open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 570/1664/18

Номер провадження 2-о/570/64/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2018 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

з участю:

секретаря судових засідань Дзюбишиної І.Ю.

представника сторони - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_3, заінтересована особа: Державна прикордонна служба України про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

Представник заявниці зазначає, що ОСОБА_3 є матір'ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився у м.Мадрид (Королівство Іспанія). На даний час вона із сином більше 10 років проживає у Королівстві Іспанія. В графі 3-1 «батько» Акту про народження відсутній запис про батька, оскільки він невідомий. В житті сина ні разу не з'явився. Законним представником ОСОБА_4 є лише його мати. 08 серпня 2012 року ОСОБА_3 зі своїм сином - ОСОБА_4 приїхали в Україну до рідних в м. Рівне. 06 вересня 2012 року, повертаючись до Іспанії, інспектором митниці було заборонено вивозити сина, посилаючись на постанову КМ України від 25 серпня 2010 року № 724, де, як він повідомив, необхідно рішення суду з дозволом на вивіз ОСОБА_4. Заявниця деколи приїжджає із сином до України відвідати родину. При перетині кордону у неї постійно виникають труднощі із тим, що у акті про народження сина відсутній запис про батька, що не передбачено законодавством України. Зважаючи на наведене заявниця просить суд постановити рішення, яким встановити факт, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, є одинокою матір'ю та єдиним законним представником свого сина - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

В судовому засіданні представник заявниці підтримала подану заяву з підстав, що в ній викладені.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з'явився.

Суд вважає, що справу можна розглянути на підставі наявних матеріалів за відсутності особі, які не з'явилися.

Заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає до задоволення.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_3 є матір'ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився у м. Мадрид (Королівство Іспанія), що підтверджується актом про народження, а також сімейною книгою, копії яких долучено до заяви.

На даний час вона із сином більше 10 років проживає у Королівстві Іспанія, де зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1

Відповідно до Акту про народження, син ОСОБА_4 народився в м. Мадрид, лікарня «12 де Октубре».

В графі 3-1 «батько» зазначеного Акту відсутній запис про такого, оскільки він невідомий. В подальшому ОСОБА_4 був зареєстрований громадянином України в посольстві України в Королівстві Іспанія, оскільки весь час знаходився за межами України. Там же в Іспанії він відвідував дитячий садок, а зараз навчається в школі «Аддіс кінто де примарія» в м. Мадрид. В заявниці та її сина є дозвіл на проживання в Іспанії.

Заявниця деколи приїжджає із сином до України відвідати родину. При перетині кордону у неї постійно виникають труднощі із тим, що у акті про народження сина відсутній запис про батька, що не передбачено законодавством України.

Так , відповідно до ст.2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта, проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі.

Відповідно до п.4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010 № 724) виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

1)за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

2)без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

?якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

?якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

?у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

- свідоцтва про смерть другого з батьків;

- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Але жодного з пунктів вказаного закону заявниця виконати не може.

Так , нотаріально посвідченої згоди другого з батьків отримати неможливо, оскільки батька у акті про народження не зазначено. Усі інші пункти неможливо виконати з тієї ж підстави.

Щодо довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері), то у Королівство Іспанія дана ситуація врегульована законом іншим чином.

Так , відповідно до ст.167 Положення про реєстрацію актів цивільного стану Королівства Іспанія (нотаріально завірений переклад якого додано до заяви) у свідоцтво про народження, крім імені, прізвища, характеру та реєстраційного номера члена відповідної професійної колегії, будуть записані з точністю, яку вимагає реєстрація, дата, час і місце народження, стать дитини та інформація про особу матері, із зазначенням, чи така інформація отримана із слів матері чи підтверджена офіційними документами. Якщо інша особа також підписує це свідоцтво чи відмовляється це зробити, то цей факт має бути офіційно зазначений у свідоцтві. Ці ж вимоги встановлено у Законі Королівства Іспанія «Про реєстрацію актів цивільного стану».

Оскільки дитина народжена в Королівстві Іспанія і там зареєстровано її народження то, відповідно. заявниця не може отримати зазначену довідку РАЦСу в Україні.

Відповідно до Акту про народження ОСОБА_4 Том: 01295, Сторінка: 001 (копію нотаріально завіреного перекладу якого долучено до заяви) ОСОБА_4 - стать чоловіча, час народження: 4 година 00 хвилин, дата народження: м. Мадрид, лікарня «12 де Октубре», Провінція: Мадрид (2-1-1) Країна Іспанія. Графа «Батько»: не заповнена. Мати: ОСОБА_3. ЇЇ батьки: ОСОБА_9 та ОСОБА_10. Місце народження: м. Рівне (2-1-1) Країна: Україна. Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2. Громадянський стан: незаміжня. Громадянство: України. Шлюб батьків не зареєстрований. Заявник: мати. Записано тільки одне прізвище, відповідно до статті 219 Цивільного Кодексу, законодавства України та статті 200 Регламенту РАЦС. Дата реєстрації: 3 квітня 2007 року.

Так само, відповідно до Сімейної книги (копію нотаріально завіреного перекладу якої долучено до заяви), Сімейна книга видана пані ОСОБА_3 і пану: порожня графа із поміткою, що у випадку, якщо у наявності тільки одна особа, залишити відповідне місце порожнім.

У вказаному документі зазначено лише ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 року народження, матір'ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5. Графа, де має бути зазначено відомості про батька, є незаповненою.

У зв'язку із наведеними обставинами виникла необхідність встановити факт, що ОСОБА_3 є одинокою матір'ю і єдиним опікуном своєї дитини - ОСОБА_4.

В судовому засіданні свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтвердили, що заявниця самостійно виховує дитину; батька вони ніколи не бачили, до дитини він жодного разу не з'являвся.

Відповідно до статті 293 Цивільного процесуального кодексу України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про становлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Крім того, відповідно до ст.3 Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

На даний час термін «одинока матір» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п.9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

За наведеного у суду є всі підстави для задоволення поданої заяви. Так, заявниця є одинокою матір'ю, та в силу зазначеної обставини вона є єдиним законним представником свого сина. Без встановлення зазначеного факту, що має юридичне значення, у заявниці виникають труднощі у реалізації як власних прав, так і прав її дитини.

Керуючись ст. ст. 81, 89, 315, 319 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_3, заінтересована особа: Державна прикордонна служба України про встановлення факту, що має юридичне значення - задоволити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_2 р.н., РНОКПП НОМЕР_1) є одинокою матір'ю та єдиним законним представником свого сина - ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженець м. Мадрид, Іспанія).

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Рівненської області через Рівненський районний суд Рівненської області протягом 30 днів з дня проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя: Красовський О.О.

Повне рішення суду складене 18.06.2018 р.

Джерело: ЄДРСР 74740615
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку