open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Роздільнянський районний суд Одеської області

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/1082/18

Номер провадження: 2/511/498/18

03 липня 2018 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді: Панчук А. І.,

при секретарі Міщенко М.Ю.

за участі позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Роздільна цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації Одеської області про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з зазначеним позовом, та просить ухвалити рішення, яким:

- позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку смт. Лиманське Роздільнянського району Одеської області, батьківських прав відносно її доньки - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3;

- стягнути на користь ОСОБА_1 з ОСОБА_3 судові витрати по сплаті судового збору у сумі 704,80 грн. та просить ухвалити рішення, яким задовльнити вимоги, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач не займається вихованням своєї дитини, матеріально не допомагає, не цікавиться життям дитини, чим порушує вимоги Сімейного кодексу, щодо надання матеріальної допомоги дитині на її утримання та виховання.

Ухвалами Роздільнянського районного суду Одеської області провадження у зазначеній справі було відкрито, призначено підготовче судове засідання та розгляд по суті.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала та просила суд задовольнити їх у повному обсязі, пояснивши, що ОСОБА_3 вихованням дитини дійсно не займається, матеріально не допомогає, обов'язки матері не виконує разом з сім'єю не проживає.

Відповідач в судове засідання не з'явилася, повідомлялася належним чином, суд визнає її неявку в суд не поважною та проводить розгляд справи за її відсутності.

Третя особа Служба в справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації в суд заперечень не надала, просила розглянути справу за їх відсутності, не заперечувала проти задоволення вимог.

Зі згоди - позивача та постановленої ухвали суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи відповідно до ст. 280 ЦПК України.

Суд вивчивши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне розглянути справу за наявними у справі доказами, задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, виходячи з наступного:

Суд вважає за необхідне позбавити батьківських прав ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку смт. Лиманське Роздільнянського району Одеської області, батьківських прав відносно її доньки - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Суд погоджується з вимогами позивача заявлених в інтересах неповнолітньої дитини.

Відповідно до ст.51 Конституції України обов'язок кожного громадянина України піклуватися про дітей.

Декларацією прав дитини, проголошеною Генеральною Асамблеєю 20 листопада 1959 року, дитина, якщо це можливо, повинна рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в атмосфері любові та матеріального забезпечення.

Відповідно до ч.2 ст.3 Конвенції про права дитини, яка діє на Україні з 27.07.1991 року та ратифікована Україною, держави-учасниці зобов'язуються забезпечити дитині такий захист та опіку, які необхідні для її благополуччя, приймаючи до уваги права та обов'язки їх батьків, опікунів та інших осіб, які відповідають за них по закону і з цією метою приймати всі відповідні законодавчі та адміністративні заходи.

За ч.2 ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані піклуватися про здоров"я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ст.155 Сімейного кодексу України здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та людської гідності. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства. Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

За приписами п. п. 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов'язками.

Необхідно зазначити, що ухилення від виконання юридичного обов'язку - виконання батьківських обов'язків по вихованню дитини - це завжди акт свідомої поведінки, оскільки особа має реальну можливість виконати його, але не вчиняє відповідних дій, що перешкод у спілкуванні з дитиною йому ні хто не чинив і не чинить.

Суд вважає, що наявність вини батьків належить до обов'язкових умов позбавлення батьківських прав.

Суд мотивує своє рішення слідуючим: ОСОБА_3 є матір'ю дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1, аліменти не платить, матеріально не допомогає, фактично не виховує дитину та не приймає участі і її вихованні.

Житло на яке можливо закріпити право проживання та зберігання за неповнолітньою судом встановлено, це місце реєстрації та проживання її бабусі.

Суд бере до уваги вимогу про доцільність позбавлення батьківських прав стосовно неповнолітньої дитини так, як вважає, що обставини, на яких ґрунтується вимога знайшли своє підтвердження в судовому засіданні і не спростовується матеріалами справи.

Відповідно до положень ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином позивачем надано належні і допустимі доказів невиконання відповідачем своїх батьківських обов'язків, судом встановлено винну поведінку відповідача та свідомого ухилення від виконання своїх батьківських обов'язків, тому суд зазначає, що підстави, передбачені ст. 164 СК України для позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав, наявні та вирішує, що позбавлення батьківських прав не буде суперечити інтересам малолітньої дитини та засадам вищезазначеної Декларації та практики Європейського Суду, а тому в задоволенні позову необхідно задовольнити у зв'язку з доведеністю позовних вимог.

Відповідно до п.14 ч.2 ст.3 ЗУ «Про судовий збір» N 3674-VI від 8 липня 2011 року судовий збір не справляється за поданням заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб у разі, якщо представництво їх інтересів у суді відповідно до закону або міжнародного договору, згоду на обов'язковість якого надано Верховною Радою України, здійснюють Міністерство юстиції України, суб'єкти надання безоплатної вторинної правової допомоги та/ або органи опіки та піклування або служби у справах дітей.

Відповідно до ч.6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Суд вважає за необхідне на прохання позивача судові витрати покласти на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.150,164,165 Сімейного кодексу України, Постановою № 3 Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", ст.ст.4, 10, 12,13, 76-81, 83, 95, ч.6 141, ч.2 247, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,-

В И РІ Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Роздільнянської районної державної адміністрації Одеської області про позбавлення батьківських прав задовольнити повністю.

Позбавити - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку смт. Лиманське Роздільнянського району Одеської області, батьківських прав відносно її доньки - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Стягнути на користь ОСОБА_1 з ОСОБА_3 судові витрати по сплаті судового збору у сумі 704,80 грн.

Копію рішення, після набрання ним законної сили направити Роздільнянському відділу РАЦС у Одеській області.

Заочне рішення може бути переглянуте по письмовій заяві поданій в Роздільнянський районний суд Одеської області на протязі 30 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційному суді Одеської області, шляхом подачі апеляційної скарги в 30 денний строк з дня проголошення рішення, а вразі проголошення вступної та резолютивної частини в такий же строк з часу отримання.

Суддя А. І. Панчук

Джерело: ЄДРСР 75060041
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку