open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/7908/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

06 червня 2018 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого – судді Мороз В.О.,

за участю секретаря Козельської Г.В.,

розглянувши в письмовому провадженні залі суду в м. Хмельницькому цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Південно-Західні тепломережі» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, -

встановив:

КП «Південно-Західні тепломережі» (правонаступник ОП «Західна котельня») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиті послуги з теплопостачання та обслуговування внутрішньо будинкових мереж, в обґрунтування якого вказало, що відповідачі є споживачами послуг з централізованого опалення та технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж, які надає позивач, разом з тим відповідачі не оплачують спожиті послуги внаслідок чого утворилась заборгованість за послуги з теплопостачання за період з 01.06.2015 року по 01.03.2018 року в сумі 3058 грн. 16 коп., 478,82 грн. інфляційні нарахування, 108,36 грн. 3% річних, які підлягають стягненню у судовому порядку відповідно до ст. 67 ЖК УРСР, ст. 530, 625 ЦК України, постанови КМУ від 21.07.2005р. № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення». Позивач просить стягнути заборгованість по оплаті за надані послуги з теплопостачання та понесені судові витрати.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримав та просив задовольнити в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідачі в судове засідання не з’явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомили. Клопотань про відкладення розгляду справи не надійшло.

У відповідності до ст. ст. 223 ч. 4, 280 ЦПК України суд за згодою представника позивача вважає можливим розглянути справу на підставі наявних в ній даних та доказів в порядку заочного розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд приходить до висновку, що вимоги позову підлягають задоволенню в повному обсязі у зв’язку з наступним.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є споживачами послуг з теплопостачання та обслуговування внутрішньобудинкових мереж в квартирі АДРЕСА_1.

Відповідно до договору № 8790 від 10.08.2007 року про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, укладеного між ОП «Західна котельня», правонаступником якого є КП «Південно-Західні тепломережі» та ОСОБА_1, споживач зобов'язаний оплачувати послуги в установлені договором строки.

Відповідачі зареєстровані в квартирі № 14, по вул. Хотовицького, 11/1, м. Хмельницького, що підтверджується довідкою про склад сім’ї, виданою КП «Південно-Західні тепломережі», відомостями адресно-довідкової роботи УДМС України в Хмельницькій області.

За зазначеною адресою КП «Південно-Західні тепломережі» надає відповідачам послуги з централізованого опалення.

Проте, як вбачається з довідки розрахунку заборгованості відповідачів починаючи з 01.05.2015 року по 01.03.2017 року не сплачується плата за наданні послуги, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 18 700 грн. 40 коп., яка складається з 16 1831,49 грн. боргу за послуги з теплопостачання, 1521,17 грн. інфляційні нарахування, 347,74 грн. 3% річних.

КП «Південно-Західні тепломережі» виконавець послуг з централізованого опалення зверталося до суду про стягнення даної заборгованості в наказному порядку, проте ухвалою Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 29.05.2017 року по цивільній справі № 686/4172/17 судовий наказ від 03.04.2017 року, виданий Хмельницьким міськрайонним судом Хмельницької області, за заявою КП «Південно-Західні тепломережі» про видач судового наказу про стягнення заборгованості за оплату послуг з теплопостачання, інфляційних нарахувань та 3 % річних та судового збору з ОСОБА_1 скасовано, а тому КП «Південно-Західні тепломережі» звернулося в позовному порядку.

Відповідно до п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення, затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 р. (із змінами та доповненнями) розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший строк.

Рішенням Хмельницької міської ради від 22.10.2008 року № 15 надано дозвіл КП «Південно-Західні тепломережі» на приєднання орендного підприємства «Західна котельня» та затверджено зміни до Статуту КП «Південно-Західні тепломережі» згідно з додатком.

Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 25.04.2013 року № 312 дозволено КП "Південно-Західні тепломережі" застосовувати тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в частині технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем централізованого опалення та гарячого водопостачання згідно рішення виконавчого комітету від 11.04.2013 року № 269.

Постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 650 від 06.06.2014 року, яка набирає чинності з 01.07.2014 року, але не раніше дня її офіційного опублікування, та Постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 146 від 17.10.2014 року, яка набирає чинності з дня її офіційного опублікування, встановлено тарифи на послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню, в т.ч. комунальним підприємством "Південно-Західні тепломережі": з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії 294,86 грн./Гкал; з централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії 6,54грн. за 1 кв.м. за місяць протягом опалювального періоду; з централізованого постачання гарячої води за умови підключення рушникосушильників 20,29грн. за 1 куб.м, за відсутності рушникосушильників 18,99грн. за 1 куб.м.

Постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1171 від 31.03.2015 року, яка набирає чинності з 01.05.2015 року, але не раніше дня її офіційного опублікування, встановлено тарифи на послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню, в т.ч. комунальним підприємством "Південно-Західні тепломережі": з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії 552,05 грн./Гкал; з централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії 12,25грн. за 1 кв.м. за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення; з централізованого постачання гарячої води за умови підключення рушникосушильників 34,51грн. за 1 куб.м, за відсутності рушникосушильників 32,01грн. за 1 куб.м.

Постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1101 від 09.06.2016 року, яка набирає чинності з 01.07.2016 року, але не раніше дня її офіційного опублікування, внесено зміни до Постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1171 від 31.03.2015 року.

Згідно ст. 68 Житлового кодексу України, споживач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

У відповідності до ст. 67 Житлового кодексу України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія, інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відповідно до ст. 509 ч.1 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно п.п.5 п. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004р. № 1875, споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004р. № 1875 договір про надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою.

За змістом ч. 1 ст. 901 ЦК договір про надання послуг є складним зобов'язанням, що складається з двох зобов'язань: правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов'язку, та правовідношення, в якому замовник зобов'язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

З урахуванням положень ч. 3 ст. 510 ЦК грошовим слід вважати будь-яке зобов'язання, що складається, в тому числі, з правовідношення, в якому праву кредитора вимагати від боржника виконання певних дій відповідає кореспондуючий обов'язок боржника сплатити грошові кошти на користь кредитора, зокрема, й договір про надання послуг, в якому установлена ціна договору - абонентська плата.

Враховуючи наведене, оскільки відповідачі користуються наданими позивачем послугами, але не сплачують їх, суд дійшов висновку про те, що відповідачі зобов'язані оплатити надані їм послуги з теплопостачання. А тому слід стягнути з відповідачів заборгованість за надані послуги в розмірі 3058,16 грн.

У разі існування прострочення виконання грошового зобов'язання зі сплати отриманих житлово-комунальних послуг на боржника покладається відповідальність, передбачена частиною другою статті 625 ЦК України.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Крім того, застосування положень частини другої статті 625 ЦК України до спірних правовідносин також кореспондується із закріпленими в пункті 3 частини першої статті 161 ЦПК України нормами, відповідно до яких однією з вимог, за якими може бути видано судовий наказ, є вимога про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості.

Правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовими зобов'язаннями, у яких, серед інших прав і обов'язків сторін, на боржника покладено виключно певний цивільно-правовий обов'язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч.1 ст. 509 ЦК), - вимагати сплату грошей за надані послуги. Таким чином, виходячи з юридичної природи правовідносин як грошових зобов'язань на них поширюється дія ч. 2 ст. 625 ЦК України, як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов'язання.

Вказана правова позиція передбачена постановами Верховного Суду України від 20.06.2012р. №6-68цс12 та від 30.10.2013р. №6-59цс13.

Згідно ст. 4 ЗУ "Про індексацію грошових доходів населення" індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотка.

За період 01.06.2015 року по 01.03.2018 року позивачем нараховано інфляційні втрати в сумі 478,82 грн. та три відсотка річних в сумі 108,36 грн.

В спростування розрахунку позивача відповідачі свого розрахунку не надали, оскільки, будучи належним чином повідомленими про судові засідання, в такі не з’являються, а тому суд враховує даний розрахунок, оскільки передбачена відповідальність відповідача за невиконання грошового зобов’язання.

Враховуючи наведене, оскільки відповідачі користується наданими позивачем послугами, але не сплачують їх, тому слід стягнути з відповідачів також інфляційні втрати в сумі 478,82 грн. та три відсотка річних в сумі 108,36 грн.

Судові витрати розподіляються відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 141, 258, 263-265, 280-283, 354 ЦПК України, ст. ст. 509, 510, 524, 533-535 526, 625, 626, 901 ЦК України, ст.ст. 67-68 Житлового кодексу України, ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», суд -

ухвалив:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, і.н. НОМЕР_1, зареєстрованих за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь Комунального підприємства «Південно-Західні тепломережі» (29000, м. Хмельницький, вул. Курчатова, 17/1, р/р 26030301011294, МФО 315784, АТ «Ощадбанк», код за ЄДРПОУ 36123019) заборгованість за спожиті послуги за період з 01.06.2015 року по 01.03.2018 року в сумі 3645 грн. 34 коп. (яка складається з 3058 грн. 16 коп. боргу за послуги з теплопостачання та обслуговування внутрішньобудинкових мереж, 478 грн. 82 коп. інфляційних нарахувань та 108 грн. 36 коп. - 3% річних).

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, і.н. НОМЕР_1, на користь Комунального підприємства «Південно-Західні тепломережі» (29000, м. Хмельницький, вул. Курчатова, 17/1, р/р 26030301011294, МФО 315784, АТ «Ощадбанк», код за ЄДРПОУ 36123019) судовий збір у розмірі 1 762 грн. (по 881 грн. з кожного).

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду Хмельницької області через Хмельницький міськрайонний суду Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 18 червня 2018 року.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 75066178
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку