5 увійшло право на земельну частку (пай), розміром 2,26 в умовних кадастрових гектарах, у землі, яка перебувала у колективній власності ВАТ «Деражнянське підприємство по племінній справі у тваринництві», що належало ОСОБА_5 відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РН № 922460, виданого на підставі розпорядження Деражнянської райдержадміністрації № 237 від 24.12.2001 року та зареєстрованого 11.04.2002 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 83.

Проте, як з’ясовано судом, вказаний сертифікат був втрачений, з приводу чого позивачкою було розміщено оголошення у газеті «Вісник Деражнянщини».

Позивачка є спадкоємицею першої черги до майна померлого ОСОБА_5 за законом, що підтверджується свідоцтвом про її народження.

З метою оформлення своїх спадкових прав позивачка звернулася до приватного нотаріуса Деражнянського районного нотаріального округу ОСОБА_6, проте згідно з письмовим повідомленням нотаріуса № 1359/01-16 від 20.11.2017 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), що залишилася після смерті ОСОБА_5, у зв’язку з відсутністю оригінала правовстановлюючого документа на таке спадкове майно. Із цього ж повідомлення нотаріуса вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_5 не заводилась.

Наведені обставини стали підставою для звернення позивачки до суду з позовом про визнання за нею, у відповідності до ст. 392 ЦК України, права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5

Вирішуючи доведеність обставин для визнання за позивачкою права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5, на які вона посилається як на підставу своїх позовних вимог, судом враховується наступне.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1225 цього ж Кодексу право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Згідно з роз’ясненнями, наведеними в пункті 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» № 7 від 16.04.2004 року, вирішуючи спори про право власності на земельну ділянку,суди мають виходити з того, що з 1 січня 2002 р. відповідно до статті 125 Земельного кодексу України право користування земельною ділянкою виникало після одержання її власником або землекористувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування або укладення договору оренди, їх державної реєстрації та встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а з 2 травня 2009 р. у відповідності із Законом України від 05.03.2009 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об'єднання земельних ділянок» право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з положеннями статей 22, 23 чинного на час відкриття спадщини Земельного кодексу в редакції Закону України від 18 грудня 1990 року, право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право. Приступати до використання земельної ділянки, в тому числі на умовах оренди, до встановлення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує право власності або право користування землею, забороняється. Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

Як встановлено судом із наявних в матеріалах справи письмових доказів, зокрема, із довідки відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області № 249/137-17 від 15.09.2017 року та копії записів у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Деражнянською районною державною адміністрацією Хмельницької області, на ім’я ОСОБА_5 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії РН № 922460, який було зареєстровано у вказаній Книзі 11.04.2002 року за № 83.

Разом із тим, будь-яких належних та допустимих доказів, які б вказували на те, що взамін вищевказаного сертифіката на ім’я ОСОБА_5 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку, позивачкою не подано.

Аналізуючи вищевказане, суд приходить до висновку, що у ОСОБА_5, як у спадкодавця, право власності на земельну ділянку не виникло, у зв’язку з чим підстави для визнання за позивачкою права власності на земельну ділянку в порядку спадкування відсутні.

З огляду на наведене, суд вважає безпідставним і посилання позивачки на ст. 392 ЦК України, як на одну з підстав звернення до суду, оскільки виходячи зі змісту наведеної норм права, потреба в такому способі захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб'єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється.

Разом із цим, суд при вирішенні даного спору застосовує положення статей 1216-1218 Цивільного кодексу України, згідно з яким спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 цього Кодексу у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як встановлено судом, позивачка є єдиною спадкоємницею до майна померлого ОСОБА_5

Право останнього на земельну частку (пай), розміром 2,26 в умовних кадастрових гектарах, у землі, яка перебувала у колективній власності ВАТ «Деражнянське підприємство по племінній справі у тваринництві», відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РН № 922460 підтверджується вищенаведеними письмовими доказами, безпосередньо дослідженими судом.

Аналізуючи вищезазначене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного вищевказаного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд вважає, що наявні підстави для визнання за позивачкою в порядку спадкування права на спадкове майно ОСОБА_5, який помер 21.05.2011 року, яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,26 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка розташована на території ОСОБА_4 сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РН №922460, зареєстрованого за №83.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 247, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування право на спадкове майно ОСОБА_5, який помер 21.05.2011 року, яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,26 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка розташована на території ОСОБА_4 сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РН №922460 зареєстрований за №83.

Складання повного рішення було відкладено на строк не більш як десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв’язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Хмельницької області через Деражнянський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

Позивач – ОСОБА_2, адреса вул. Курчатова, 1-в, м. Хмельницький Хмельницької області, паспорт серія НА №195446, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1;

Відповідач – ОСОБА_4 сільська рада Деражнянського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 044062259, адреса: 32222, с. Згарок Деражнянський район, Хмельницька область, вул. Центральна, 17.

Повне рішення складене 24.04.2018 року.

Суддя:

ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 75102372
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку