open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
821/943/18

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

____________________________________________________________________


УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


18 червня 2018 р.

м. Херсон

Справа № 821/943/18


Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження заяву позивача про відмову від позову в адміністративній справі за позовом Заступника керівника Генічеської місцевої прокуратури до Горностаївської сільської ради Новотроїцького району Херсонської області, третя особа: Горностаївський дошкільний навчальний заклад ясла-садок "Журавлик" про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,


встановив:


Заступник керівника Генічеської місцевої прокуратури звернувся з адміністративним позовом до Горностаївської сільської ради Новотроїцького району Херсонської області, третя особа: Горностаївський дошкільний навчальний заклад ясла-садок "Журавлик", в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача, яка виразилась у невстановлені пільгових умов оплати харчування дітей-сиріт; дітей, батьки яких позбавлені батьківського піклування; дітей-інвалідів; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям"; дітей, батьки яких або особи, які їх замінюють, у сім'ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму); дітей із сімей, які мають трьох і більше дітей у дошкільному навчальному закладі ясла-садок "Журавлик" с.Горностаївка на 2018 рік відповідно до вимог ст.35 Закону України "Про дошкільну освіту" та Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН України від 21.11.2002 р. № 667;

- зобов'язати відповідача надати за рішенням пільгові умови оплати харчування дітей-сиріт; дітей, батьки яких позбавлені батьківського піклування; дітей-інвалідів; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям"; дітей, батьки яких або особи, які їх замінюють, у сім'ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму); дітей із сімей, які мають трьох і більше дітей у дошкільному навчальному закладі ясла-садок "Журавлик" с.Горностаївка на 2018 рік відповідно до вимог ст.35 Закону України "Про дошкільну освіту" та Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН України від 21.11.2002 р. № 667.

Ухвалою від 18.05.2018 р. відкрито спрощене провадження у справі та призначено судове засідання на 11.06.2018 р. о 10:00 год.

В судовому засіданні в режимі відеоконференції від 11.06.2018 р. протокольною ухвалою відкладено розгляд справи на 18.06.2018 р. на 14:00 год.

15.06.2018 р. позивачем подано заяву про відмову від позову в порядку ст.189 КАС України, яку мотивує наступним. Відповідно до листа Горностаївської сільської ради встановлено, що рішенням сорок другої сесії сьомого скликання "Про встановлення вартості харчування однієї дитини в день та розміру батьківської плати на утримання однієї дитини в дошкільному навчальному закладі ясла-садку "Журавлик" на 2018 рік" від 14.06.2018 р. № 256 затверджено Порядок надання пільгових умов оплати за харчування дітей у дошкільному навчальному закладі ясла-садок "Журавлик" с.Горностаївка на 2018 рік, чим вимоги заступника керівника Генічеської місцевої прокуратури задоволено у повному обсязі у добровільному порядку.

18.06.2018 р. від представника позивача надійшла заява, в якій просить розглянути справу в порядку письмового провадження.

Положеннями ч.3 ст.194 КАС України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, відповідних клопотань не подавали.

Згідно ч.9 ст.205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

За таких обставин суд розглядає заяву позивача в порядку письмового провадження.

Частинами 1-3 статті 189 КАС України встановлено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв'язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Розглянувши подану позивачем заяву, дослідивши матеріали справи, суд приймає відмову заступника керівника Генічеської місцевої прокуратури від адміністративного позову та вважає, що провадження у даній справі підлягає закриттю.

Згідно ч.2 ст.238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Положеннями ч.1 ст.132 КАС України визначено, що судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

При подачі даного позову позивачем було сплачено судовий збір в сумі 1762 грн., що підтверджується наявним в матеріалах справи платіжним дорученням від 24.04.2018 р. № 537.

В заяві про відмову від позову позивач, посилаючись на приписи ч.1 ст.142 КАС України, просить вирішити питання щодо повернення п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого прокуратурою Херсонської області згідно платіжного доручення від 24.04.2018 р. № 537.

Частиною 1 статті 142 КАС України передбачено, що у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Як вбачається з матеріалів справи та підтверджується протоколом судового засідання від 11.06.2018 р. розгляд справи по суті розпочато не було.

Отже, у зв'язку з тим, що відповідачем фактично визнано позов до початку розгляду справи по суті - сорок другою сесією сьомого скликання Горностаївської сільської ради Новотроїцького району Херсонської області добровільно прийнято рішення "Про встановлення вартості харчування однієї дитини в день та розміру батьківської плати на утримання однієї дитини в дошкільному навчальному закладі ясла-садку "Журавлик" на 2018 рік" від 14.06.2018 р. № 256, яким затверджено Порядок надання пільгових умов оплати за харчування дітей у дошкільному навчальному закладі ясла-садок "Журавлик" с.Горностаївка на 2018 рік, але вже після звернення позивача до суду з даним позовом, а позивач у свою чергу відмовився від позову, вимога позивача про повернення п'ятдесяти відсотків суми сплаченого судового збору, а саме 881 грн. (1762 грн. х 50 %), підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.142, 189, 238, 243, 248 КАС України, суд -


ухвалив:


Прийняти відмову позивача від адміністративного позову.

Закрити провадження у адміністративній справі за позовом Заступника керівника Генічеської місцевої прокуратури до Горностаївської сільської ради Новотроїцького району Херсонської області, третя особа: Горностаївський дошкільний навчальний заклад ясла-садок "Журавлик" про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Роз'яснити позивачу, що наявність ухвали про закриття провадження у зв'язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідачів в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Клопотання позивача про повернення п'ятдесяти відсотків суми сплаченого судового збору задовольнити.

Повернути платнику судового збору згідно платіжного доручення від 24.04.2018 р. № 537 - прокуратурі Херсонської області (73000, вул.Михайлівська, 33, м.Херсон, код ЄДРПОУ 04851120, р/р № 35210003002291, банк - Державна казначейська служба України, МФО 820172) 881 (вісімсот вісімдесят одну) грн.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення, при цьому відповідно до пп.15.5 п.15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження апеляційна скарга подається протягом 15 днів з дня складання повного судового рішення

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її проголошення.

У разі постановлення ухвали в порядку письмового провадження ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.



Суддя Бездрабко О.І.


кат. 10.3.3


Джерело: ЄДРСР 74755874
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку