open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 339/61/18
Моніторити
Рішення /16.05.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Рішення /16.05.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /04.05.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /26.04.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /26.04.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /28.03.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /05.03.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /27.02.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області
emblem
Справа № 339/61/18
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Рішення /16.05.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Рішення /16.05.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /04.05.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /26.04.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /26.04.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /28.03.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /05.03.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області Ухвала суду /27.02.2018/ Болехівський міський суд Івано-Франківської областіБолехівський міський суд Івано-Франківської області
Справа №339/61/18

28

2/339/76/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 травня 2018 року м. Болехів Болехівський міський суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого - судді Поляниця М. М.

з участю: секретаря судового засідання Ганчар Л.В.

позивачки ОСОБА_1

представник позивача адвоката ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» «Про визнання рішення Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» про відмову учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах незаконною, зобов’язані виділити тверде паливо на пільгових умовах та відшкодування моральної шкоди»,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА _4 26 лютого 2018 року звернулася з зазначеним позовом до Державного підприємства “Болехівське лісове господарство” «Про визнання рішення Державного підприємства “Болехівське лісове господарство” про відмову учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах, зобов’язані виділити тверде паливо на пільгових умовах та відшкодування моральної шкоди».

Вимоги позивача.

2.Просить визнати рішення Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» про відмову, як учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах для опалення приміщення за адресою: вул. Симоненка,22 м. Болехів незаконним.

3.Зобов’язати Державне підприємство «Болехівське лісове господарство» виділити їй, як учаснику бойових дій, тверде паливо (дрова) на пільгових умовах для опалення приміщення за адресою: вул. Симоненка,22 м. Болехів.

4.Стягнути з Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» на її користь 100 000 грн. заподіяної моральної шкоди за незаконну відмову у виділенні твердого палива на пільгових умовах .

ОСОБА_5 26 квітня 2018 року подано заяву, в якій уточнено п.1 позовних вимог. Просить визнати відмову Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» у виділенні учаснику бойових дій твердого палива (дров) на пільгових умовах для опалення приміщення, за адресою: вул.. Симоненка,22 м. Болехів незаконною (а.с.49).

Стислий виклад позиції позивача.

6.Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що звернувшись 31 липня 2017 року до директора ДП «Болехівське лісове господарство» про виділення їй, як учаснику бойових дій, на пільгових умовах паливних дров отримала відмову. Нормами п.6 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено право учасників бойових дій на отримання 75% знижки вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення. Належний їй будинок по вул. Симоненка, 22 в м. Болехів не має центрального опалення і 24 травня 2017 року взагалі відключений від газопостачання. Своїми незаконними діями щодо відмови у наданні палива на пільгових умовах, відповідач фактично поставив її сім’ю, яка складається із трьох інвалідів на грань виживання в осінньо-зимовий період, поставивши під загрозу їхнє життя та здоров’я. Відмова у наданні палива принизили честь і гідність та викликала душевні страждання. Заподіяну моральну шкоду оцінює в сумі 100 000 грн.

7.В ході судового розгляду позивачка позов в уточненому вигляді підтримала з підстав викладених у позовній заяві, додатково зазначила, що у будинку проживає троє інвалідів, двоє з яких учасники бойових дій. До відповідача з проханням виділити паливні дрова звертались Івано-Франківська обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану, заступник міського голови м. Болехова, однак відповідач не відреагував на дані прохання.

8.В ході судового розгляду представник позивача адвокат ОСОБА_2 заявлений позов підтримав з підстав викладених у позовній заяві, додатково уточнивши, що своїми незаконними діями щодо відмови у наданні палива на пільгових умовах, відповідач фактично поставив сім’ю позивачки на грань виживання в осінньо-зимовий період, поставивши під загрозу їхнє життя та здоров’я. Позивачка і члени її сім’ї хворіли, що підтверджується медичними документами, внаслідок чого його довірительці завдано моральну шкоду. Вважає, що заявлений позов ґрунтується на вимогах закону, є таким, що підлягає до задоволення в повному обсязі.

9.Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні позов позивачки не визнала, та пояснила, що позивачка звернулася до Болехівського лісового господарства з заявою про виділення їй паливних дров в кількості 3 куб. м. В обгрунтування посилається на п.6 ст. 12 Закону України «Про статус ветеран війни, гарантії їх соціального захисту учасникам бойових дій», якою передбачається 75-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинку, що не мають центрального опалення. Дана норма стосується будинків, в яких відсутнє центральне опалення. Разом з тим встановлено, що до будинку ОСОБА_1 припинено газопостачання через заборгованість за спожитий газ, на підтвердження чого є акт від 24.05.2017 про припинення (обмеження) газопостачання ( розподілу природного газу) побутовому споживачу (населенню). Однак позивачка має 75% знижку на газопостачання, відомості про знижку на тверде паливо відсутні і відповідно пільги такої немає. Щодо моральної шкоди, яку зазначає позивачка у позовній заяві є безпідставним, оскільки нею не подано доказів на підтвердження того, що вона зверталася до установ охорони здоров’я зі скаргами про погіршення стану здоров’я, також вказує в позові, що було принижено її честь та гідність, завдано душевних страждань незаконними діями відповідача, однак жодного доказу на підтвердження цих обставин суду не надала. Вважає, що позовні вимоги позивачки є безпідставними, необґрунтованими та такими, що не відповідають вимогам Закону, не підтверджені належними та допустимими доказами, просить в позові відмовити у повному обсязі.

Процесуальні дії у справі.

10.Ухвалою суду від 27 лютого 2018 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, надано позивачці строк у десять днів для усунення недоліків (а.с.12-14).

11.Ухвалою суду від 05 березня 2018 року провадження у зазначеній справі відкрито та призначено до підготовчого судового засідання о 09 год. 28 березня 2018 року.

12.Ухвалою суду від 28 березня 2018 року підготовче судове засідання було відкладено у зв’язку з неявкою сторін, де причину неявки судом визнані поважними (а.с.38-39).

13.Протокольною ухвалою суду від 19 квітня 2018 року підготовче судове засідання було відкладено за клопотанням позивачки для надання часу на ознайомлення з запереченням на позовну заяву. Підготовче судове засідання призначено на 1100 год. 26 квітня 2018 року.

14.Позивачем 26 квітня 2018 року подано заяву, в якій просить визнати доручення представника ДП «Болехівське лісове господарство ОСОБА_3 від 16.02.2018 недійсним. Відвести від участі у справі в якості представника ДП «Болехівське лісове господарство» ОСОБА_3 Визнати неподаним та повернути відповідачу подані ним заперечення на позовну заяву від 20.03.2018 та додані до нього копії документів, які завірені підписом ОСОБА_3, яка не може бути представником відповідача. (а.с.57-59)

15.Ухвалою суду від 26 квітня 2018 року заяву ОСОБА_1 задоволено частково, а саме: визнано доручення представника ДП «Болехівське лісове господарство» ОСОБА_3 таким, що не відповідає вимогам законодавства та визнано не поданим відзив ДП «Болехівське лісове господарство» від 20 березня 2018 року, завірений підписом ОСОБА_3 на позовну заяву ОСОБА_1 до ДП “Болехівське лісове господарство” про визнання рішення Державного підприємства “Болехівське лісове господарство” про відмову учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах, зобов’язані виділити тверде паливо на пільгових умовах та відшкодування моральної шкоди (а.с.59,66-68)

16.Ухвалою суду від 04.05.2018 було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 14 травня о 11 год. (а.с.78-81).

17.Протокольною ухвалою від 14 травня 2018 року в судовому засіданні оголошено перерву для мирного врегулювання спору до 16 год. 15 травня 2018 року (а.с.86-87).

18.Протокольною ухвалою від 15 травня 2018 року встановлено, що врегулювання спору мирним шляхом не відбулося.

Письмові докази надані суду сторонами.

Позивачем.

19.Лист Болехівської міської спілки ветеранів Афганістану від 30.06.2017 №19/2017, адресований директору ДП «Болехівське лісове господарство" ОСОБА_6 з проханням виділити паливні дрова ветеранам Афганістану: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 ОСОБА_1 з додатками: особисті заяви, копії паспортів та ідентифікаційних кодів, посвідчення. На зворотній стороні розміщена заява ОСОБА_1, адресована директору ДП «Болехівське лісове господарство" від 30.06.2018 року, в якій позивачка просить виділити їй паливні дрова в кількості 3 куб.м. (а.с.5).

20.Відповідь ДП «Болехівське лісове господарство» за підписом директора підприємства, адресована ОСОБА_1, в якій зазначено, що підприємство не надає будь-якого виду допомоги у зв’язку з тим, що не є благодійною організацією. Рекомендовано звернутись в Управління праці та соціального захисту населення Болехівської міської ради для того, щоб надали знижку на придбання твердого палива згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» з зазначенням, що будинок не газифікований. (а.с.6).

21.Копія посвідчення учасника бойових дій серії АБ №073112, виданого 23 травня 1996 року ОСОБА_1, копія довідки МСЕ № 253300, з якої вбачається, що ОСОБА_1 встановлено першу групу інвалідності з 7.02.09 без переогляду (а.с.7).

22.Копія персональної облікової картки пільговика ОСОБА_1, в якій зазначено пільги, які надаються, серед яких зокрема: ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» - 75% газопостачання на плиту, 75% газопостачання на опалення з лічильником ; РЕМ - 75% електропостачання, електроенергія без стаціонарної електроплити (а.с.8).

23.Копія акту про припинення (обмеження) газопостачання (розподілу природного газу) побутовому споживачу від 24 травня 2017 року, в якому зазначено про припинення газопостачання споживача в м. Болехів, вул. Симоненка, 22 (а.с.9).

24.Копія довідки з місця проживання від16.01.2017, в якій зазначено, що в м. Болехові по вул. Симоненка, 22 проживають ОСОБА_1, ОСОБА_10, ОСОБА_8 Копія посвідчення серії В-1 №006046, видана ОСОБА_11 про те, що він є інвалідом ІІ групи та має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни-інваліда війни (а.с.21).

25.На адресу суду від 12 березня 2018 року від ОСОБА_1 поступила заява про те, що вона буде знаходитись на стаціонарному лікуванні (а.с.29).

26.Позивачем 26 квітня 2018 року через канцелярію суду подано заяву про уточнення позовних вимог. До вказаної заяви долучено ряд документів: лист Івано-Франківської обласної організації УСВА, адресований начальнику Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства ОСОБА_12 від 14 листопада 2017 року за № 69 з проханням надання безкоштовної матеріальної допомоги учасникам бойових дій в Афганістані (дровами для опалення будинків – в об’ємі 7 куб. м., а саме: ОСОБА_8, ОСОБА_7, ОСОБА_9 та ОСОБА_1І.(а.с.50); лист заступника міського голови м. Болехова Т.Лугової, адресований директору ДП «Болехівське лісове господарство» ОСОБА_6 з проханням посприяти у вирішенні питання про надання дров, як благодійної допомоги жителям м. Болехова, в тому числі ОСОБА_9, ОСОБА_8, ОСОБА_7 (а.с.51); довідку Болехівської ЦМЛ від 26.01.2018, з якої вбачається, що ОСОБА_10 перебував на стаціонарному та амбулаторному лікуванні у 2017 році, копію листка непрацездатності серії АДЛ № 528465, виданого ОСОБА_10 про те, що він перебував на амбулаторному лікуванні з 29 січня по 2 лютого 2018 року. Діагноз не зазначений(а.с.53) копію довідки № 6, видану ОСОБА_8 про те, що він перебував на лікуванні з 02 лютого по 10 лютого у поліклінічному відділі Болехівської ЦМЛ. Діагноз гострий бронхіт (а.с.54).

Відповідачем.

27.На адресу суду о 1544 год. 20 березня 2018 року від представника ДП «Болехівське лісове господарство» надійшло заперечення на позовну заяву з долученими документами (а.с.32-36). Ухвалою суду від 26 квітня 2018 року визнано доручення представника ДП «Болехівське лісове господарство» ОСОБА_3 таким, що не відповідає вимогам законодавства, а також визнано не поданим відзив ДП «Болехівське лісове господарство» від 20 березня 2018 року, завірений підписом ОСОБА_3 на позовну заяву ОСОБА_1 до ДП “Болехівське лісове господарство” про визнання рішення Державного підприємства “Болехівське лісове господарство” про відмову учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах, зобов’язані виділити тверде паливо на пільгових умовах та відшкодування моральної шкоди (а.с.59,66-68).

28.У підготовчому засіданні 04 травня 2018 року представником відповідача додано довіреність на представлення ОСОБА_3 інтересів ДП «Болехівське лісове господарство", копію наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 22.02.2018 №100 про надання права підпису документів, пов’язаних зі здійсненням діяльності державним підприємством «Болехівське лісове господарство» головному лісничому ОСОБА_13 та копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де керівником державного підприємства «Болехівське лісове господарство» зазначено ОСОБА_13 (а.с.73-75).

Фактичні обставини встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

29.Позивач є учасником бойових дій, інвалідом першої групи і відповідно до п.6 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» має право, як учасник бойових дій, на отримання 75% знижки вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення. Вказаний факт сторонами не оспорюється (а.с.7).

ОСОБА_14 30 червня 2017 року подала заяву директору ДП «Болехівське лісове господарство» про виділення їй дров паливних в кількості 3 метри кубічні. У вказаній заяві зазначила, що є учасником бойових дій в Республіці Афганістан (а.с.5).

31.Державне підприємство «Болехівське лісове господарство» 31 липня 2017 року надіслало ОСОБА_1 лист, в якому зазначено, що підприємство не надає будь-якого виду допомоги у зв’язку з тим, що не є благодійною організацією. Рекомендовано позивачці звернутись в Управління праці та соціального захисту населення Болехівської міської ради для того, щоб надали знижку на придбання твердого палива згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» із зазначенням, що будинок не газифікований.(а.с.6).

32.З персональної облікової картки пільговика ОСОБА_1 вбачається, що як пільговику надається ряд пільг, зокрема: ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» - 75% знижка газопостачання на плиту, 75% знижка газопостачання на опалення з лічильником ; РЕМ - 75% знижка на електропостачання, електроенергія без стаціонарної електроплити (а.с.8).

33.Житловий будинок по вул. Симоненка, 22 в м. Болехові, в якому проживає позивачка, газифікований. Газопостачання до будинку припинено у зв’язку з заборгованістю за спожитий газ, відмові у доступі до вузла обліку, що підтверджується актом від 24.05.2017 (а.с.9).

34.Спірні правовідносини виникли з приводу відмови державним підприємством «Болехівське лісове господарство" виділити позивачці, як учаснику бойових дій, інваліду І групи, на пільгових умовах твердого палива (паливних дров) у відповідності до вимог п.6 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та пункту 6 Постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1994 року N 94 «Про порядок надання пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Норми права, що регулюють спірні правовідносини та мотиви їх застосування.

35.Статтею 46 Конституції України передбачено право громадянина на соціальний захист, якому кореспондується обов'язок держави щодо його фактичного забезпечення, зокрема, за рахунок коштів Державного бюджету України.

36.Фінансування вказаних пільг здійснюється з Державного бюджету України через управління праці та соціального захисту населення районних адміністрацій відповідно до Порядку фінансування витрат місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 року № 256.

37.Пунктами 5 та 6 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено, що учасникам бойових дій надаються такі пільги:

-75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання;

- 75-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

38.Пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1994 року N 94 «Про порядок надання пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» установлено, що передбачені Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" пільги щодо оплати житла та комунальних послуг надаються ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і особам, на яких поширюється чинність зазначеного Закону, незалежно від того, хто є наймачем і яка форма власності житлового фонду, з урахуванням членів їх сім'ї, які проживають разом з ними, виходячи із встановлених чинним законодавством норм житла та розміру плати за користування ним. До комунальних послуг належать: водопостачання, включаючи постачання привізною водою для господарсько-побутових потреб; гаряче водопостачання; користування тепловою енергією; вивезення побутових відходів; водовідведення, включаючи обслуговування вигрібних ям загального та особистого користування в садибах житлових будинків; газ, у тому числі зріджений, що використовується для опалення житлових приміщень, підігріву води в будинках, які не мають централізованого гарячого водопостачання; користування електроенергією.

39.Кабінетом Міністрів України 31 січня 2007 року прийнято постанову за № 77, якою затверджено «Порядок надання пільг на придбання твердого палива за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам». Вказаний Порядок визначає механізм надання пільг на придбання твердого палива за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам особам, які мають право на пільги за соціальною ознакою з придбання твердого та рідкого палива відповідно до Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист”, “Про міліцію”, “Про пожежну безпеку”, “Про освіту”, Основ законодавства України про охорону здоров’я, Основ законодавства України про культуру, статті 48 Гірничого закону України (далі — особи).

40.Пунктом 2 зазначеного Порядку встановлено, що особи, які мають право на відповідні пільги згідно з кількома законами, реалізують таке право за одним законом за їх вибором.

41.Пунктом 4 вищезазначеного Порядку передбачено, що для призначення пільг з придбання твердого палива особи звертаються до управлінь праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві і Севастополі держадміністрацій, структурних підрозділів з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (крім м. Києва і Севастополя) рад (далі — уповноважений орган) або до сільських, селищних рад за зареєстрованим місцем проживання з відповідною заявою, до якої додають довідку про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі.

42. Пунктом 6. вказаного Порядку встановлено, що завірений список затверджується керівником уповноваженого органу.

43.У відповідності до п.7. Порядку затверджений список є підставою для формування платіжних відомостей на виплату коштів готівкою для придбання твердого палива або надання пільг з придбання твердого палива у натуральному вигляді. У разі надання пільг з придбання твердого палива у натуральному вигляді примірник (копія) списку передається постачальнику палива.

44.У разі зміни протягом бюджетного періоду будь-якого іншого виду опалення житла особи на пічне опалення, пільги на придбання твердого палива надаються виходячи з кількості місяців, що залишилися до кінця бюджетного періоду, та середньомісячної вартості або кількості твердого палива, визначеної шляхом ділення річної вартості або кількості твердого палива на дванадцять місяців. (п.14 Порядку надання пільг на придбання твердого палива за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №77 від 31 січня 2007 року.).

45.Частиною 1 статті 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

46.Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч.1 ст.16 ЦК України).

47.Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:примусове виконання обов'язку в натурі; відшкодування моральної (немайнової) шкоди (п.5.9 ч.2 ст.16 ЦК України).

48.Частиною 1 статті 1167 ЦК України встановлено, що моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

49.Мотивами суду щодо застосування вищезазначених норм права є те, що спірні правовідносини між сторонами виникли з приводу відмови у виділенні відповідачем твердого палива ОСОБА_1, як учаснику бойових дій, інваліду І групи, на пільгових умовах, тобто з 75% знижкою.

Мотиви суду.

50.У відповідності до п. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

51.Статтею 10 зазначеного Кодексу передбачено, що суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною ОСОБА_13 України. Суд застосовує інші правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України.

52.Нормами ст.12 ЦПК України встановлено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

53.Частиною 1 статті 13 зазначеного вище Кодексу передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

ОСОБА_15, як учасник бойових дій в Республіці Афганістан, інвалід першої групи, має право на пільги передбачені ч.6 ст.12 Закону України «Про статус ветеран війни, гарантії їх соціального захисту учасникам бойових дій».

55.Пунктом 1 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117, передбачено, що Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (далі - Реєстр), - автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із законами України (далі - пільговики).

56.Так, відповідно до п. 2 «Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, як мають право на пільги», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 р. N 117, до Реєстру включається така інформація: загальні відомості про пільговика (прізвище, ім'я та по батькові, число, місяць, рік народження, адреса, склад сім'ї), реквізити паспорта та документа, що підтверджує право на пільги, а також категорія пільговика, перелік пільг, на які він має право, інформація про те, якими пільгами він реально користується.

57.У відповідності до п.5 зазначеного Положення для включення до Реєстру інформації про пільговика він подає уповноваженому органу копії документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім'ї на пільги (з пред'явленням оригіналів цих документів), копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, пред'являє паспорт та надає інформацію про характеристику житла та послуги, щодо отримання яких він має пільги та реально ними користується.

58.Згідно з п.3 вказаного Положення управління праці та соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, структурні підрозділи з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських рад ведуть облік пільговиків, організовують збирання, систематизацію і зберігання визначеної інформації.

59.З персональної облікової картки пільговика вбачається, що ОСОБА_1 занесена уповноваженими особами управління праці і соціального захисту населення Болехівської міської ради до Реєстру пільговиків, як учасник бойових дій , інвалід 1 групи та зазначено її пільги - 75% знижку на газопостачання на плиту та 75% знижку на газопостачання на опалення з лічильником та ін. До складу сім’ї входить позивачка та її син ОСОБА_10Однак в даному переліку надання пільг на придбання твердого палива непередбачено. (а.с.8).

60.Провівши системний аналіз п.5,6 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,Постанов Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1994 року № 94 «Про порядок надання пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», від 29 січня 2003 року № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги» та від 31 січня 2007 року за №77 «Про затвердження Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам», суд приходить до висновку, що відключення житлового будинку по вул. Симоненка, 22 в м. Болехові, в якому проживає позивачка, від газопостачання не передбачає автоматичного надання їй пільг на придбання твердого палива.

61.Для отримання пільги на придбання твердого палива (паливних дров) у натуральному вигляді, у зв’язку з відключенням житлового будинку від газопостачання, ОСОБА_1 зобов’язана була у відповідності до п. 4,14 Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року за № 77 звернутись до управління праці та соціального захисту населення Болехівської міської ради з відповідною заявою.

62.Відповідач, відмовивши у виділенні позивачці дров на пільгових умовах та зазначивши у відповіді про необхідність звернення до управління праці та соціального захисту населення Болехівської міської ради з метою отримання знижки на придбання твердого палива діяв правомірно, оскільки п.7 Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року за №77 передбачено, що у разі надання пільг з придбання твердого палива у натуральному вигляді примірник (копія) списку пільговиків, який затверджується уповноваженим органом, у даному випадку - управлінням праці і соціального захисту населення Болехівської міської ради, передається постачальнику палива – державному підприємству «Болехівське лісове господарство». Затверджений список є підставою для формування платіжних відомостей на виплату коштів готівкою для придбання твердого палива або надання пільг з придбання твердого палива у натуральному вигляді. Виділення пільговику твердого палива на пільгових умовах постачальником палива без затвердженого списку пільговиків, тобто безпосередньо - не передбачено.

63.Діючим законодавством, що регулює правовідносини у сфері надання пільг учасниками бойових дій та іншим категоріям пільговиків не передбачено, що в разі несвоєчасної оплати пільговиком спожитих послуг у розмірі, визначеному з урахуванням пільги, він позбавляється права на таку пільгу та зобов'язаний оплачувати спожиті послуги в повному обсязі. Також діючими нормативними актами не передбачено, що у випадку відключення пільговика від системи газопостачання, він автоматично (без подання відповідної заяви до уповноваженого органу) набуває права на отримання твердого палива на пільгових умовах.

64.Надані позивачем письмові докази, а саме: лист Болехівської міської спілки ветеранів Афганістану від 30.06.2017 за №19/2017, адресований директору ДП «Болехівське лісове господарство" з проханням виділити паливні дрова ветеранам Афганістану – ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_1І.(а.с.5), лист Івано-Франківської обласної організації УСВА адресований начальнику Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства ОСОБА_12 від 14 листопада 2017 року за №69 з проханням надання безкоштовної матеріальної допомоги учасникам бойових дій в Афганістані ( дровами для опалення будинків – в об’ємі 7 куб. м., а саме ОСОБА_8, ОСОБА_7, ОСОБА_9 та ОСОБА_1І.(а.с.50); лист заступника міського голови м. Болехова Т.Лугової, адресований директору ДП «Болехівське лісове господарство» ОСОБА_6 з проханням посприяти у вирішенні питання про надання дров, як благодійної допомоги жителям м. Болехова, в тому числі ОСОБА_9, ОСОБА_8, ОСОБА_7 не є належними та допустими доказами у розумінні статей 77 та 80 ЦПК України, оскільки не підтверджують право позивачки на отримання паливних дров на пільгових умовах (75% знижкою) напряму у постачальника палива, а саме: у державному підприємстві «Болехівське лісове господарство» без звернення до управління праці і соціального захисту населення Болехівської міської ради, а свідчать про клопотання вказаних установ та посадових осіб у сприянні у виділенні відповідачем позивачці та іншим ветеранам Афганістану паливних дров, як благодійної допомоги (а.с.5,50,51).

65.Статтею 19 Конституції України встановлено, що Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

66.Відповідно до п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику в справах про відшкодування моральної шкоди” від 31.03.1995 №4, в якому зазначено, що відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов'язковому з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні.

67.В ході судового розгляду судом не встановлено протиправності діяння державного підприємства «Болехівське лісове господарство» щодо відмови у виділенні ОСОБА_1 паливних дров на пільгових умовах.

68.Відмовляючи позивачці у виділенні твердого палива (паливних дров) на пільгових умовах (75% знижка) ДП «Болехівське лісове господарство" діяло у межах чинного законодавства та нормативних актів, що регулюють порядок надання пільг громадянам, котрі мають на них право у тому числі і учасникам бойових дій.

69.Надані ОСОБА_1 у підтвердження заподіяння моральної шкоди письмові докази, а саме: довідка Болехівської ЦМЛ від 26.01.2018 з якої вбачається, що ОСОБА_10 перебував на стаціонарному та амбулаторному лікуванні у 2017 році, копія листка непрацездатності серії АДЛ №528465, виданого ОСОБА_10 про те, що він перебував на амбулаторному лікуванні з 29 січня по 2 лютого 2018 року. Діагноз не зазначений(а.с.53), копія довідки № 6, видана ОСОБА_8 про те, що він перебував на лікуванні з 02 лютого по 10 лютого у поліклінічному відділі Болехівської ЦМЛ. Діагноз гострий бронхіт (а.с.54) не є належними та допустимими доказами щодо заподіяння відповідачем моральної шкоди, оскільки, як встановлено судом, державне підприємство «Болехівське лісове господарство» діяло правомірно у відповідності до вимог чинного законодавства, яке регулює спірні правовідносини.

70.Повно та всебічно з’ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, підтверджених належними та допустимими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, суд прийшов до висновку, що позов ОСОБА_1 до державного підприємства «Болехівське лісове господарство» «Про визнання відмови державного підприємства «Болехівське лісове господарство» про відмову учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах незаконною, зобов’язані виділити тверде паливо на пільгових умовах та відшкодування моральної шкоди» не ґрунтується на вимогах закону, є безпідставним, а тому у його задоволенні слід відмовити.

71. Питання судових витрат суд вирішує у відповідності до ст.141 ЦПК України. Позивачка, як учасник бойових дій, інвалід І групи у відповідності до ст.5 Закону України "Про судовий збір" звільнена від сплати судового збору.

На підставі наведеного, ст.19 Конституції України, ст.15,16,1167 ЦК України, статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", Постанов Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1994 року № 94 «Про порядок надання пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», від 29 січня 2003 року № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги» та від 31 січня 2007 року за №77 «Про затвердження Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам», керуючись ст.4,10,12,13, 17,141,258,259,263-265,268 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

У позові ОСОБА_1 до Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» «Про визнання відмови Державного підприємства «Болехівське лісове господарство» про відмову учаснику бойових дій у виділенні твердого палива (дров) на пільгових умовах незаконною, зобов’язані виділити тверде паливо на пільгових умовах та відшкодування моральної шкоди» відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини су-дового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Згідно п.15.5 Перехідних положень ЦПК України апеляційна скарга подається до або через суд першої інстанції, а матеріали справи надсилаються судом за правилами, що діяли до набрання чинності діючої редакції ЦПК України.

Найменування та ім'я сторін, їх місцезнаходження та проживання:

Позивач: ОСОБА_1, вул. Симоненка,22, м. Болехів, Івано-Франківської області, 77202, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, НОМЕР_2 виданий Болехівським МВ УМВС України в Івано-Франківській області 20 грудня 1999 року.

Відповідач: Державне підприємство "Болехівське лісове господарство" вул. Коновальця,101, м. Болехів, Івано-Франківської області, 77202, код ЄДРПОУ 2217986.

Повний текст рішення буде виготовлений 24 травня 2018 року.

Суддя М.М. Поляниця

Джерело: ЄДРСР 74205107
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку