open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 346/2254/18

Провадження № 2/346/1361/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2018 р.

м

. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

у

складі: головуючого судді Беркещук Б.Б.,

секретаря Матушевської Г.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коломия справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 селищної ради ОТГ Коломийського району про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 подав до суду даний позов посилаючись на те, що житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в смт. Печеніжин по вул. Грушевського, 6 Коломийського району відносився до типу колгоспного двору, головою якого була ОСОБА_3.

Зазначає, що станом на 01.07.1990 року у даному житловому будинку були зареєстровані та проживали: голова двору ОСОБА_3 , її дочка ОСОБА_4 та позивач ОСОБА_1

Після смерті ОСОБА_3, яка померла 08.08.1967 р. відкрилась спадщина за законом, яка складається з 1/3 частин житлового будинку, господарських будівель та споруд за адресою смт. Печеніжин вул. Грушевського, 6. Спадщину за законом після її смерті фактично прийняла її дочка ОСОБА_4, постійно проживаючи із померлою на час відкриття спадщини . Вказує, що 09.09.2016 р. ОСОБА_4 померла та після її смерті відкрилась спадщина за заповітом, до складу якої входить і 2/3 частини спірного майна . Спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняв він, позивач, постійно проживаючи із померлою на час відкриття спадщини та подавши нотаріусу заяву про прийняття спадщини за заповітом.

Вказує, що з метою оформлення спадщини після смерті ОСОБА_4 він позивач , звернувся до державного нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Однак нотаріус Першої Коломийської РДНК витребувала подати правовстановлюючий документ на спірне нерухоме майно та документ, що містить оцінку нерухомого майна. Отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом він, позивач не взмозі у зв’язку з тим, що право власності зареєстровано лише за померлою головою колгоспного двору ОСОБА_4 , іншим членам колгоспного двору їх частки не виділено, право власності на частки померлих припинилося з моменту їх смерті, а також, що відсутній правовстановлювальний документ.

Просить суд визнати за ним, позивачем ОСОБА_1 право власності на спадкове майно - житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в смт. Печеніжин по вул. Грушевського, 6 Коломийського району.

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_5 в судове засідання не з’явились, представник подав до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні мотиви та вимоги підтримує у повному обсязі, просить позов задовільнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 селищної ради ОТГ Коломийського району в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Враховуючи заяву представника позивача, дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Судом встановлено, що житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в смт. Печеніжин по вул. Грушевського, 6 Коломийського району відносився до типу колгоспний двір і належав на праві власності згідно свідоцтва про право власності № 203, виданого виконавчим комітетом ОСОБА_2 селищної ради на підставі рішення № б/н у 1962р. голові колгоспного двору ОСОБА_3, що підтверджується Випискою з інвентаризаційних матеріалів Коломийського МБТІ від 17.01.2018 р. за № 60635 та довідкою ОСОБА_2 селищної ради ОТГ від 19.04.2018 за № 701 (а.с.6,30)

Станом на 01 липня 1990 року у даному житловому будинку проживали: голова двору- Микитюк ОСОБА_6, її дочка ОСОБА_4 та позивач ОСОБА_1 , що підтверджується довідкою ОСОБА_2 селищної ради ОТГ від 19.04.2018 за № 701 (а.с.30)

Згідно п.6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 із змінами “Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності” передбачено, що право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглось після його припинення, мають ті члени двору, котрі станом до 15 квітня 1991 року не втратили частку в його майні. Розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Таким чином, оскільки на час ліквідації колгоспних дворів в господарстві були зареєстровані та проживали голова двору ОСОБА_3, її дочка ОСОБА_4 та позивач ОСОБА_1, то їх частки у вказаному майні рівні та відповідно становили по 1/3 частині спірного будинковолодіння, однак залишились не виділеними.

08 серпня 1967 року ОСОБА_3 померла, що підтверджується копією запису акта про смерть №21 від 08.08.1967 (а.с.31)

Заповітів від імені померлої ОСОБА_3 виконкомом ОСОБА_2 селищної ради не посвідчувалось, що підтверджується довідкою ОСОБА_2 селищної ради ОТГ від 19.04.2018 за № 701 (а.с.30)

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина за законом, яку прийняла її дочка ОСОБА_4 постійно проживаючи із спадкодавицею на час відкриття спадщини, що підтверджується довідкою ОСОБА_2 селищної ради ОТГ від 19.04.2018 р. за № 701. Інших спадкоємців, які б претендували на спадщину спадкодавиці Микитюк, немає.

09 вересня 2016 року помирає ОСОБА_4 , про що 09 вересня 2016 року складено відповідний актовий запис № 127 (а.с.32)

Померла ОСОБА_4 залишила заповіт , посвідчений 03 червня 2013 року секретарем Печеніжинської селищної ради Коломийського району, зареєстрованого в реєстрі за № 211, котрим все належне їй майно, майнові права та обов язки, які належали їй на час складання заповіту, а також майно, майнові права та обов язки, які належатимуть їй у майбутньому та земельні ділянки, які знаходяться в селищі Печеніжин заповіла позивачу ОСОБА_1 (а.с.34)

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина за заповітом, яку прийняв відповідно до вимог ст.1270 ЦК України позивач, постійно проживаючи із спадкодавицею на час відкриття спадщини, а також подавши заяву про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом до нотаріальної контори, що підтверджується відповідно довідкою, Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 50509394 від 10.01.2018 р. та спадковою справою (а.с.30,38)

Окрім позивача спадкоємців як за законом, так і за заповітом не встановлено.

З метою оформлення спадщини позивач звернувся до державного нотаріуса Першої Коломийської районної державної нотаріальної контори із заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Однак нотаріус постановою відмовив у видачі такого свідоцтва, оскільки право власності на спірне нерухоме майно зареєстровано за померлою головою колгоспного двору і правовстановлювальний документ про право власності на спірне майно відсутній (а.с.39)

Відповідно до поданого позивачем у ЗМІ «ЗР інформ «№ 18 (1173) від 04.05.2018 р. оголошення, втрачене свідоцтво про право власності за № 203 на жилий будинок в смт. Печеніжин вул. Грушевського 6 на прізвище ОСОБА_3 вважати недійсним (а.с.7-8)

Згідно Звіту про оцінку майна ТОВ « Віконт-Консалтинг» від 20.04.2018р. оціночна вартість будинковолодіння - житлового будинку (А) та господарських будівель і споруд: сарая (Б), навіса (В), навіса (Г), вбиральні (Д), огорожі (№ 1,2) по вул. Грушевського, 6 в смт. Печеніжин Коломийського району становить 149 740,00 грн (а.с.13-29)

Отже, суд прийшов до переконання, що позов є підставний та такий, що підлягає до задоволення, тому за позивачем ОСОБА_1 слід визнати право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди за адресою вул. Грушевського, 6 в смт. Печеніжин Коломийсього району Івано-Франківської області.

На підставі наведеного та ст. ст..346, 392,122,1234,1268,1270 ЦК України, керуючись постановою Пленуму Верховного Суду України за № 20 від 22.12.1995 року „Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності” та ст.ст. 247 ч.2, 268, 273, 354 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовільнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на нерухоме майно - житловий будинок та господарські будівлі і споруди: сарай, два навіса, вбиральню, огорожу, за адресою вул. Грушевського, 6 смт. Печеніжин Коломийського району Івано-Франківської області, вартістю 149 740, 00 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Беркещук Б. Б.

Джерело: ЄДРСР 75084793
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку