open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 166/682/18

провадження № 2/166/257/18

категорія: 49

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

смт. Ратне 03 липня 2018 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Лозицького С.О.

за участю секретаря Тарасюка О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ратне у спрощеному позовному провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей ,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 (надалі-Позивач) звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 (надалі-Відповідач) про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Позовні вимоги мотивує тим, що з 04.10.2011 року перебуває в шлюбі з Відповідачем. Від спільного подружнього життя народились - дочка ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочка ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, батьком яких є Відповідач. Діти знаходиться на утриманні Позивача, допомоги на утримання дітей Відповідач не надає і в добровільному порядку надавати відмовляється.

ОСОБА_1 просить стягнути з Відповідача на її користь аліменти на утримання дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 2000 гривень та дочки ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1500 гривень, щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред'явлення позову і до досягнення дітьми повноліття.

Позивач в судове засідання не з'явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, підтриманні позовних вимог.

Відповідач в судове засідання не з'явився, подав клопотання про розгляд справи без його участі та надав відзив на позовну заяву, де зазначив, що працює з 01.06.2018 року підсобним робітником служби сервісу в СТОВ "Старинська птахофабрика", а тому просить позов задовольнити частково, стягнути з нього аліменти у розмірі 1/3 частки від заробітку (доходу) щомісячно на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Дослідивши матеріали справи, Суд дійшов висновку про часткове задоволення позову з наступних підстав:

Так, Судом встановлено, що сторони перебувають в шлюбі, зареєстрованому 04.10.2011 року у Велимченській сільській раді Ратнівського району Волинської області, про що зроблено відповідний актовий запис за № 14, згідно свідоцтва про шлюб серії 1-ЕГ №064504.

Згідно свідоцтв про народження серії 1-ЕГ № 151085 від 12.03.2012 року та серії 1-ЕГ №217901 від 10.07.2015 року, вбачається, що батьками ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, є сторони у справі.

У відповідності до ст. 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Згідно довідки №832 від 04.05.2018 року, виданої Велимченською сільською радою Ратнівського району Волинської області стверджено, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, знаходиться на утриманні Позивача.

Відповідно до ч.1 ст. 184 СК України якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Згідно ч.1 ст. 183 СК України, частка заробітку батька яка буде стягуватись як аліменти на дитину, визначається судом.

З врахуванням викладеного і вимог ст.ст.180,183 СК України, зважаючи на наявність у Відповідача систематичного офіційного доходу, Суд дійшов висновку про необхідність стягнення аліментів з Відповідача на утримання дітей у частці заробітку батька.

При цьому, відповідно до ст. 182 СК України, при визначені розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дітей, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки сина, та інші обставини, що мають істотне значення.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, як передбачає ч. 2 ст. 182 СК України.

Враховуючи положення ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою ВР № 789-XII від 27.02.1991 р., частин 7, 8 ст.7 Сімейного кодексу України, під час вирішення будь-яких питань щодо дітей, суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення, максимально можливого урахування інтересів дитини, що кореспондується з конституційним обов'язком батьків утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

Враховуючи принцип рівності прав та обов'язків батьків по відношенню до їх дитини, частка у матеріальному утриманні дитини для кожного з них не може бути меншою половини від прожиткового мінімуму.

З матеріалів справи встановлено, що матеріальне становище Відповідача задовільне, він є матеріально забезпеченим та фізично здоровим, не є платником аліментів на інших дітей, непрацездатних членів сім'ї та інших осіб, яких він зобов'язаний утримувати.

Враховуючи також вік неповнолітніх дітей, її стан здоров'я, матеріальне становище та обставини викладені вище, Суд дійшов висновку, що з Відповідача слід стягнути аліменти на утримання дітей на користь Позивача у розмірі 1/3 частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, частково задовольнивши позов.

Відповідно до ч.1 ст.191 СК України аліменти слід стягувати, починаючи з дня пред'явлення позову.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Задовольняючи позов, суд, відповідно до ст. 141 ЦПК України, стягує із Відповідача в користь держави судові витрати у виді судового збору в розмірі 704 грн. 80 коп., які пов'язані із розглядом справи, є обґрунтованими та пропорційним до предмета спору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 229, 263- 265 ЦПК України, ст.ст.84, 180-184, 191 СК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованого в ІНФОРМАЦІЯ_4, РНОКПП: НОМЕР_1, в користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, аліменти на утримання дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочки ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2 урозмірі 1/3 частки зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня звернення до суду, тобто з 07 червня 2018 року і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Рішення суду про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць звернути до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір у розмірі 704 (сімсот чотири) гривні 80 копійок

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відповідно до ч.1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Лозицький С.О.

Джерело: ЄДРСР 75075156
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку