open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 359/4141/18

Провадження № 3/359/1672/2018

Протокол № 0351/12500/18

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2018 року м. Бориспіль

Суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Вознюк С.М., за участю представника митниці ОСОБА_1, за участю особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, за участю представника за договором – адвоката ОСОБА_3, розглянувши адміністративний матеріал, який надійшов від Київської митниці ДФС, про порушення митних правил, передбачених ст. 471 МК України, щодо громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Україна, Київська обл., місце проживання: Україна, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Проліски, вул. Соборна, буд. 1, студента ІНФОРМАЦІЯ_2, м. Київ, паспорт громадянина України для виїзду за кордон FB № 875937, виданий 20.10.2015 року, орган, що видав 3222, запис № 19970728-01613,-

в с т а н о в и в :

21.04.2018 року о 09 годині 35 хвилин під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» громадянин України ОСОБА_2, який прилетів до України з Китаю, м. Пекін, рейсом № 288, літаком авіакомпанії «МАУ», своїми діями обрав канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчив про факти, що мають юридичне значення.

Під час проведення вибіркового митного контролю багажу на каналі «зелений коридор» залу «Приліт» терміналу «D» ДПМА «Бориспіль» на рентген-апараті, після перетину громадянином України ОСОБА_2 «білої лінії», яка позначає закінчення зони спрощеного митного контролю «зелений коридор», а також після проведення опитування вказаного громадянина щодо наявності в його багажі товарів (предметів), переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, було виявлено тютюнові вироби: тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» різних кольорів для електричного нагрівання, призначені для використання виключно з IQOS – 290 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г), в пачці по 20 стіків.

Виявлені предмети знаходилися у чотирьох дорожніх валізах громадянина України ОСОБА_2 (багажна бирка № 0566 PS 697976, № 0566 PS 697953, № 0566 PS 697978, № 0566 PS 697920 виписані на ім’я MOLOKANOV) та переміщувались без ознак приховування.

Згідно ч. 2 ст. 376 Митного кодексу України громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на митну територію України без сплати митних платежів та без письмового декларування у кількості із розрахунку на одну особу – 200 сигарет або 50 сигар чи 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 грамів.

З загальної кількості тютюнових виробів пасажиру було пропущено вироби, що містять 244 грамів тютюну (4 блоки тютюновмісних виробів «HEETS»).

Вилучено за протоколом 286 блоки тютюновмісних виробів «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» різних кольорів для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г).

На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадянин України ОСОБА_2 не оформлював та не подавав, з приводу декларування переміщуваних ним товарів (предметів) до інспекторів митниці не звертався.

Товари (предмети), ввезення яких здійснив громадянин України ОСОБА_2, відносяться до категорії товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України відповідно ст.ст. 376, 378 Митного Кодексу України.

Частиною 2 статті 366 МК України передбачено, що канал, позначений символами зеленого кольору («зелений коридор»), призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Зазначені дії громадянина України ОСОБА_2, що полягають у переміщенні через митний кордон України каналом спрощеного митного контролю «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон обмежено законодавством України, мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 471 МК України.

У зв’язку з цим працівниками митниці 21.04.2018 року в зоні митного контролю залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» складено протокол про порушення митних правил № 0351/12500/18, один примірник якого вручено під підпис громадянину України ОСОБА_2, і в якому було зазначено про час та місце розгляду справи про порушення митних правил.

На підставі ст. 511 МК України за протоколом № 0351/12500/18 вилучено: Тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» turquoise label для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS (вага тютюну в блоці 10х6,1г), в пачці по 20 стіків - 140 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г). Тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» yellow label для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS (вага тютюну в блоці 10х6,1г), в пачці по 20 стіків - 146 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г).

Підстав для відкладення розгляду справи, направлення матеріалів для додаткової перевірки, закриття провадження в справі, - не встановлено.

У судове засідання особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, громадянин України ОСОБА_2, з'явився, вину у вчиненому правопорушенні визнав та щиро розкаявся. Просив суворо не карати, оскільки він порушив митні правила у зв’язку з незнанням правил митного перевезення так як це була його перша поїзда за кордон. Він був змушений тютюнові вироби повернути на територію України оскільки на територію Китаю, їх не було пропущено.

Представник за договором – адвокат ОСОБА_3, у судовому засіданні надав наступні пояснення: провину ОСОБА_2 у вчинені порушення митних правил згідно ст. 471 МК України, визнає та зазначає, що з початку 2018 року він вирішив придбати в Україні тютюнові вироби: тютюновмісні вироби «НЕЕТ8» ТМ «PARLIAMENT» різних кольорів для електричного нагрівання, призначені для використання виключно IQOS та повезти їх до Китаю і там продати, так як в Китаю вони дорожчі чим в нас. З цією метою він поступово почав купляти в магазинах України вищевказані тютюнові вироби, загальною кількістю біля 340 блоків. В перевезенні тютюнових виробів до Китаю йому допомагали його знайомі дівчата. 16.04.2018року ОСОБА_4 та дівчата, що їхали в Китай на роботу, а саме: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ’я вилетіли в Китай м. Пекін літаком авіакомпанії «МАУ» з тютюновмісними виробами «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» різних кольорів для електричного нагрівання, призначені для використання виключно IQOS, що належали ОСОБА_2

Кожна дівчина взяла собі по одній сумці із тютюновими виробами, у ОСОБА_2 було дві сумки. Одна людина може взяти багажу по дві сумки вагою до 23 кг. В Китаї дані тютюнові вироби ОСОБА_2 повинен був продати знайомому китайцю.

Прилетівши в Китай працівники таможні виписали на тютюновий товар документи та повідомили, що даний товар вони пропустити через митний контроль таможні не можуть і що ОСОБА_2 може його забрати коли знову буде летіти з Китаю в Україну. Залишивши товар на таможні, ОСОБА_2 побув деякий час в м. Пекін, намагався вирішити питання, щоб товар пропустили через митний контроль таможні, але йому це не вдалось.

Через чотири дня ОСОБА_2 повертався авіарейсом в України. Після реєстрації в аеропорту м. Пекін він підійшов до працівників таможні та показав їм документ, який дає право забрати товар назад. Також в ОСОБА_2 на руках були документи, що підтверджують факт того, що вищевказані дівчата не заперечують про передачу тютюнових виробів ОСОБА_2 Даний документ працівники таможні забрали в ОСОБА_2 в обмін на товар. Оригінал одного документа, який дає право забрати товар, лишився в ОСОБА_2, так як одна сумка із 41 блоком вказаних тютюнових виробах, лишилась на таможні в аеропорту м. Пекін Китай.

Коли ОСОБА_2 літаком прилетів в аеропорт «Бориспіль» Україна термінал «D», то в силу своєї необізнаності вважав, що раз товар, а саме тютюнові вироби, були придбанні в Україні і він їх не ввозить із Китаю, а забрав його назад, так як даний товар не був пропущений через митний контроль таможні м. Пекіна, то йому не потрібно декларувати свій товар, тобто належним, чином не оформив митну декларацію при проходженні митного контролю. У зв’язку з вищезазначеним просив суду накласти на ОСОБА_2, адміністративне стягнення у виді штрафу передбаченого санкцією статті 471 МК України, без конфіскації вилученого згідно з протоколом про порушення митних правил №0351/12500/18 від 21.04.2018 р. товару, а саме, тютюновмісних виробів «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» різних кольорів для електричного нагрівання, призначені для використання виключно IQOS кількістю 286 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61 г.) та після належного митного оформлення повернути власнику - ОСОБА_2

Представник митниці протокол підтримала, та зазначила, що громадянин України ОСОБА_2, скоїв порушення митних правил, яке передбачене ст. 471 МК України, у зв’язку з чим просила застосувати до правопорушника адміністративне стягнення у виді штрафу з конфіскацією товару.

Суддя, заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що в діях громадянина України ОСОБА_2, вбачаються ознаки правопорушення, передбаченого ст. 471 Митного кодексу України.

Згідно протоколу про порушення митних правил №0351/12500/18 від 21.04.2018 року громадянин України ОСОБА_2, обрав вид митного оформлення зону спрощеного митного оформлення «зелений коридор», а тому відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України.

Згідно ч. 2 ст. 376 Митного кодексу України громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на митну територію України без сплати митних платежів та без письмового декларування у кількості із розрахунку на одну особу – 200 сигарет або 50 сигар чи 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 грамів.

З загальної кількості тютюнових виробів пасажиру було пропущено вироби, що містять 244 грамів тютюну (4 блоки тютюновмісних виробів «HEETS»).

Вилучено за протоколом 286 блоки тютюновмісних виробів «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» різних кольорів для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г).

Диспозицією ст. 471 МК України встановлено, що правопорушенням є порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через "зелений коридор", товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

Відповідальність за порушення митних правил настає для громадянина, який обрав проходження митного контролю «зеленим» коридором, - з моменту перетину останнім «білої лінії», що позначає закінчення «зеленого» коридору.

Як вбачається з протоколу про порушення митних правил громадянин України ОСОБА_2, перетнув «білу лінію», що позначає закінчення зони спрощеного митного оформлення "зелений коридор", таким чином перемістив через митний кордон України товар, а саме: тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» turquoise label для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS (вага тютюну в блоці 10х6,1г), в пачці по 20 стіків - 140 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г). Тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» yellow label для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS (вага тютюну в блоці 10х6,1г), в пачці по 20 стіків - 146 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г).

Отже, товари (предмети), ввезення яких здійснив громадянин України ОСОБА_2, відносяться до категорії товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України відповідно ст.ст. 376, 378 Митного Кодексу України.

Так, вина правопорушника підтверджується, дослідженими у судовому засіданні письмовими доказами: даними протоколу про порушення митних правил № 0351/12500/18 від 21.04.2018 року (а.с.2-5); даними протоколу опитування в справі про порушення митних правил № 0351/12500/18 від 21.04.2018 року (а.с.6-9); даними доповідної записки старшого державного інспектора ВМО №2 м/п «Бориспіль-аеропорт» Київської митниці ДФС, ОСОБА_12, 21.04.2018 року (а.с.10-11); описом предметів від 21.04.2018 року (а.с.12); актом про проведення огляду (переогляду) товарів транспортних засобів ручної поклажі та багажу №106 (а.с.13); копією паспорту громадянина України ОСОБА_2 (а.с.14); копією багажної бирки (а.с.15-16); актом прийому-передачі матеріалів справи про порушення митних правил від 23.04.2018 року (а.с.17); постановою про призначення комплексної експертизи від 02.05.2018 року (а.с.18-20); постановою про взяття проб і зразків у справі про порушення митних правил від 02.05.2018 року (а.с.21); протоколом про одержання проб і зразків для проведення експертизи в справі про порушення митних правил від 02.05.2018 року (а.с.22); висновком експертизи №142005901-0802 від 23.05.2018 року (а.с.25-27).

Разом з тим, суддя звертає увагу, що кожна особа має можливість ознайомитися з митними правилами України на українській та англійській мовах, які розміщені на інформаційних стендах та рідкокристалічних табло в аеропорту ще до перетину «білої лінії», а також ще має можливість звернутися до стійки митної консультації, яка розміщена перед «білою лінією», за роз’ясненнями митних правил України. Крім того, слід зазначити, що на особу, яка перетинає митний кордон України покладений обов’язок митного оформлення будь-яких товарів, що перевищують неоподатковану норму. У випадку неналежного виконання цього обов’язку особа несе персональну відповідальність, згідно законодавства України, незалежно від обставин, які в неї склалися. Таким чином, пояснення правопорушника, та його представника щодо недостатнього знання ОСОБА_2, митного законодавства щодо переміщення товарів через митний кордон України, не можуть слугувати підставою для визнання особи невинуватою, та такою щоб обмежитися штрафом без конфіскації товару, оскільки відповідальність за порушення митних правил, передбачене ст. 471 МК України настає як при умисній, так і необережній формі вини.

Суд бере до уваги відсутність підстав для застосування положень Протоколу №1, 2, 4, 7, 11 до Європейської Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод», оскільки, в матеріалах справи відсутні докази, які б свідчили про виключні обставини справи, а також про те, що конфіскація вилучених тютюновмісних виробів ставить під загрозу його гідне людське існування та життя в цілому.

На підставі зазначених доказів слід дійти висновку про доведеність вини громадянина України ОСОБА_2, у вчиненні ним порушення митних правил.

Своїми діями правопорушник громадянин України ОСОБА_2, порушив порядок проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю, яким обмежно переміщення товарів через митний кордон України, чим вчинив правопорушення, яке передбачене ст. 471 МК України.

Стаття 471 МК України, передбачає застосування до правопорушника адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосереднім предметом правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів.

На підставі статті ст. 33 КУпАП при накладенні стягнення враховується характер вчиненого правопорушення, особа правопорушника, ступінь вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність.

Відповідно до ст. 23 КУпАП адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Враховуючи характер скоєного, визнання вини, матеріали справи, встановлені судом обставини, думку представника митниці, зазначені норми закону, суддя дійшов висновку, що на правопорушника має бути накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 грн.) з конфіскацією товарів.

Саме таке стягнення суддя вважає достатнім для виправлення та належної поведінки громадянина України ОСОБА_2 в подальшому.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" слід стягнути з громадянина України ОСОБА_2, на якого накладено адміністративне стягнення, судовий збір в розмірі 352 грн. 40 коп.

Керуючись п. 5 ч. 2 ст.4 Закону України "Про судовий збір", ст. ст. 3, 10, 366, 462, 471, 520 МК України, ст. ст. 8, 23, 33, 40-1 КУпАП, суддя -

п о с т а н о в и в :

Визнати винним громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Україна, Київська обл., місце проживання: Україна, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Проліски, вул. Соборна, буд. 1, студента ІНФОРМАЦІЯ_2, м. Київ, паспорт громадянина України для виїзду за кордон FB № 875937, виданий 20.10.2015 року, орган, що видав 3222, запис № 19970728-01613, у скоєні правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) гривень 00 коп. (Отримувач: Державний бюджет України, Код ЄДРПОУ: 38007070, Код банку: 821018, Банк отримувача: ГУ ДКСУ у Київській обл., р/р № 31117106705004, Код КДБ: 21081100, Код виду надходжень бюджету: 050), з конфіскацією, товару, а саме: тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» turquoise label для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS (вага тютюну в блоці 10х6,1г), в пачці по 20 стіків - 140 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г). Тютюновмісні вироби «HEETS» ТМ «PARLIAMENT» yellow label для електричного нагрівання, призначений для використання виключно з IQOS (вага тютюну в блоці 10х6,1г), в пачці по 20 стіків - 146 блоків по 10 пачок у кожному (вага тютюну в блоці 61г).

Стягнути з громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Україна, Київська обл., місце проживання: Україна, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Проліски, вул. Соборна, буд. 1, студента ІНФОРМАЦІЯ_2, м. Київ, паспорт громадянина України для виїзду за кордон FB № 875937, виданий 20.10.2015 року, орган, що видав 3222, запис № 19970728-01613, на користь державного бюджету України (р/р №31216206700004, МФО: 821018, код за ЄДРПОУ 38007070, банк: ГУДКСУ у Київській області м. Київ, отримувач коштів Бориспільське управління Державної казначейської служби України Київської області: 22030001, призначення платежу *;101;) судовий збір в розмірі 352 (триста п’ятдесят дві) грн. 40 коп.

Постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Апеляційна скарга подається до відповідного апеляційного суду через місцевий суд, який виніс постанову.

Постанова суду у справі про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку оскарження цієї постанови і може бути пред’явлена до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею законної сили.

Постанова суду набрала законної сили ___________________.

Суддя С.М. Вознюк

Джерело: ЄДРСР 75087064
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку