open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №672/764/18

Провадження №2/672/395/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 р. м. Городок

Городоцький районний суд Хмельницької області в складі: головуючого судді Шинкоренка С.В., за участю секретаря Терещук Н.А., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Городка цивільну справу №672/764/18 за позовом ОСОБА_1 до Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області

про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася в суд з позовом до Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області, про визнання права власності на спадкове майно, що залишилось після смерті її матері ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1. До складу спадкового майна входить домоволодіння, що знаходиться по АДРЕСА_1.

Позивач зазначила, що вона є спадкоємцем після смерті матері за законом і відповідним чином прийняла спадщину.

Позивач звернулася до нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок із надвірними будівлями. Однак їй було відмовлено у вчинені будь-яких нотаріальних дій, оскільки відсутні документи що підтверджують право власності на домоволодіння за спадкодавцем.

В судове засідання позивач не з"явилася, проте її представник подав до суду заяву про слухання справи за їх відсутності та просить позов задовольнити, визнати за ОСОБА_1 право власності на домоволодіння, що знаходиться по АДРЕСА_1 та складається з : 1) глиновалькованого житлового будинку "А-1" загальною площею 72.0 м.кв., житловою площею 30.5 м.кв. 2) камінного хліва "Б" площею 47.6 м.кв.; 3) цегляного гаража "В" площею 11.2 м.кв.; 4) цегляної комори "Г" площею 9.5 м.кв.; 5) камінної літньої кухні "Д" площею 26.8 м.кв.; 6) камінного погреба "Е" площею 10.7 м.кв.; 7) камінного хліва "Є" площею 8.8 м.кв.; 8) камінного хліва "Ж" площею 3.7 м.кв.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, однак до суду надійшла заява про те, що останній - позов визнає в повному обсязі і просить справу розглянути за його відсутності.

Ч. 3 ст. 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Враховуючи дану норму закону, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності сторін (їх представників).

Суд, оголосивши заяви представників сторін, перевіривши матеріали справи в межах наданих суду доказів, вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ч.3 ст.200 ЦПК України визначено, що: За результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З врахуванням того, що представник відповідача подав письмову заяву, у якій вказав про визнання позову, суд вважає за можливе ухвалити рішення у підготовчому судовому засіданні.

При вирішені даного спору, суд приходить до висновку, що до застосування підлягають норми законодавства, що діяло на момент відкриття та прийняття спадщини спадкоємцем, а саме Цивільний Кодекс України 1963 р., ЗУ "Про власність" 1991 р.

В судовому засіданні було встановлено, що позивач належним чином прийняла спадщину після померлої матері ОСОБА_2, оскільки фактично вступила в управління спадковим майном (відповідно до вимог ч.1 ст. 549 ЦК України 1963 р.), є єдиним спадкоємцем після смерті матері, про що свідчить довідка Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області від 04.06.2018 р. №120 (а.с.10).

Факт належності спадкового домоволодіння спадкодавцеві підтверджується довідкою Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області від 03.05.2018 р. №92, з якої вбачається що головою господарства значилася померла ОСОБА_2 (а.с.7).

В підтвердження складу та вартості будинковолодіння до матеріалів справи долучено довідку КП "Городоцьке БТІ" від 26.04.2018 р. №237 (а.с.15).

Позивач у встановленому порядку не може оформити право власності на дане домоволодіння, оскільки за життя спадкодавця не було виготовлено правовстановлюючих документів на нього. Підтвердженням цього є постанова про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 26.04.2018 р., що міститься в матеріалах справи (а.с.6).

Та обставина, що спадковий житловий будинок збудований із дотриманням будівельних та протипожежних норм і правил, знаходиться у задовільному стані та придатний для проживання - підтверджується звітом технічного стану житлового будинку та господарських будівель і споруд від 18.04.2018 р.(а.с.20-30).

Як вбачається з архівної довідки архівного відділу Городоцької районної державної адміністрації від 01.06.2018 р., рішенням 15 сесії Новопорічанської сільської ради Городоцького району Хмельницької області від 13.08.1993 р. ОСОБА_1 передано у власність земельну ділянку в с. Нове Поріччя в розмірі 0.66 га, в тому числі для обслуговування будівель та для особистого підсобного господарства (а.с.31).

Згідно ч.2 ст.12 ЗУ "Про власність": Громадянин набуває права власності на доходи від участі в суспільному виробництві, індивідуальної праці, підприємницької діяльності, вкладення коштів у кредитні установи, акціонерні товариства, а також на майно, одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод, не заборонених законом.

Суд приходить до висновку, що оскільки спадкування охоплює перехід всіх прав та обов'язків (за винятком визначених законом, які не можуть входити до складу спадщини) то спадкуванню підлягають і права та обов'язки щодо об'єктів нерухомого майна, які знаходились у володінні спадкодавця хоча і не були оформленні у встановленому законом порядку. А отже такі права та обов'язки можуть успадковуватись, оскільки вони не припиняються зі смертю спадкодавця, а будуть існувати доти, доки буде існувати об'єкт нерухомості та до юридичного оформлення прав власності на нього спадкоємцем.

Крім того, суд бере до уваги і позицію представника відповідача, який згідно поданої заяви позовні вимоги визнав у повному обсязі, що згідно положень ч.4 ст.206 ЦК України є підставою для ухвалення рішення про задоволення позову. Судом встановлено, що таке визнання позову не суперечить закону та не порушує права третіх осіб.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає за можливе позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Крім того, оскільки визнання позову відповідачем мало місце до початку розгляду справи судом по суті, то у порядку, визначеному ч.1 ст.142 ЦПК України, суд приходить до висновку про можливість повернення позивачу з державного бюджету 50 % судового збору, сплаченого при поданні позову.

Керуючись ст.ст. 200, 263-265 ЦПК України, ст. 549 ЦК України (в ред. 1963 р.), ст.12 Закону України "Про власність" 1991 р., суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1., на домоволодіння, яке знаходиться по АДРЕСА_1 та складається з : 1) глиновалькованого житлового будинку "А-1" загальною площею 72.0 м.кв., житловою площею 30.5 м.кв. 2) камінного хліва "Б" площею 47.6 м.кв.; 3) цегляного гаража "В" площею 11.2 м.кв.; 4) цегляної комори "Г" площею 9.5 м.кв.; 5) камінної літньої кухні "Д" площею 26.8 м.кв.; 6) камінного погреба "Е" площею 10.7 м.кв.; 7) камінного хліва "Є" площею 8.8 м.кв.; 8) камінного хліва "Ж" площею 3.7 м.кв.

Повернути з державного бюджету ОСОБА_1 50 % сплаченого судового збору, що становить - 400 грн. 52 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до суду апеляційної інстанції через Городоцький районний суд Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_1, ІПН НОМЕР_1, АДРЕСА_1.

Відповідач: Городоцька міська рада Городоцького району Хмельнцької області, код ЄДРПОУ 04060708, інд.32000, вул. Грушевського 53 м. Городок, Хмельницької області.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 75102122
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку