open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 660/247/18

Номер провадження 2/660/139/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 рокусмт.Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді: Гончаренка О.В.

при секретарі: Свяцькому О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Нововоронцовка цивільну справу за позовом Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області до ОСОБА_1 про зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та повернути її у державну власність, стягнення шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Виконуючий обов'язки керівника Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області Баліошенко В.О. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та повернути її у державну власність, стягнення шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки. В обґрунтування позову зазначив, що до Нововоронцовського відділу Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області надійшло звернення депутата Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області Стародубця Н.М. щодо використання ОСОБА_1 земельних ділянок на території ради державної власності без правовстановлюючих документів. Нововорорнцовським відділом Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області було направлено лист до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області щодо організації та проведення перевірки, в ході якої державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель на території Херсонської області було встановлено, що ОСОБА_1 самовільно зайняв земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення площею 4,23 га шляхом проведення агротехнічних робіт. Використовуючи спірну земельну ділянку без правовстановлюючих документів, в порушення вимог земельного законодавства, відповідач позбавляє вищевказаний державний орган права розпоряджатися земельною ділянкою та одержувати відповідні доходи від оренди. Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області відповідно до покладених на нього завдань розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в межах, визначених Земельним кодексом України, на території Херсонської області. Водночас, Головним управління Держгеокадастру у Херсонській області не повною мірою вжито заходів до відшкодування шкоди та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, а Гаврилівською сільською радою не вжито заходів до стягнення шкоди в судовому порядку.У зв'язку з чим прокурор просить позов задовольнити, зобов'язати ОСОБА_1 повернути у володіння та користування держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення, площею 4,23 га, яка розташована на території Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області за межами с.Гаврилівка, стягнути шкоду, завдану самовільним зайняттям земельної ділянки у розмірі 7 010,29 грн.та витрати по сплаті судового збору при подачі позову до суду.

У судовому засіданні представник прокуратури, представник головного управління Держгеокадастру у Херсонській області позов підтримали, просили його задовольнити у повному обсязі.

Представник Гарилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області надав заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують, просять позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, просив розглянути позовну заяву у його відсутність, позовні вимоги визнає.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Земельні правовідносини, зокрема пов'язані із користуванням землею, регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", Цивільним кодексом України, іншими Законами України, постановами Кабінету Міністрів України у випадках, передбачених законом, а також договором оренди землі. Стаття 13 Конституції України, серед іншого визначає, що земля, яка знаходяться в межах території України, є об'єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. В силу приписів статті 14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до частини першої та другої статті 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до ст.125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 126 цього Кодексу визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

За відсутності рішення органу виконавчої влади або місцевого самоврядування про надання земельної ділянки у власність або в користування, юридична особа або фізична особа не має права використовувати земельну ділянку державної або комунальної форми власності (абзац третій п.2.1 Постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" №6 від 17.05.2011р.).

Згідно визначеного статтею 123 Земельного кодексу України порядку одержання у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, особа звертається з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного Кодексу України, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

При цьому, обов'язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність у особи, що її використовує, правовстановлюючих документів на земельну ділянку, а відсутність у цієї особи даних документів є самовільним зайняттям земельної ділянки.

Зі змісту ст. 122 Земельного кодексу України вбачається, що право розпоряджатися землями, які знаходяться за межами населеного пункту для сільськогосподарського використання, з 01.01.2013 належить центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальним органам, тобто в даному випадку - Головному управлінню Держгеокадастру у Херсонській області як територіальному органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Разом з тим, використовуючи спірну земельну ділянку без правовстановлюючих документів, у порушення вимог земельного законодавства, відповідач позбавляє вищевказаний державний орган права розпоряджатися земельною ділянкою та одержувати відповідні доходи від оренди.

Визначення факту самовільного зайняття земельної ділянки містить стаття 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», згідно якої будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними, вважаються самовільним зайняттям земельних ділянок.

Згідно ст. 84 Земельного кодексу України право державної власності на землю набувається і реалізується державою через органи виконавчої влади відповідно до повноважень, визначених цим кодексом.

Статтею 90 Земельного кодексу України визначено, що власники земельних ділянок мають право, зокрема, самостійно господарювати на землі. Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Частиною 2 ст.152 Земельного кодексу України визначено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Такий захист здійснюється, зокрема, шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; відшкодування заподіяних збитків.

Відповідно до статті 387 Цивільного кодексу України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

За приписами ст.211 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи за самовільне зайняття земельних ділянок несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства.

Згідно статті 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Згідно вимог статті 15-1 Земельного кодексу України до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин належить проведення, відповідно до законодавства, моніторингу земель та охорони земель, розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

Згідно Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №15 від 14.01.2015, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері земельних відносин, здійснюючи свої повноваження безпосередньо і через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Повноваження Держгеокадастру на території Херсонської області здійснюються Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області, яке діє на підставі Положення, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру №28 від 03.03.2015 року.

Посадовою особою Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області - провідним спеціалістом відділу контролю за використанням та охороною земель у Бериславському, Великоолександрівському, Високопільському, Нововоронцовському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель Козловим М.С. за участю прокурора Нововоронцовського відділу Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області Ярової С.О., ОСОБА_1, 12.02.2018 року проведено обстеження земельної ділянки, яка належить до державної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 4,23га, яка розташована на території Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області за межами с. Гаврилівка. Обстеження проведено з метою встановлення факту самовільного зайняття цієї земельної ділянки.

Згідно акту обстеження земельної ділянки від 12.02.2018 року встановлено, що ОСОБА_1 самовільно зайняв земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення площею 4,23 га шляхом проведення агротехнічних робіт, а саме: родючий шар ґрунту агрономічно оброблений та засіяний озимою культурою зернових. Правовстановлюючі документи на земельну ділянку ОСОБА_1 не оформив, рішення щодо надання ОСОБА_1 земельної ділянки в оренду компетентним органом влади не приймалось.

Постановою провідного спеціаліста відділу контролю за використанням та охороною земель у Бериславському, Великоолександрівському, Високопільському, Нововоронцовському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель Козлова М.С. про накладення адміністративного стягнення від 12.02.2018 року, ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.53-1 КУпАП, а саме: самовільного зайняття земельної ділянки державної власності сільськогосподарського призначення, площею 4,23 га та накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 170 грн., який відповідач добровільно сплатив, що підтверджується квитанцією №43 від 16.02.2018 року.

Провідним спеціалістом відділу контролю за використанням та охороною земель у Бериславському, Великоолександрівському, Високопільському, Нововоронцовському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель Козловим М.С. було складено та вручено ОСОБА_1 припис про усунення порушень вимог законодавства від 12.02.2018 року зі строком виконання до 22.02.2018 року. Проте, порушення не було усунуто, земельну ділянку державі не повернуто.

Як вбачається із розрахунку розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, розмір заподіяної шкоди становить 7010,29 грн.

Згідно з довідкою МПП «Агро-експерт» від 28.02.2018 року вартість земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 4,23 га становить 103 087,00 грн.

Керуючись вищевикладеним та ст.ст. 6, 12, 141, 263-265, 354, 355 ЦПК України, ЦК України, ЗК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області до ОСОБА_1 про зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та повернути її у державну власність, стягнення шкоди заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки - задовольнити.

Зобов'язати ОСОБА_1 звільнити самовільно зайняту земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення площею 4,23 га, яка розташована на території Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області за межами с. Гаврилівка шляхом повернення її державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області.

Стягнути з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Гаврилівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області (р/р 31411611700236, код доходу 24062200, МФО 852010 одержувач УК у Нововоронцовському районі ЄДРПОУ 38030534) шкоду, завдану самовільним зайняттям земельної ділянки у розмірі 7 010,29 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь прокуратури Херсонської області (код ЄДРПОУ 04851120, м. Херсон, вул. Михайлівська, 33) 3524 грн. витрат по сплаті судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

СуддяО.В. Гончаренко

Джерело: ЄДРСР 75101544
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку