open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

03 липня 2018 року м. Харків Справа №913/301/18

Провадження №14/913/301/18

Господарський суд Луганської області у складі судді Лісовицького Є.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви №732/01-11 від 15.06.2018

за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, смт. Біловодськ, Луганська область

до відповідача ОСОБА_1 господарства «Журавське», смт. Мілове, Луганська область

про зобов’язання визнати грошові вимоги

в с т а н о в и в:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звернулось до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до ОСОБА_1 господарства «Журавське», в якій просить суд:

- Зобов’язати Фермерське господарство «Журавське» в особі голови комісії з припинення ОСОБА_2 визнати грошові вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області у розмірі 1015,70 грн. та включити їх до проміжного ліквідаційного балансу ОСОБА_1 господарства «Журавське».

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Фермерське господарство «Журавське» з 16.02.2018 перебуває у стані припинення.

Фермерське господарство «Журавське» зареєстровано як страхувальник у Біловодському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, реєстраційний код 440420000588.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-14 (далі - Закон № 2240), який діяв на момент виникнення заборгованості, роботодавець, як страхувальник, зобов’язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Відповідач не виконував вищевказані зобов’язання, у зв’язку з чим виникла заборгованість на суму 1015, 70 грн.

Луганське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з метою стягнення заборгованості звернулось до Луганського окружного адміністративного суду з позовом до ОСОБА_1 господарства «Журавське».

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 25 червня 2012 року у справі №2а/1270/4558/2012 за адміністративним позовом Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до ОСОБА_1 господарства «Журавське» про стягнення заборгованості, позов задоволено в повному обсязі, стягнуто з Відповідача на користь відділення Фонду заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 1015,70 грн.

Станом на 01.04.2018 борг перед управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області не погашений, що підтверджується звітом по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за І квартал 2018 року.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань головою комісії з припинення є ОСОБА_3.

Статтею 105 Цивільного кодексу України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Частиною 6 ст. 105 Цивільного кодексу України передбачено обов’язок комісії з припинення юридичної особи або ліквідатора розглянути кожну окрему вимогу кредитора, прийняти відповідне рішення та надіслати останнє кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань строк, визначений засновником юридичної особи Фермерське господарство «Журавське», для заявлення кредиторами своїх вимог, встановлено до 26.04.2018.

В межах вищезазначеного строку позивач звернувся до голови комісії з припинення юридичної особи з письмовою заявою від 13.04.2018 №01-11/406 про визнання грошових вимог кредитора.

Вищевказану заяву було направлено рекомендованим листом на адресу, яка відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань є місцезнаходженням юридичної особи Фермерське господарство «Журавське» й адресою єдиного засновника юридичної особи Фермерське господарство «Журавське» - ОСОБА_2, який є головою комісії з припинення юридичної особи, а саме: 92500, Луганська обл., Міловський район, селище міського типу Мілове, провулок Поштовий, будинок 6, 2.

26 квітня 2018 року поштове відправлення було повернуто Відділенню з приміткою «неправильно зазначена (відсутня) адреса одержувача».

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Отже, Фермерське господарство «Журавське» в особі голови комісії з припинення ОСОБА_2 ухиляється від розгляду безспірних грошових вимог Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області.

Враховуючи викладене, позивач звернувся до господарського суду з вимогою зобов’язати Фермерське господарство «Журавське» в особі голови комісії з припинення ОСОБА_2 визнати грошові вимоги позивача в розмірі 1015,70 грн. та включити їх до проміжного ліквідаційного балансу ОСОБА_1 господарства «Журавське».

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 21.06.2018 №913/301/18 позовну заяву №732/01-11 від 15.06.2018 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області до ОСОБА_1 господарства «Журавське» було залишено без руху.

Суд зобов’язав Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме надати суду оригінали документів, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

02.07.2018 від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області в особі Біловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області на адресу суду надійшла заява №828/01-11 від 25.06.2018 про усунення недоліків позовної заяви, до якої позивач надав оригінали документів, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч. 3 ст. 5 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження у відповідності до ч. 2 п. 3 ст. 12 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 12, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 30.07.2018 о 10 год. 20 хв.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 5, зал судових засідань №205.

4. Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву, з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, до 27.07.2018.

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Звертаємо увагу учасників судового процесу, що всі копії документів, що додаються до матеріалів справи та довіреності представників сторін повинні бути належним чином засвідчені. Крім того, п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщену на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Інформація про час і місце судового засідання буде додатково розміщена на сторінці суду у розділі «Повідомлення для сторін, які знаходяться у зоні проведення антитерористичної операції» офіційного веб-порталу «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет (http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 03.07.2018 та оскарженню не підлягає.

Суддя Є.А. Лісовицький

Джерело: ЄДРСР 75070933
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку