open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.05.2018

Справа № 910/2913/18

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження господарську справу

позовної заяви Приватного акціонерного товариства "Європейський Страховий Альянс" в особі Київської дирекції

до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ВУСО"

про стягнення 46 163, 16 грн.

без повідомлення учасників справи

В С Т А Н О В И В:

До господарського суду міста Києва звернулось Приватне акціонерне товариство "Європейський Страховий Альянс" в особі Київської дирекції (далі - ПрАТ "Європейський Страховий Альянс", позивач) з позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ВУСО" (далі - ПрАТ "СК "ВУСО", відповідач) про стягнення страхового відшкодування у сумі 46 163,16 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що на підставі Закону України "Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів" позивачу перейшло право вимоги до відповідача у зв'язку з відшкодуваннням своєму страхувальнику матеріальної шкоди, завданої страхувальником відповідача, визнаного винним у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 11.08.2017 р. у місті Києві. Внаслідок вказаної ДТП застрахований у позивача транспортний засіб був пошкоджений та позивач сплатив потерпілій особі страхове відшкодування на суму 63 715,42 грн, частина якого у сумі 17 551,89 грн. була повернута відповідачем, який є страховиком відповідальності винної у дорожньо-транспортній пригоді особи. Проте, вказана сума є недостатньою для відшкодування усіх витрат позивача.

У позові ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" просить стягнути з відповідача іншу частину суми страхового відшкодування в розмірі 46 163,16 грн.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 30.03.2018 р. за вказаним позовом було відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін відповідно до правил, визначених ст.ст. 12, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України). Цією ж ухвалою сторонам надано строк, передбачений законом, для реалізації ними своїх процесуальних прав та обов'язків.

Представник відповідача у строк, визначений судом, надав відзив, у якому проти позову заперечив, зазначив, що позивачем невірно була визначена сума страхового відшкодування, тому ПрАТ "СК "ВУСО" провело власний розрахунок суми страхового відшкодування з урахуванням коефіціенту зносу пошкодженого автомобіля та із вирахуванням суми ПДВ, крім того, відповідач взяв до уваги солідарну відповідальність осіб, відповідальних за спричинену у ДТП шкоду. За підрахунокм відповідача розмір збитку, який підлягає відшкодуванню позивачу, склав 17 551,89 грн., який був сплачений ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" на його вимогу. Просив відмовити у задоволенні позову.

Представник позивача подав відповідь на відзив, у якому проти доводів відповідача, викладених у відзиві заперечив, зазначив, що доказом, який підтверджує фактичний розмір завданої потерпілій особі шкоди, є платіжне доручення на суму оплати страховиком такого відшкодування своєму страхувальнику. Також зазначив, що він скористався своїм правом вимагати виконання обов'язку з відшкодування страхової виплати лише з того страховика, вина водія якого встановлена судовим рішенням, яким у даному випадку є ПрАТ "СК "ВУСО".

Отже, розглянувши подані сторонами заяви по суті спору та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до договору добровільного страхування № 3-008076 від 14.02.2017 р., укладеного між ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" та ТОВ «Георгавто», були застраховані майнові інтереси страхувальника, пов'язані з володінням, користуванням і розпорядженням наземним транспортним засобом, а саме - автомобілем марки "Ніссан", державний реєстраційний номер АА 5760 РН.

Також з матеріалів справи вбачається, що 11.08.2017 р. у місті Києві трапилась дорожньо-транспортна пригода за участю застрахованого у позивача автомобіля "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1, що належить ТОВ «Георгавто», під керуванням ОСОБА_2, автомобіля "Мазда", державний реєстраційний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_3 та автомобіля "БМВ", державний реєстраційний номер НОМЕР_3, під керуванням ОСОБА_4

Згідно з постановою Солом'янського районного суду м. Києва від 12.09.2017 р. по справі № 760/16148/17 водія ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, а саме - у тому, що він керуючи автомобілем "Мазда", державний реєстраційний номер НОМЕР_2, не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції, в результаті чого здійснив зіткнення з автомобілем "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1, внаслідок чого вказаний транспортний засіб отримав механічні пошкодження. Цією ж постановою до ОСОБА_3 застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 320,00 грн.

Відповідно до звіту експертного дослідження № 1066 від 31.08.2017 р., виконаного на замовлення позивача, загальний розмір матеріального збитку, завданого власнику автомобіля марки "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1, внаслідок ДТП, становить 57 999,74 грн., а згідно рахунку-фактури СТО № 07415 від 11.09.2017 р. - складає 63 715,42 грн.

Матеріалами справи підтверджено, що позивач на підставі страхового акту № 136/17/KV/ТР25/01 від 11.10.2017 р. платіжним дорученням № 2188 від 11.10.2017 р. відшкодував страхувальнику матеріальний збиток у сумі 63 715,42 грн., який був заподіяний страхувальником ПрАТ "СК "ВУСО".

Згідно з ч. 1 статті 16 Закону України "Про страхування" за договором страхування страховик бере на себе зобов'язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

Статтею 27 Закону України "Про страхування" та ч. 1 ст. 993 ЦК України визначено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Пунктом 22.1 статті 22 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" передбачено, що при настанні страхового випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Судом встановлено, що цивільно-правова відповідальність винної особи, якій належить автомобіль "Мазда", державний реєстраційний номер НОМЕР_2, була застрахована у ПрАТ "СК "ВУСО" згідно з Полісом обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АК/5771003.

Отже, відповідач є особою, відповідальною за спричинену у ДТП шкоду, та згідно з положеннями Закону України "Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів" він відповідає за вимогами позивача (ПрАТ "Європейський Страховий Альянс") як страховика, що виплатив страхове відшкодування за договором добровільного страхування наземних транспортних засобів потерпілій особі в межах, передбачених договором обов'язкового страхування цивільної відповідальності.

Статтею 25 Закону України "Про страхування" передбачено, що виплата страхового відшкодування проводиться страховиком згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта, який складається страховиком або уповноваженою ним особою у формі, що визначається страховиком.

Відповідно до положень статті 9 Закону України "Про страхування" страхова виплата - грошова сума, яка виплачується страховиком відповідно до умов договору страхування при настанні страхового випадку, розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат визначаються за домовленістю між страховиком та страхувальником під час укладання договору страхування або внесення змін до договору страхування, або у випадках, передбачених чинним законодавством.

Наведеною статтею також визначено, що при страхуванні майна страхова сума встановлюється в межах вартості майна за цінами і тарифами, що діють на момент укладання договору, якщо інше не передбачено договором страхування.

При цьому, страхове відшкодування - це страхова виплата, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку. Також зазначена стаття встановлює, що страхове відшкодування не може перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнав страхувальник. Непрямі збитки вважаються застрахованими, якщо це передбачено договором страхування.

Виходячи з вимог ч.ч. 2, 3 ст. 22, ст. 1166 та ч. 2 ст. 1192 ЦК України, розмір реальних збитків не може бути меншим реальної вартості робіт виконаних або таких, які особа, яка зазнала збитків, мусить виконати з метою відновлення пошкодженої речі, що відповідає загальному правилу відшкодування збитків в повному обсязі.

Відповідно до статті 29 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України.

Отже, з положень статті 29 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" вбачається, що витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу, розраховуються у порядку, встановленому законодавством, з урахуванням зносу. Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом України у постанові від 22.03.2017 р. по справі № 910/3650/16, яка є обов'язковою для судів.

Так, розмір (коефіцієнт) зносу розраховується за порядком, передбаченим Методикою товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів (КТЗ), затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Фондом державного майна України №142/5/2092 від 24.11.2003 р. (далі - Методика).

Відповідно до п. 1.6 Методики відновлювальний ремонт (або ремонт) - це комплекс операцій щодо відновлення справності або роботоздатності КТЗ чи його складника(ів) та відновлення їхніх ресурсів. Ремонт здійснюється методами відновлення чи заміни складових частин.

Згідно з пунктом 7.38 Методики значення коефіцієнта фізичного зносу (Ез) приймається таким, що дорівнює нулю для нових складників та для складників КТЗ, строк експлуатації яких не перевищує 5 років - для легкових КТЗ виробництва країн СНД та 7 років - для інших легкових КТЗ.

Водночас, пункт 7.39 Методики встановлює винятки стосовно вимог, передбачених пунктом 7.38, а саме - застосування коефіціенту фізичного зносу, якщо складові частини кузова, кабіни, рами відновлювались ремонтом, що мало місце в даному випадку.

Згідно зі звітом експертного дослідження № 1066 від 31.08.2017 р. про оцінку матеріального збитку, завданого власнику автомобіля марки "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1, проведеного на замовлення відповідача, коефіціент фізичного зносу (Ез) пошкодженого транспортного засобу склав 0,48980. За таких обставин, враховуючи вказаний звіт експерта, вартість відновлювального ремонту автомобіля "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1, з урахуванням коефіцієнту фізичного зносу деталей автомобіля складає 57 999,74 грн.

Стосовно доданих до позову ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" наряду-замовлення № АН099622 від 14.11.2017 р., рахунку-фактури СТО № 07415 від 11.09.2017 р. на загальну суму 63 715,42 грн., суд зазначає, що вказана у них сума збитку була визначена без врахування коефіціенту фізичного зносу пошкодженого автомобіля, а тому до уваги вказані докази судом не приймаються.

На підставі викладеного, суд вважає доведеною відповідачем вартість відновлювального ремонту автомобіля "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1, у сумі 57 999,74 грн.

Щодо тверджень відповідача про зменшення суми страхового відшкодування на суму ПДВ, суд зазначає наступне.

Згідно з п. 36.2 ст. 36 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» якщо відшкодування витрат на проведення відновлювального ремонту пошкодженого майна (транспортного засобу) з урахуванням зносу здійснюється безпосередньо на рахунок потерпілої особи (її представника), сума, що відповідає розміру оціненої шкоди, зменшується на суму визначеного відповідно до законодавства податку на додану вартість. При цьому доплата в розмірі, що не перевищує суми податку, здійснюється за умови отримання страховиком (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) документального підтвердження факту оплати проведеного ремонту.

Як вбачається з матеріалів справи, страхове відшкодування позивачем було сплачено особі, яка здійснювала ремонт пошкодженого автомобіля "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1 - ТОВ «Автоальянс Київ» (який є платником ПДВ), а не безпосередньо на рахунок потерпілої особи (свого страхувальника), тому відсутні підстави для зменшення виплаченої суми страхового відшкодування на суму ПДВ.

Також статтею 12 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" передбачено, що страхове відшкодування завжди зменшується на суму франшизи, розрахованої за правилами цього підпункту.

Судом встановлено, що полісом № АК/5771003 страхування цивільно - правової відповідальності винної особи передбачено ліміт відповідальності страховика - 100 000,00 грн., а франшиза - 0,00 грн., відтак, загальна сума страхового відшкодування, що підлягала виплаті відповідачем, становить 57 999,74 грн.

Суд відхиляє доводи відповідача про солідарну відповідальність двох винних водіїв, оскільки з постанови Солом'янського районного суду м. Києва у справі про адміністративне правопорушення № 760/16148/17 від 12.09.2017 р. вбачається, що у спричиненні шкоди автомобілю "Ніссан", державний реєстраційний номер НОМЕР_1 (застрахованого у позивача) встановлена вина лише одного водія - ОСОБА_3 (страхувальника ПрАТ "СК "ВУСО").

При цьому, у матеріалах справи наявна ще одна постанова Солом'янського районного суду м. Києва від 12.09.2017 р. по справі № 760/16150/17, згідно з якою винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, визнано водія ОСОБА_4, а саме - у тому, що він керуючи автомобілем "БМВ", державний реєстраційний номер НОМЕР_3, не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції, в результаті чого здійснив зіткнення з автомобілем "Мазда", державний реєстраційний номер НОМЕР_2, внаслідок чого вказаний транспортний засіб отримав механічні пошкодження. Указаною постановою до ОСОБА_4 застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 320,00 грн.

Отже, вина водія ОСОБА_4 встановлена судом у спричиненні пошкоджень іншому транспортному засобу - "Мазда", державний реєстраційний номер НОМЕР_2, щодо якого спір у даній справі не ведеться.

Окрім усього, із наявних матеріалів справи вбачається та не заперечується сторонами, що до порушення провадження у даній справі відповідач сплатив ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" частину страхового відшкодування у сумі 17 551,89 грн. (платіжне доручення № 2115 від 26.01.2018 р.), з урахуванням чого сума, що залишилась несплаченою становить 40 447,85 грн. (57 999,74 грн. - 17 551,89 грн.).

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що відповідач має відшкодувати позивачу 40 447,85 грн., відтак - позовні вимоги ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору, покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73-79, 129, 236-237, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Приватного акціонерного товариства "Європейський Страховий Альянс" в особі Київської дирекції до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ВУСО" про стягнення страхового відшкодування у сумі 46 163,16 грн. задовольнити частково.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Вусо" (03680, м. Київ, вул. Казимира Малевича, 31, ідентифікаційний код 31650052) на користь Приватного акціонерного товариства "Європейський Страховий Альянс" (04050, м. Київ, вул. Глибочицька, буд. 33-37, ідентифікаційний код 19411125) в особі Київської дирекції страхове відшкодування у сумі 40 447 (сорок тисяч чотириста сорок сім) грн. 85 коп., витрати по сплаті судового збору в сумі 1 543 (одна тисяча п'ятсот сорок три) грн. 85 коп.

У решті позовних вимогах - відмовити.

Повне судове рішення складено 30 травня 2018 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К.І.

Джерело: ЄДРСР 74441949
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку