open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/23284/14-ц

Провадження № 2/761/30/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Головуючого судді: Малинников О.Ф.

при секретарі: Салаті В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Київського комунального об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд" про розірвання договору, -

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2014 року до суду надійшла позовна заява позовом ОСОБА_1 до Київського комунального об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд" про розірвання договору.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Гайдук С.В., від 26 серпня 2014 р. цивільну справу призначено у відкрите судове засідання на 04 листопада 2014 року.

Відповідно до розпорядження про автоматизований розподіл справи від 21.01.2015 р. матеріали цивільної справи для розгляду передано судді Малинникову О.Ф.

Ухвалою судді від 30 січня 2015р. цивільну справу призначено у попереднє судове засідання на 03 березня 2015 року об 11 год.00хв.

У процесі розгляду справи, неодноразово були відкладені судові засідання, у тому числі за клопотаннями сторін для витребування додаткових документів.

У зв'язку із тим, що 15.12.2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII від 03.10.2017 року, яким Цивільний процесуальний кодекс України викладено в новій редакції. Згідно п. п. 9 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Як передбачено ч. 2 ст. 19 та п. 4 ч.2 ст. 187 ЦПК України цивільне судочинство у порядку позовного провадження здійснюється за правилами загального та спрощеного провадження. У судовому засіданні 12 лютого 2018 року за участю сторін, які підтримали продовження розгляду даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 12 лютого 2018 року вирішено продовжити розгляду даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У позовній заяві ОСОБА_1 зазначив, що 05 квітня 2012 року між ним та Київським комунальним об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд" (надалі - "Київзеленбуд"), укладено Охоронний договір на зелені насадження НОМЕР_1 від 05 квітня 2012 року (далі Договір). Вказаний договір розроблений та укладений згідно із «Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 2006 року №1045 (далі Порядок від 01.08.2006 року), згідно із яким у п.п 4.9 та 5.2 Договору, передбачено право позивача здійснювати видалення зелених насаджень лише на підставі ордера, виданого в установленому порядку після укладання Договору сторонами.

У зв'язку із внесенням Постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2012 року № 349 змін до вищевказаного Порядку від 01.08.2006 року змінено редакцію пункту 3 Порядку.

За новою редакцією видалення зелених насаджень здійснюється, крім ордеру, на підставі одного з документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" до прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Тобто видалення насаджень стало можливим на підставі будівельного паспорту та повідомлення про початок будівельних робіт без ордеру.

Отримавши зазначені дозвільні документи та керуючись чинною редакцією «Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» (із змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 №349) частина зелених насаджень була видалена.

12 червня 2014 року співробітники Відповідача, прибули на земельну ділянку при відсутності власника, у цей час на земельній ділянці, та у допуску представникам Відповідача було відмовлено.

При повторному прибутті також без попередження на земельну ділянку 25 липня 2014 року представникам Відповідача була надана можливість огляду зелених насаджень.

Однак питання щодо розірвання Охоронного договору у зв'язку з істотної зміною обставин відповідачем прийняті не були, оскільки, Відповідач заявив про необхідність сплати Позивачем відновної вартості видалених зелених насаджень, незважаючи на зміни внесені до «Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах».

Стосовно сплати відновної вартості за видалення зелених насаджень у Висновках Верховного Суду України, викладених у постановах, ухвалених за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України, за перше півріччя 2013 року, вказано наступне: Позивач посилається на постанову Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від З квітня 2013 р. у справі № 6-24цс13), у якій зазначено що відновна вартість зелених насаджень, які розташовані на земельній ділянці, що відведена в установленому порядку фізичній особі, сплачується під час передачі такої ділянки у власність відповідної особи. Подальше видалення таких зелених насаджень здійснюється за рішенням власника земельної ділянки без сплати їх відновної вартості (постанова Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 12 червня 2013 р. у справі № 6-44цс13).

Пунктом 11 «Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 2006 року №1045 зазначено, що відновна вартість зелених насаджень сплачується особою, якій ця ділянка відведена у встановленому порядку під час передачі такої ділянки у власність цієї особи.

Отже, із вищевказаних норм випливає, що відновлювальну вартість зелених насаджень сплачує первісний набувач земельної ділянки.

Оскільки позивач не отримував земельну ділянку з зеленими насадженнями у результаті відведення, а набув право власності на неї на підставі договору дарування йому третьою особою, із внесенням у Книгу записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку 10 квітня 2012 року за № 057-04456, тобто після укладання Охоронного договору на зелені насадження НОМЕР_1 від 05 квітня 2012 року.

Таким чином, з урахуванням дій Відповідача та змін законодавства стосовно видалення зелених насаджень, наразі вказаний охоронний договір суперечить чинному законодавству.

Посилаючись на ст. 652 ЦК України та недосягнення згоди щодо розірвання договору сторонами та відповідно до п. п. 5, 6 ст. 3, ст. 16 ЦК України позивач просив; - розірвати Охоронний договір на зелені насадження НОМЕР_1 від 05 квітня 2012 року, укладений між ОСОБА_1 та Київським комунальним об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд"; - стягнути з Відповідача на користь Позивача суму сплаченого судового збору.

Відповідно до ст. 651 ЦК України договір може бути розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Пунктом 5 статті 653 ЦК України встановлено, що якщо договір розірваний у зв'язку з істотним порушенням договору однією з сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих розірванням договору.

У запереченнях відповідачем викладені доводи з посиланням на ст.651 ЦК України про відсутність істотних порушень у змінах умов Охоронного договору, який був укладений за особистою заявою позивача з метою реєстрації договору дарування йому земельної ділянки первісним власником. Охоронний договір містив вимоги щодо виконання позивачем передбачених договором зобов'язань по зберіганню та утримуванню перелічених у списку насаджень, на підставі якого з позивачам був укладений договір дарування земельної ділянки.

Позивач, не дотримуючи внесених змін про те, що для видалення дерев окрім ордеру, необхідні інші дозвільні документи, зокрема будівельний паспорт та повідомлення про початок будівельних робіт на земельній ділянці, що стала власністю позивача порушив умови Охоронного договору, вчинивши самовільно дії по видаленню дерев. Проведеною перевіркою щодо дотримання позивачем Охоронного договору виявлено порушення умов договору, встановлена вартість видалених дерев та штрафу у сумі 426 307,50 грн., від виплати якої позивач хоче позбавитись шляхом розірвання охоронного договорушившись власником земельної ділянки.

Посилання позивача на те, що зміни умов охоронного договору стосовно необхідності надання позивачем документів для здійснення видалення дерев, зокрема будівельного паспорту та повідомлення про початок будівельних робіт на земельній ділянці, не відносяться до істотних змін умов договору, про які йдеться у ст. 651 ЦК України. відповідач вважає безпідставними.

Відповідач вважає, що позивач у зв'язку із неотриманням того, на що він розраховував укладаючи договір, намагається уникнути виплати відновної вартості зелених насаджень, які підлягають охороні на суму 426307,50 грн. і були ним видалені з порушенням умов договору з огляду на спричинену шкоду позивачем.

Суд, заслухавши пояснення сторін, їх представників, дослідивши матеріали справи, вважає позов таким, що не підлягає задоволенню.

Встановлено, що звертаючись із позовними вимогами розірвати охоронний договір на зелені насадження НОМЕР_1 від 05.04.2012 року, укладений між позивачем та КО «Київзеленбуд», позивач посилався на те, що зміни умов охоронного договору стосовно необхідності надання позивачем документів для здійснення видалення дерев, зокрема будівельного паспорту та повідомлення про початок будівельних робіт на земельній ділянці, відносяться до істотних змін умов договору, про які йдеться у ст. 652 ЦК України.

А також, що відновна вартість зелених насаджень, що знаходилися на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1, яку відповідач вважає треба сплатити позивачу, була сплачена первісним набувачем земельної ділянки.

Як вбачається із матеріалів справи між ОСОБА_1 та Київським комунальним об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд", укладено Охоронний договір на зелені насадження за НОМЕР_1 від 05 квітня 2012 року. Місцезнаходження насаджень - АДРЕСА_1

Первісним набувачем зазначеної земельної ділянки була ОСОБА_3, якій була передана у приватну власність земельна ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на АДРЕСА_1 згідно із Рішенням Київської міської ради від 01.10.2007р. № 551/3385 «Про передачу громадянці ОСОБА_3 у приватну власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на АДРЕСА_1»

За звернення 20.01.2007 року Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації про надання висновку щодо можливості відведення земельної ділянки із змінами цільового призначення земельної лісової ділянки у зв'язку із заявою ОСОБА_3 про безкоштовну передачі їй у приватну власність земельної ділянки без будівництва, експлуатації та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд на АДРЕСА_1, «Київзеленбуд» погодив вилучення з користування Святошинського лісопаркового господарства земельної ділянки площею 0.10 га вид 1,3 Святошинського лісництва, після прийняття Київською міською радою рішення про зміну цільового призначення вказаної земельної ділянки, переведення її із складу земель лісового фонду до земель іншого фонду при виконанні певних умов, серед яких - відшкодування збитків лісогосподарського виробництва, пов'язаних з вилученням земель лісового фонду; додержання вимог будівельних норм та правил в межах наданої земельної ділянки; відшкодування відновної вартості зелених насаджень під час отримання документу, що посвідчує право користування земельною ділянкою тощо.

На час передачі вищевказаної земельної ділянки первісному право набувачу, відносини щодо відшкодування відновної вартості зелених насаджень регулювалися підзаконними нормативно-правовими актами, зокрема Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» від 01.08.2006 р. № 1045.

За умовами Охороннного договору від 05 квітня 2012 року, укладеного між ОСОБА_1, на підставі його особистої заяви та "Київзеленбуд», а також рішення Київської міської ради № 384/6600 від 27.10.2011 року «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території м. Києва на зелені насадження НОМЕР_1 за адресою місцезнаходження насаджень - АДРЕСА_1, площа - 0,10 га, позивач, як утримувач бере на себе зобов'язання зберегти у належному стані та утримувати зазначені у визначеному у договорі переліку дерев, кущів, газонів та квітників з обумовленою договором вартістю, зокрема дерев у сумі 218 423 грн.

Згідно із договором утримувач зобов'язався утримувати зелені насадження у належному стані, здійснювати догляд за ними та їх захист; при проведенні земельних робіт виконати заходи по забезпеченню захисту шляхом виконання засобів, вказаних у договорі.

Пункт 15 вищевказаного Порядку передбачені особливості видалення зелених насаджень в місті Києві.

Відповідно до положення п.15.3 видалення зелених насаджень на території м. Києва, затвердженого Рішенням Київської міської ради від 27.10.2011 р. № 384/6600, видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості. Проте, у випадку укладення власником земельної ділянки охоронного договору на зелені насадження відповідно до підпункту 16.2 пункту 16 цього Положення, відновна вартість зелених насаджень, у разі їх видалення, сплачується в установленому порядку.

У п. 16.2.1. чинного Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва встановлено, що відповідно до охоронного договору на зелені насадження власник чи користувач земельної ділянки бере на себе зобов'язання зберігати та утримувати в належному стані зелені насадження, які знаходяться в межах земельної ділянки.

У п. 16.2.1. чинного Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва встановлено, що у ипадку невиконання умов договору особа, яка взяла на себе зобов'язання, повинна сплатити відновну вартість зелених насаджень та штраф у розмірі 150 % відновної вартості (що є видом забезпечення виконання зобов'язань за договором).

Контроль за станом виконання охоронного договору на зелені насадження здійснює Головне управління екології та охорони природних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) спільно з Київським комунальним об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» шляхом організації планових та позапланових виїзних перевірок стану зелених насаджень.

Зокрема, відповідно до п. З Розпорядження КМДА від 27.06.2007 р. № 811 було передбачено, що Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) повинно було здійснювати видачу державних актів на право власності на земельні ділянки, відведені юридичним та фізичним особам за проектами землеустрою, на яких знаходяться зелені насадження, за умови наявності підтвердження комунального об'єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» сплати відповідними суб'єктами відновної вартості зазначених зелених насаджень.

Однак, на момент, видачі державного акта на право власності на земельну ділянку гр. ОСОБА_4, яка розташована на АДРЕСА_1, у «Київзеленбуд» були відсутні відомості про сплату нею відновної вартості зелених насаджень, що розташовані на відведеній земельній ділянці. Таким чином, сплата відновної вартості зелених насаджень первісним набувачем права власності на земельну ділянку у встановленому порядку не відбулася.

Наданий Позивачем документ від 22.04.2015 р. № 36, який виданий КП «Святошинське лісопаркове господарство», підтверджує сплату збитків від неотриманого доходу лісогосподарського виробництва, які зумовлені вилученням земельної ділянки лісового фонду, а не сплату відновної вартості зелених насаджень, які розташовувалися на переданій у власність земельній ділянці. Одже, даний документ не є належним доказом про сплату відновної вартості зелених насаджень, які розташовувалися на виділеній земельній ділянці.

Пунктом 14 Порядку, затвердженого Розпорядженням КМДА від 27.06.2007р. № 811, передбачалося, що у випадках, коли земельну ділянку передано (відведено) у власність фізичній або юридичній особі без сплати відновної вартості зелених насаджень, відновна вартість зелених насаджень, що підлягають видаленню, сплачується відповідно до цього Порядку (крім випадків видалення зелених насаджень на присадибній ділянці).

Розпорядженням КМДА «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території м. Києва, Порядку визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Києві та Базових розцінок визначення вартості послуг щодо обстеження зелених насаджень, погодження генпланів, планів прокладення інженерних мереж, дендропланів проектної документації, розрахунку відновної вартості і підготовки дозвільної документації на видалення зелених насаджень» від 27.06.2007 р. № 811 втратило чинність на підставі Рішення Київської міської ради «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» від 27 жовтня 2011 року N384/6600(Копія додається).

За умовами укладеного між ОСОБА_1 та Київським комунальним об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд" Охороннного договору від 05 квітня 2012 року на зелені насадження НОМЕР_1 за адресою місцезнаходження насаджень - АДРЕСА_1, площа - 0,10 га, позивач, як утримувач бере на себе зобов'язання зберегти у належному стані та утримувати зазначені у визначеному у договорі переліку дерев,кущів, газонів та квітників з обумовленою договором вартістю, зокрема дерев у сумі 218 423 грн.

Згідно із договором утримувач зобов'язався утримувати зелені насадження у належному стані, здійснювати догляд за ними та їх захист; при проведенні земельних робіт виконати заходи по забезпеченню захисту шляхом виконання засобів, вказаних у цьому ж пункті.

Що стосується доводів позивача у позовній заяві то посилання позивача на те, що зміни умов охоронного договору стосовно необхідності надання позивачем документів для здійснення видалення дерев, зокрема будівельного паспорту та повідомлення про початок будівельних робіт на земельній ділянці, не відносяться до істотних змін умов договору, про які йдеться у ст. 651 ЦК України, суд вважає безпідставними. Так як, позивач у зв'язку із неотриманням того, на що він розраховував укладаючи договір, намагається уникнути виплати відновної вартості зелених насаджень, які підлягають охороні на суму 426307,50 грн. і були ним видалені з порушенням умов договору з огляду на спричинену шкоду позивачем.

З огляду на встановлені обставини та на підставі ст. ст. 16, 215, 241, 626, 629, 638, 651, 652, 653 ЦК України, Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» від 01.08.2006 р. № 1045, ч. 1 ст. 34 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", рішення Київської міської ради № 384/6600 від 27.10.2011 року «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території м. Києва на зелені насадження НОМЕР_1 та керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 17, 19, 76, 77, 78, 81, 89, 258, 259, 263, 264, 265, 279, 273 ЦПК України, -

в и р і ш и в:

У позові ОСОБА_1 до Київського комунального об'єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд" про розірвання договору - відмовити

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: Малинников О.Ф.

Джерело: ЄДРСР 74308954
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку