open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
926/1279-б/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34


УХВАЛА

про повернення заяви про порушення справи про банкрутство


"04" липня 2018 р. справа № 926/1279-б/18


Суддя Господарського суду Чернівецької області Проскурняк О.Г.


розглянувши заяву Комунального підприємства «Сокирянське виробниче управління житлово комунального господарства»


про визнання банкрутом


ВСТАНОВИВ:


Комунальне підприємство “Сокирянське виробниче управління житлово комунального господарства” звернулося з заявою про порушення справи про банкрутство в порядку статті 95 Закону України “Про відноновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” з грошовими вимогами кредиторів за загальну суму 1 043 492, 70 грн. наступні заявлені кредиторами вимоги, зокрема Управління виконавчої дирекції Фонду в Чернівецькій області на суму 423 816,61 гривень; Головне управління Пенсійного Фонду України в Чернівецькій області на суму 229 649,54гривень; Головне управління ДФС у Чернівецькій області - 2 361,45гривень; НАК “Нафтогаз України” ДК “Газ України” ну сумі 338 614,22 гривень; Сокирянський районний центр зайнятості на суму 49 050,88 гривень.

Відповідно до частини 1 статті 95 Закону України “Про відноновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Згідно частини 3 статті 10 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі – Закон) справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів – це грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, зокрема, докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом; рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора; докази того, що сума вимог кредитора (кредиторів) не забезпечена повністю заставою майна боржника (за наявності застави).

До заяви кредитора додається також копія виконавчого документа, а до заяви кредитора - органу доходів і зборів чи інших органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов’язкових платежів), страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, додаються докази вжиття заходів до отримання відповідної заборгованості у встановленому законодавством порядку (ч. 7 ст. 11 Закону).

Згідно абз. 5 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заявник-кредитор не подав доказів неспроможності боржника виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами в розмірі, визначеному частиною третьою статті 10 цього Закону, протягом трьох місяців після відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Перевіривши додані до заяви документи на предмет їх достатності для прийняття заяви до розгляду, суд встановив, що на підтвердження безспірності заявлених до боржника грошових вимог Управління виконавчої дирекції Фонду в Чернівецькій області не додано зазначених вище документів, як-от рішень суду, виконавчих документів, постанов про відкриття виконавчого провадження та інших доказів в підтвердження безспірності вимог на суму 418664,57, передбачених ст. 11 Закону, а тому безспірні вимоги кредиторів до боржника сукупно не становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява Комунального підприємства “Сокирянське виробниче управління житлово комунального господарства” про порушення справи про банкрутство в порядку стаття 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” підлягає поверненню без розгляду на підставі абз. 5 ч. 1 ст. 15 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Про повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство без розгляду суд виносить ухвалу, як це встановлено ч. 4 ст.15 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Згідно ч. 8 ст. 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3 ст. 10, ч. ч. 2, 7 ст. 11, абз. 5 ч. 1 ст. 15 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд


У Х В А Л И В :


Повернути заяву і додані до неї документи Комунальному підприємству “Сокирянське виробниче управління житлово комунального господарства”


Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/


Повний текст ухвали складено та підписано - "04" липня 2018 року.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 254-257 ГПК України.



Суддя О.Г. Проскурняк

Джерело: ЄДРСР 75080315
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку