open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 242/2773/18

Провадження № 2-о/242/351/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2018 р. м.Селидове

Селидівський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Черкова В.Г., при секретарі Кідрон О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Рада опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації м.Авдіївка Донецької області, про встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, 11.06.2018 р. звернулася до суду із заявою про встановлення опіки та призначення опікуном.

Свої вимоги мотивує тим, що рішенням Авдіївського міського суду Донецької області від 29.10.2007 р. було визнано недієздатним її рідного брата – ОСОБА_2 Рішенням суду від 28.03.2008 р. було встановлено опіку над ним і призначено опікуном його мати – ОСОБА_3 31.10.2017 р. ОСОБА_3 померла. Брат є інвалідом першої груп «А» і потребує стороннього догляду, внаслідок душевної хвороби потребує опіки. Тому просилавтсановити опіку над ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцем ІНФОРМАЦІЯ_2, і за поданням ради опіки та піклування призначити її опікуном.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 13.06.2018 р. відкрито провадження по справі.

Суд, відповідно до ч.8 ст.279 ЦПК України, дослідивши матеріали справи, вважає можливим позовні вимоги задовольнити, виходячи з наступного.

Представник заінтересованої особи – Ради опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації м.Авдіївка Донецької області – надав заяву, в якій не заперечував проти позовних вимог.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 (а.с.2,11).

ОСОБА_2 рішенням Авдіївського міського суду Донецької області від 29.10.2007 р. було визнано недієздатним. Рішенням Авдіївського міського суду донецької області від 28.03.2018 р. було встановлено опіку над ним та опікуном призначено його матір – ОСОБА_3 (а.с.17,18).

ОСОБА_3 померла31.10.2017 р. (а.с.8).

ОСОБА_2 є інвалідом першої групи «А», інвалід з дитинства, інвалідність встановлена безстроково (а.с.6).

Як вбачається з подання та рішення, рада опіки та піклування ВЦА м.Авдіївка Донецької області вважає, що ОСОБА_1 відповідає встановленим законодавством України вимогам для опікунів та піклувальників і її доцільно призначити опікуном над братом ОСОБА_2 (а.с.20, 21).

Відповідно до ч.4 ст.82 Цивільно-процесуального Кодексу України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 55 Цивільного кодексу України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб які не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки.

Статтею 58 Цивільного кодексу України визначено коло осіб над якими встановлюється опіка, зокрема у ній зазначено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч.1 ст.60 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 2, 3, 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун та піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Частиною 1 ст. 300 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Судом встановлено, що рішенням суду ОСОБА_2 визнано недієздатним. Перешкод у призначенні ОСОБА_4 опікуном у судовому засіданні не встановлено. Тому, суд вважає, що вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.265, 279, 300 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3, заінтересована особа – Рада опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації м.Авдіївка Донецької області, ідентифікаційний код 39831182, юридична адреса: м.Авдіївка Донецької області, вул.Молодіжна, 5, про встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцем ІНФОРМАЦІЯ_4, який рішенням Авдіївського міського суду Донецької області від 29.10.2007 р. визнаний недієздатним.

Призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженку ІНФОРМАЦІЯ_6, опікуном ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_4

Копію рішення суду після набрання законної сили надіслати відповідному органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України через суд першої інстанції.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 75075804
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку