open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№ 813/1628/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2018 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу № 813/1682/18 за позовом Першого заступника керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області до ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області про визнання протиправною бездіяльність, зобов’язання вчинити дії, суд -

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області звернувся до Львівського окружного адміністративного суду із вищевказаним адміністративним позовом, в якому просив:

визнати протиправною бездіяльність ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області з питання не затвердження плану інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою населення (їх частини), не забезпечення проведення робіт з технічної інвентаризації та паспортизації – спортивного майданчика, який розташований на території с. Підгородці, по вул. Степана Бандери, 98, Сколівського району, Львівської області.

- зобов’язати ОСОБА_1 сільську раду Сколівського району Львівської області вчинити дії по розробленню та затвердженню плану технічної інвентаризації та паспортизації спортивного майданчика, проведенню робіт з технічної інвентаризації та паспортизації дитячого майданчика, який розташований на території с. Підгородці, по вул. Степана Бандери, 98, Сколівського району, Львівської області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що під час вивчення стану законності з питань дотримання законодавства України щодо благоустрою населених пунктів виявлено ряд порушень в частині проведення технічної інвентаризації та паспортизації дитячих майданчиків, що розташовані на території ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області, та негативно впливають на організацію належного утримання та раціонального використання територій, будівель та інженерних споруд, і можуть призвести, у разі їх не усунення, до настання тяжких наслідків для життя та здоров’я дітей. Позивачем встановлено, що на території сільської ради, а саме в с. Підгородці, Сколівського району, Львівської області, встановлено спортивний майданчик на вул. Степана Бандери, 98, який складається із шести тренажерів, балансоутримувачем якого є ОСОБА_1 сільська рада Сколівського району.

Однак, згідно інформації ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області від 23.03.2018 року № 208/02-18 паспорт та інвентаризаційні документи частин об’єктів благоустрою, а саме спортивного майданчика, відсутні, відтак відповідачем, не вжито заходів щодо проведення технічної інвентаризації та паспортизації спортивного майданчика, що становить загрозу прав дітей на життя, охорону здоров’я, грубо порушує вимоги Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку спрощеного провадження, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення за № 00070485, однак у зазначений в ухвалі строк відповідач відзиву до суду не подав.

Судом встановлені наступні обставини:

ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області від 23.03.2018 року № 208/02-18 на повідомлено, що на території Народного дому с. Підгородці розташований спортивний майданчик з тренажерним обладнанням. Технічний паспорт на майданчик з тренажерним обладнанням не виготовлявся. Балансоутримувач ОСОБА_1 сільська рада. Обстеження та перевірка технічного стану конструктивних елементів майданчика не проводилась.

Зміст спірних правовідносин полягає в тому, що відповідачем не вжито заходів щодо проведення технічної інвентаризації та паспортизації спортивного майданчика, що ставить під загрозу права дітей на життя, охорону здоров’я, грубо порушує вимоги Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Вказані обставини, та зміст спірних правовідносин підтверджені наявними у справі доказами.

Судом враховуються обґрунтування позовних вимог прокурором, про те, що відповідачем не вжито заходів щодо проведення технічної інвентаризації та паспортизації спортивного майданчика, оскільки паспорт та інвентаризаційні документи частин об’єктів благоустрою відсутні.

Згідно ч. 2 ст.6 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що держава гарантує дитині право на охорону здоров'я, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров'я, сприяє створенню безпечних умов для житія і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формуванню навичок здорового способу життя.

Згідно ч. 2 статті 31 Конвенції про права дитини, прийнятою Резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООП від 20.1 1.1989, яка набула чинності 02.09.1990, ратифікована Постановою Верховної Ради України № 89ХІІ (78912) від 27.09.1991 передбачено, що держави-учасниці поважають і заохочують право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті та сприяють наданню їй відповідних і рівних можливостей для культурної і шорної діяльності, дозвілля і відпочинку.

Відтак, суд приходить до висновку, що саме на відповідача ОСОБА_1 сільську раду покладено обов’язок розроблення та затвердження планів технічної інвентаризації та паспортизації об’єкта благоустрою населення (їх частин) дитячих майданчиків, який розташований на території с. Підгородці, по вул. Степана Бандери, 98, Сколівського району, Львівської області.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Вищого адміністративного суду України у справі за №К/800/11809/16 від 27.07.2016 року.

Відповідачем до справи не надано жодних належних та допустимих доказів про вчинення дій щодо предмету спору, які повинен був і міг вчинити.

Таким чином, позовні вимоги прокурора є обґрунтованими і підтверджені належними та допустимими доказами, відтак підлягають задоволенню повністю.

Згідно п. 2 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб’єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб’єкта владних повноважень, пов’язані із залученням свідків та проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 19-21, 72-77, 242-246, 255, 262-263, 293, 295, підп.15.5 п.15 Перехідних положень КАС України, суд, –

ВИРІШИВ:

Позов Першого заступника керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області (82400, Львівська обл., м. Стрий, вул. Шевченка, 89) до ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області (82612, Львівської обл., Стрийський район, с. Підгородці, вул. Степана Бандери, 88) про визнання протиправною бездіяльність, зобов’язання вчинити дії, задоволити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність ОСОБА_1 сільської ради Сколівського району Львівської області (82612, Львівської обл., Стрийський район, с. Підгородці, вул. Степана Бандери, 88) з питання не затвердження плану інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою населення (їх частини), не забезпечення проведення робіт з технічної інвентаризації та паспортизації – спортивного майданчика, який розташований на території с. Підгородці, по вул. Степана Бандери, 98, Сколівського району, Львівської області.

Зобов’язати ОСОБА_1 сільську раду Сколівського району Львівської області (82612, Львівської обл., Стрийський район, с. Підгородці, вул. Степана Бандери, 88) вчинити дії по розробленню та затвердженню плану технічної інвентаризації та паспортизації спортивного майданчика, проведенню робіт з технічної інвентаризації та паспортизації дитячого майданчика, який розташований на території с. Підгородці, по вул. Степана Бандери, 98, Сколівського району, Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення може бути оскаржене за правилами, встановленими ст. 295 -297 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно, з урахуванням положень підп.15.5 п.15 розд. VII «Перехідні положення» цього Кодексу.

Рішення складено у повному обсязі 02.07.2018 року.

Суддя Гавдик З.В.

Джерело: ЄДРСР 75072125
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку