open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 144/687/18

Провадження по справі № 2-о/129/109/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" червня 2018 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Бондар О.В.,

присяжних: ОСОБА_1, ОСОБА_2

за участі секретаря Килівник Ю.С.,

представника заявника ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гайсині заяву головного лікаря комунального закладу «Теплицький районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» про примусову госпіталізацію ОСОБА_4 до протитуберкульозного закладу,-

в с т а н о в и в :

Головний лікар комунального закладу «Теплицький районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» звернувся до суду із заявою, якою просить про примусову госпіталізацію ОСОБА_4, жителя ІНФОРМАЦІЯ_1 до Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об`єднання «Фтизіатрія».

В обґрунтування заяви представник заявника ОСОБА_3 в судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити, посилається на те, що на обліку у КЗ «Теплицький районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» з 20.12.2016 року перебуває ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, житель ІНФОРМАЦІЯ_3 Тітова-16, з приводу заразної стійкої форми туберкульозу легенів, є бактеріовиділювачем та становить епідемічну загрозу для суспільства, направлявся до лікування до Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об`єднання «Фтизіатрія», звідки був виписаний через самовільне залишення лікарні, від продовження лікування ухиляється, але являє собою епідемічну загрозу для оточуючих, потребує відповідно до рішення № 69 від 12.04.2018 р. обласної лікарської консультативної комісії Облтубдиспансера стаціонарного лікування від цього захворювання, просить у відповідності ст.11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» винести рішення про обов'язкову госпіталізацію ОСОБА_4 до Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об`єднання «Фтизіатрія» терміном до трьох місяців.

Розгляд справи відповідно до ст. 345 ЦПК України проводиться без участі хворого, оскільки відповідно до довідки рішення № 69 від 12.04.2018 р. обласної лікарської консультативної комісії, ОСОБА_4 становить загрозу розповсюдження хвороби.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ст.11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» у разі якщо хворі на заразні форми туберкульозу, у тому числі під час амбулаторного чи стаціонарного лікування, порушують протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших осіб, з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду вони можуть бути примусово госпіталізовані до протитуберкульозних закладів, що мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких хворих. Заява про примусову госпіталізацію чи про продовження строку примусової госпіталізації хворого на заразну форму туберкульозу подається до суду представником протитуберкульозного закладу, що здійснює відповідне лікування цього хворого, протягом 24 годин з моменту виявлення порушення хворим протиепідемічного режиму. До заяви додається мотивований висновок лікаря, який здійснює або має здійснювати лікування цього хворого, про необхідність відповідно примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу чи про продовження строку примусової госпіталізації. Примусова госпіталізація осіб, стосовно яких судом ухвалено відповідне рішення, здійснюється з урахуванням висновку лікаря на строк до трьох місяців. Продовження строку примусової госпіталізації таких осіб здійснюється за рішенням суду на визначений ним строк з урахуванням висновку лікаря, який здійснює лікування цього хворого. Рішення про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу чи про продовження строку примусової госпіталізації хворих на заразні форми туберкульозу приймається судом за місцем виявлення зазначених хворих або за місцезнаходженням протитуберкульозного закладу та підлягає негайному виконанню. Органи внутрішніх справ за зверненням керівника протитуберкульозного закладу надають у межах своїх повноважень допомогу у забезпеченні виконання рішення суду. Примусова госпіталізація хворих на заразні форми туберкульозу, які страждають на психічні розлади, здійснюється в установленому цим Законом порядку з урахуванням законодавства про психіатричну допомогу. Невиконання рішення суду про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу чи про продовження строку примусової госпіталізації тягне кримінальну відповідальність відповідно до закону.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 перебуває на обліку в Вінницькому обласному спеціалізованому територіальному медичному об`єднанні «Фтизіатрія», діагноз інфільтративний туберкульоз лівої легенів, деструкція +МБТ+М+.

Згідно лікарського висновку у хворого ОСОБА_4 заразна форма туберкульозу, а тому останній у відповідності до ст.11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» потребує обов'язкового лікування в умовах стаціонару.

Враховуючи, що ОСОБА_4 хворий на туберкульоз, форма якого є заразною, від самостійного та добровільного лікування ухиляється, суд приходить до висновку про наявність підстав для примусової його госпіталізації до Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об`єднання «Фтизіатрія» на строк - до закінчення інтенсивної фази лікування, але не більше ніж на три місяці.

На підставі викладеного, керуючись ст. 344-346, ст.11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз», суд, -

Вирішив:

Заяву задовольнити.

Здійснити примусову госпіталізацію ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, житель ІНФОРМАЦІЯ_3 Тітова-16, на строк - до закінчення інтенсивної фази лікування, але не більш ніж на три місяці.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Апеляційного суду Вінницької області.

Суддя:

Присяжні:

Джерело: ЄДРСР 75073654
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку