open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №718/984/18

Провадження №2/718/337/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.06.2018 року Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючої-судді ОСОБА_1,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2,

за участю: позивача ОСОБА_3,

представника відповідача ОСОБА_4 – ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про зміну розміру стягуваних аліментів,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _3 звернулася до суду з позовом про зміну розміру стягуваних аліментів, які стягуються з ОСОБА_4 на утримання дітей в твердій грошовій сумі, посилаючись на те, що з 2001 року по березень 2006 року вона перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4, в якому мають двоє неповнолітніх дітей: дочку – Єлізавету,ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочка – ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1. Згідно рішення Кіцманського районного суду від 23.01.2015 року з відповідача стягуються аліменти на утримання дітей в розмірі по 400 гривень щомісячно на кожну дитину починаючи з 24.11.2014 року і до їх повноліття. Вказує на те, що на даний час сума стягуваних аліментів є недостатньою для матеріального утримання дітей, діти підросли та потребують більших затрат на своє забезпечення. Крім того, обидві доньки, з моменту народження, постійно перебувають на диспансерному обліку у лікаря невропатолога та визнані дітьми-інвалідами до 18 років, в зв’язку з чим вона несе витрати на оздоровлення дітей, лікування, навчання одяг, канцтовари і т.п., а тому просить змінити розмір стягуваних аліментів з 400 гривень щомісячно та стягувати із відповідача аліменти на її користь у розмірі по 2000 гривень щомісячно, на кожну дитину починаючи стягнення з дня вступу рішення суду в законну силу і до повноліття дітей.

Позивач ОСОБА_3 у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила такі задоволити, так як відповідач є працездатним, працює за кордоном, вважає, що він може надавати відповідну матеріальну допомогу, а тому зобов’язаний приймати участь у вихованні дітей, піклуватись їх здоров’ям та матеріально утримувати. Крім того вказала, що обоє дітей являються інвалідами з народження, а тому потребують більше коштів на лікування та оздоровлення.

Також вказували, що двічі на рік діти лягають в Чернівецький обласний центр реабілітації дітей, так як їм поставлено діагноз ДЦП. У зв’язку із постійним доглядом за дітьми, які самостійно не пересуваються, вона не працює, а тільки отримує пенсію, у зв’язку із доглядом за дітьми-інвалідами.

Представник відповідача ОСОБА_5 в судовому засіданні позовні вимоги визнала частково. Пояснивши суду, що відповідач на утримання дітей бажає сплачувати аліменти, однак сума аліментів, заявлена позивачкою в розмірі по 2000 гривень, щомісячно, на кожну дитину є занадто великою, він не спроможний сплачувати аліменти в такому розмірі у зв’язку з тим, що ОСОБА_4 постійно не працює, має мінливий дохід. Крім того, в даний час на його утриманні є двоє неповнолітніх дітей від іншого шлюбу: син – Ростислав,ІНФОРМАЦІЯ_2 та дочка – Евеліна,ІНФОРМАЦІЯ_3, яка перебуває на «Д» обліку із діагнозом: бронхіальна астма та атопічний дерматит та потребує значних витрат на лікування. Також зазначає, що відповідач ОСОБА_4 проживає разом із батьками похилого віку, які потребують допомоги, а тому просить визначити розмір стягуваних аліментів в твердій грошовій сумі по 930 гривень щомісячно на кожну дитину і до їх повноліття.

В судовому засіданні позивачка змінила свої позовні вимоги та просила стягувати з ОСОБА_4 на утримання дітей: дочку – Єлізавету,ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочку – ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 по 1200 гривень на кожну до їх повноліття.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши та перевіривши зібрані у справі докази, постановляючи рішення відповідно до вимог ст.263 ЦПК України, суд вважає, що позов слід задоволити частково виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що сторони є батьками неповнолітніх ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_6,ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується долученими до матеріалів справи копіями свідоцтв про народження дітей (а.с.6-9)

Рішенням Кіцманського районного суду Чернівецької області від 23.01.2015 року стягнуто з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_5 в розмірі по 400 грн. щомісячно на кожну дитину, починаючи стягнення з 24.11.2014 року і до повноліття дітей. (а.с.15).

Із довідки виданої виконкомом Киселівської сільської ради №694 від 26.04.2018 року, вбачається, що з 20.12.2007 року ОСОБА_3 ніде не працює по даний час, бо здійснює догляд за дітьми – інвалідами віком до 16 років, доньками: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_5.(а.с.16)

Згідно довідки виданої виконкомом Киселівської сільської ради №693 від 26.04.2018 року, неповнолітні доньки проживають разом з матір`ю ОСОБА_3 за адресою вул.Б.Хмельницького,14 в с.Киселів, перебувають на її утриманні. (а.с.17)

Відповідно до довідки №186 від 27.04.2018 року виданої Киселівською амбулаторією загальної практики сімейної медицини ОСОБА_9,04.05.2002р.н. та ОСОБА_10,ІНФОРМАЦІЯ_6 перебувають на диспансерному обліку у лікаря невропатолога з моменту народження та з 16.08.2004 року є інвалідами дитинства до 18 років з діагнозом ДЦП (статистична диплесія еквенусна деформація обох стоп). (а.с.12)

З копії посвідчень серії Д №411711 від 25.01.2005 року та серії Д №177249 від 13.06.2002 року видно, що ОСОБА_10 і ОСОБА_9 є дітьми, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи. (а.с.13)

З висновків ЛКК №404,403 від 15.07.2014р. вбачається, що ОСОБА_9,04.05.2002р.н. та ОСОБА_10,04.05.2002р.н. є дітьми-інвалідами підгрупи «А», що дає їм право на одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів.(а.с.53)

З копії посвідчення серії ААГ №165700 від 20.03.2017р. вбачається, що ОСОБА_3 отримує державну соціальну допомогу на дитину-інваліда ОСОБА_10 в розмірі 1717,40 грн. (а.с.54)

З копії посвідчення серії ААГ №165700 від 20.05.2010р. вбачається, що ОСОБА_3 отримує державну соціальну допомогу на дитину-інваліда ОСОБА_9 в розмірі 1950 грн. (а.с.55)

За правилами ч.1-2, ст.8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

За змістом положень ч.3 ст.11 Закону України «Про охорону дитинства» батько і мати мають рівні права та обов'язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов'язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Згідно з ч. 1-3ст. 181 Сімейного кодексу України способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліміентів» від 17.05.2017 року, який набрав чинності 08.07.2017 року внесено зміни в тому числі до ч.2 ст.182 СК України, згідно якої розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Частина перша статті 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Суд враховує п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» №3 від 15.05.2006 року, в якому судам роз'яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили. Згідно п. 17 Постанови вирішуючи питання, щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров'я, матеріальне становище дитини і платника аліментів, наявність в останнього і інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж зазначений у ч. 2 ст. 182 СК України.

Таким чином, визначаючи належний до стягнення з відповідача розмір аліментів, суд виходить з того, що відповідач є працездатною, здоровою особою, має на утриманні інших двох неповнолітніх дітей, враховуючи право всіх дітей на достатній рівень життя, а також фінансову можливість відповідача сплачувати аліменти у розмірі визначеному законом з урахуванням обов'язку обох батьків утримувати своїх дітей, суд вважає, що слід змінити розмір аліментів, що стягуються та стягувати з відповідача аліменти на утримання двох дітей у розмірі по 1200 гривень щомісячно на кожну дитину, що відповідатиме вимогам закону та не порушуватиме право як позивача так і відповідача.

Визначаючи до стягнення суму аліментів, суд також враховує те, що доньки сторін являються інвалідами з дитинства, підгрупи «А», потребують стороннього догляду, а також додаткових коштів на лікування , реабілітацію, навчання та виховання.

Стягнення аліментів проводити з дня набрання рішенням законної сили, оскільки відбувається зміна розміру аліментів, котрі вже були рішенням суду присуджені.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Керуючись ст.ст.180, 182-184, 191 СК України, ст.ст. 19, 48, 89, 141, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про зміну розміру стягуваних аліментів – задовольнити частково.

Змінити розмір аліментів, що стягуються з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, ІПН:НОМЕР_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_8, аліменти на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_9, жительки, с. Киселів, Кіцманського району, Чернівецької області на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_8,ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_9,ІНФОРМАЦІЯ_4, в твердій грошовій сумі по 1200 (одній тисячі двісті) гривень щомісячно на кожну дитину починаючи стягнення з дня вступу рішення суду в законну силу і до повноліття дітей.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 704 (сімсот чотири) гривні 80 копійок судового збору.

Рішення в частині стягнення аліментів за один місяць звернути до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Чернівецької області через Кіцманський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а в разі якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя: О.І. Мінів

Джерело: ЄДРСР 75065423
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку