open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

04 липня 2018 року Справа № 912/1562/18

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Коваленко Н.М., розглянувши матеріали позовної заяви № 2300085410/УБК від 18.06.2018

за позовом: Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПРОВІДНА", код ЄДР 23510137, 03049, м. Київ, пр. Повітрофлотський, 25

до : Дочірнього підприємства "Кіровоградський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", код ЄДР 32039992, 25015, м. Кропивницький, вул. Полтавська, 38

про стягнення 64469,44 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПРОВІДНА", яка містить вимоги до Дочірнього підприємства "Кіровоградський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" про стягнення 64469,44 грн страхового відшкодування за завдані збитки, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди було заподіяно пошкодження транспортному засобу, який є предметом договору добровільного страхування, укладеного між позивачем і страхувальником.

ПрАТ "Страхова компанія "ПРОВІДНА" зазначає, що ним виконано покладені на нього зобов'язання щодо виплати страхового відшкодування Страхувальнику та в силу положень ст. 27 Закону України "Про страхування" та ст. 993 Цивільного кодексу України має право зворотної вимоги до особи, відповідальної за завданий збиток на суму виплаченого страхового відшкодування.

Ухвалою господарського суду від 22.06.2018 позовна заява ПрАТ "Страхова компанія "ПРОВІДНА" залишена без руху для усунення недоліків, допущених позивачем при її поданні, а саме: зобов'язано позивача надати суду належні докази відправлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів відповідачу (опис вкладення) та інформацію, визначену у п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, з доказами її направлення на адресу відповідача.

02.07.2018 від ПрАТ "Страхова компанія "ПРОВІДНА" на адресу господарського суду надійшла заява в якій позивачем повідомлено про усунення недоліків позовної заяви в порядку статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

Зокрема, позивачем надано суду належні докази відправлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів відповідачу (опис вкладення).

Відповідно до частини 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Позивачем усунуто допущені ним недоліки при поданні позову у визначений судом строк, позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України і підсудна господарському суду Кіровоградської області. Підстав для залишення позовної заяви без руху, для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі немає.

З огляду на викладене, суд визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

У поданій позовній заяві позивачем заявлено клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Положеннями ч. 5 ст.12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

У відповідності до ч. 1 ст. 249 Господарського процесуального кодексу України клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Розглянувши матеріали позовної заяви, враховуючи наведені вище положення, характер спірних правовідносин та приймаючи до уваги ціну позову, яка не перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, господарський суд дійшов висновку, що вказану позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПРОВІДНА" слід розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

У відповідності до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України з ініціативи господарського суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Крім того, господарський суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України вказує, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов’язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

У вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

З огляду на норми ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає за необхідне за своєю ініціативою залучити до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - начальника філії "Новоукраїнський райавтодор" ДП "Кіровоградський облавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", (Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Короленка, 27), оскільки, як вбачається з постанови Новоукраїнського районного суду від 11.03.2016 по справі № 396/363/16-п, він є посадовою особою відповідача та рішення з даного спору може вплинути на його права та обов'язки по справі.

Господарський суд також вважає за необхідне витребувати у Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області матеріали справи № 396/363/16-п.

Розглянувши матеріали позовної заяви Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПРОВІДНА", господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 50, 120, 165-167, 176, 234, 242, 247, 249, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 912/1562/18.

2. Справу № 912/1562/18 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

3. Судовий розгляд призначити на 31.07.2018 на 14:00.

4. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В'ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 206.

5. Розгляд справи № 912/1562/18 в судовому засіданні провести з повідомленням сторін.

6. На підставі ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - громадянина ОСОБА_1 (Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Короленка, 27).

7. В порядку ст. 250 Господарського процесуального кодексу України ВІДПОВІДАЧ, з дня вручення даної ухвали має право подати суду в строк 5 днів, заяву із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

8. Зобов'язати позивача направити на адресу третьої особи копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

9. Витребувати у Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області (27100, Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Соборна, 34) матеріали справи № 396/363/16-п.

10. Відповідно до норм ст. 251 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право надати суду протягом 15 днів після вручення ухвали про відкриття провадження у справі: відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду) та які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

До відома відповідача - відповідно до ч. 5 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

11. Відповідно до ст. 251 Господарського процесуального кодексу України позивач має право подати відповідь на відзив протягом 5 днів після отримання відзиву на позовну заяву.

До відома позивача - відповідно до ч. 3 ст. 166 Господарського процесуального кодексу України копія відповіді на відзив та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до господарського суду.

12. Відповідно до ст. 251 Господарського процесуального кодексу України треті особи мають право подати власні письмові пояснення щодо позову протягом 5 днів з дня отримання цієї ухвали, а щодо відзиву - протягом 10 днів з дня його отримання .

До відома учасників справи, документи необхідно надіслати суду з супровідним листом.

Представникам учасників справи, у разі прибуття у судове засідання, необхідно мати документ, що посвідчує особу, а також документи, що підтверджують їхні повноваження, копії яких надаються господарському суду для долучення до матеріалів справи.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копії ухвали надіслати Приватному акціонерному товариству "Страхова компанія "ПРОВІДНА" (03049, м. Київ, пр. Повітрофлотський, 2) та на адресу представника ОСОБА_2: 04112, м. Київ, вул. Сікорського, 8, 6 поверх, оф. 32; Дочірньому підприємству "Кіровоградський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (25015, м. Кропивницький, вул. Полтавська, 38); ОСОБА_1 (Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Короленка, 27) та Новоукраїнському районному суду Кіровоградської області (27100, Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Соборна, 34).

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Джерело: ЄДРСР 75079512
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку