open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 182/3995/18

Провадження № 2-о/0182/119/2018

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04.07.2018 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Тихомирова І.В.

за участі секретаря - Рахуба О.Г.

розглянувши у судовому засіданні в м. Нікополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особі: Нікопольський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, ОСОБА_4 про встановлення факту народження дитини, -

встановив:

ОСОБА _1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту народження дитини.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що з 2010 року вона проживає у смт. Симеїз м. Ялта Автономної Республіки Крим. Дітей у неї та її чоловіка ОСОБА_4., який зареєстрований у м. Нікополь Дніпропетровської області, не було, тому за рішенням Ялтинського міського суду від 21.08.2017 року, з урахуванням ухвали від 16.10.2017 року, вона зі згоди чоловіка всиновила ОСОБА_2 (після усиновлення - ІНФОРМАЦІЯ_5). 21.12.2017 року у Ялтинському міському відділі записів актів громадянського стану Департаменту запису актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим заявник отримала свідоцтва про усиновлення (удочеріння) та про народження ОСОБА_2

Однак, на даний час територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя є тимчасово окупованою, томубудь-який акт (рішення, документ), виданий органами, їх посадовими особами та службовими особами на тимчасово окупованій території, є недійсним і не створює правових наслідків.

Таким чином, свідоцтво про народження малолітньогоОСОБА_2, видане Ялтинським міським відділом записів актів громадянського стану Департаменту запису актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, є недійним і не створює правових наслідків, а також не відноситься до документів, на підставі яких може бути здійснена реєстрація народження, у зв'язку з чим Нікопольським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області 16.05.2018 року за № 866/14,26-14 було прийнято відмову у проведенні реєстрації дитини, матір'ю якої записана заявник.

Враховуючи наведені обставини, ОСОБА_1 просила суд встановити факт народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, в місті Ялта Автономної Республіки Крим, оскільки встановлення даного факту необхідно їй для державної реєстрації народження дитини та отримання свідоцтва про народження відповідно до зразку та вимог, встановлених чинним законодавством України.

У судове засідання ОСОБА_1 не з'явилася, від неї надійшла заява про розгляд справи без їх участі, в якій вимоги, викладені в заяві, підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити (а.с.16).

Заінтересована особа Нікопольський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області з заявою ознайомлені, про день та час розгляду справи були належним чином повідомлені, в судове засідання не з'явилися.

Від заінтересованої особи ОСОБА_4. надійшла заява про слухання справи за його відсутності, в якій він просив задовольнити заяву ОСОБА_1 про встановлення факту народження (а.с.17).

Суд розглянувши заяву, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного.

Частиною 1 ст. 317 ЦПК України передбачено, що заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

У відповідності до п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Пунктом 18 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року, визначено, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання. Згідно зі ст. 14 ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв'язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган державної реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про громадянство України" особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 та ОСОБА_4 з 29.04.1992 року перебувають у шлюбі, зареєстрованому Відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Нікополю Нікопольського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області за актовим записом № 343 (а.с.7).

Рішенням Ялтинського міського суду Республіки Крим від 21.08.2017 року встановлено усиновлення ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, та змінено прізвище дитини на «ІНФОРМАЦІЯ_5», місце народження - м. Ялта Республіки Крим. Ухвалою Ялтинського міського суду Республіки Крим від 16.10.2017 року виправлено описку в рішенні та змінено по-батькові дитини на «ІНФОРМАЦІЯ_5» (а.с.10-11,12).

21.12.2017 року Ялтинським міським відділом записів актів громадянського стану Департаменту запису актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим заявнику було видано свідоцтво серії НОМЕР_1 про всиновлення ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, що народився в м. Алушта Республіки Крим, та свідоцтво серії НОМЕР_2 про народження у м. Ялта Республіки Крим ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, матір'ю якого записана ОСОБА_1 (а.с.8,9).

Однак, на даний час сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій є тимчасово окупованими.

Згідно ч.3 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

У зв'язку з цим, свідоцтво про народження малолітньогоОСОБА_2, видане Ялтинським міським відділом записів актів громадянського стану Департаменту запису актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, є недійним і не створює жодних правових наслідків.

16.05.2018 року за № 866/14.26-14 Нікопольським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області було прийнято відмову у проведенні державної реєстрації дитини на підставі свідоцтва про народження серії НОМЕР_2, виданого Ялтинським міським відділом записів актів громадянського стану Департаменту запису актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, та роз'яснено, що державна реєстрація народження дитини здійснюється на підставі визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері здоров'я, документів, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження (а.с.13,14).

Таким чином, заявником не було пред'явлено медичний документ, форма якого відповідає формі, визначеній наказом МОЗ України від 08 серпня 2006 року № 545 "Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті".

Відповідно до п. 4 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я документи, що підтверджують факт народження.

Пунктом 2 глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10 2000 року № 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції від 24 грудня 2010 року № 3307/5) встановлено, що підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є:

- медичне свідоцтво про народження, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 N 545 ( гі 150-06 ), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024 (далі - медичне свідоцтво про народження), що видається закладами охорони здоров'я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи;

- медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Ці документи подаються для державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного року і більше;

- акт, складений відповідними посадовими особами (капітаном судна, командиром, начальником потяга тощо) за участю двох свідків і лікаря або фельдшера (якщо лікар або фельдшер були на транспортному засобі), у випадку народження дитини на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або в іншому транспортному засобі. У разі відсутності лікаря або фельдшера державна реєстрація народження проводиться на підставі вказаного акта та медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;

- лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма № 106-2/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - лікарське свідоцтво про перинатальну смерть), у разі мертво народження.

Враховуючи те, що ОСОБА_1 не має можливості надати для реєстрації народження дитини документи встановленого законодавством України зразка, з метою захисту законних прав та інтересів заявника та її дитини як громадян України, суд вважає можливим встановити факт народження ІНФОРМАЦІЯ_3 дитини ОСОБА_2, в м. Ялта Автономної Республіки Крим, Україна.

З урахуванням викладених обставин, суд знаходить вимоги ОСОБА_1 обґрунтованими та підлягаючими задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4,5,18,76,81,315,317,430 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт народження дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Ялта Автономної Республіки Крим, Україна, матір'ю якого є громадянка України - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженка м. Нікополь Дніпропетровської області, Україна, батько - відомості відсутні.

Рішення підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання, що відповідає вимогам п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно підпункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя:

І. В. Тихомиров

Джерело: ЄДРСР 75079269
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку