open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/7642/17

Провадження №2/639/627/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2018 року Жовтневий районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді – Труханович В.В.,

за участю секретаря – Кричевської В.М.,

позивача – ОСОБА_1,

представника позивача – ОСОБА_2,

представника відповідача – ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Жовтневого районного суду м. Харкова цивільну справу №639/7642/17 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут» про захист прав споживачів та стягнення матеріальної та моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

26 грудня 2018 року позивач, в особі свого представника ОСОБА_2, звернулась до Жовтневого районного суду м. Харкова із позовною заявою до ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут» про захист прав споживачів та стягнення матеріальної та моральної шкоди, відповідно до якої, з урахуванням уточнень, просила суд зобов’язати ТОВ «Харківгаз збут» відновити газопостачання житлового будинку № 12 по вул. Бакінській у м. Харкові за особистим рахунком № НОМЕР_1; стягнути з ТОВ «Харківгаз збут» на її користь матеріальні збитки в сумі 2 612, 87 грн.; стягнути з ТОВ «Харківгаз збут» на її користь 10 000, 00 грн. в якості відшкодування моральної шкоди.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що вона є власником житлового будинку № 12 по вул. Бакінській у м. Харкові. З серпня 2015 року позивач є споживачем послуг з газопостачання на підставі договору від 13 серпня 2015 року, укладеного з відповідачем. На момент укладання договору, згідно п. 2, показання прибору обліку споживання газу становили 31 048 м.куб.. Як зазначає позивач, розрахунки за вказаним договором нею здійснювались регулярно.

У квітні 2017 року позивачем було отримано від відповідача повідомлення про припинення газоспоживання та погашення простроченої заборгованості. У повідомленні зазначено, що станом на 18 квітня 2017 року за особовим рахунком відповідача накопичена прострочена заборгованість за послуги з газопостачання в сумі 13 672, 75 грн на показання лічильника 36 459 м. куб..

10 травня 2017 року позивачу було припинено газопостачання. Позивач вважає, що такі дії відповідача неправомірними та такими, що порушують її права як споживача послуг з газопостачання. Порушення права споживача на отримання послуг з газопостачання призвело до її додаткових витрат на оплату електричної енергії на загальну суму 2 612, 87грн., яку вона і просить стягнути з відповідача. Окрім того, через вказані дії відповідача, позивач не має можливості отримати субсидію. Також позивач посилається на те, що їй було спричинено моральної шкоди, адже вона вимушена була проживати у будинку без газопостачання, що супроводжувалося значними нервовими стресами, вона не могла вести нормальний образ життя.

Вказані обставини і вимусили позивача звернутися до суду з вказаною позовною заявою.

05 березня 2018 року від представника відповідача по справі ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут» надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого вони просили суд залишити позовну заяву ОСОБА_1 без задоволення, посилаючись на наступне.

Так, за адресою: м. Харків, вул. Бакінська, б. 12, відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 на ім’я ОСОБА_1 Споживачу було відключено газопостачання у зв’язку із виниклою заборгованістю, про що її було попередньо повідомлено.

Так, з розрахунку заборгованості ОСОБА_1 вбачається, що позивач має пільгу 50% - член загиблого на 1 особу. Заборгованість виникла у зв’язку із тим, що позивачу управлінням праці та соціального захисту населення м. Харкова нараховується субсидія у кількості метрів кубічних для споживання газу на одну особу, за який потрібно сплачувати обов’язковий платіж, в розмірі, який призначає УПСЗН споживачу. Весь обсяг споживання, який спожито споживачем вище ніж ті, які надає УПСЗН, вони повинні бути сплачені в повному обсязі, згідно поточного тарифу даного періоду. Але, позивач платила лише тільки обов’язковий платіж по субсидії, та не доплачувала за обсяги споживчого газу, що було спожито поверх норми субсидії. Також, позивач не надавала фактичних показників лічильника газу – об’ємів спожитого газу, в результаті цього, при знятті представниками ПАТ «Харківміськгаз» фактичних показників лічильника газу, позивачу було приведено у відповідність об’єми спожитого газу по факту споживання. В результаті, об’єми спожитого газу були передані ПАТ «Харківміськгаз» до ТОВ «Харківгаз збут» для проведення нарахувань за спожитий природний газ.

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2, який діє на підставі Доручення від 31.10.2017 року №853, в судовому засіданні уточнений позов підтримали в повному обсязі, просили суд його задовольнити.

Представник відповідача – ОСОБА_3, яка діє на підставі Довіреності від 28.12.2017 року № Др-42-1217, в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала в повному обсязі посилаючись на обставини викладені в відзиві.

Суд, вислухавши пояснення сторін, та їх представників, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

В судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 є власником житлового будинку № 12 по вул. Бакінській у м. Харкові та є споживачем послуг з газопостачання.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачем є фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.

Відносини між газопостачальними організаціями та громадянами-споживачами газу регламентуються Правилами постачання природного газу, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 р. № 2496 та Кодексом газорозподільних систем, затвердженим Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2494.

Відповідно до Правил постачання природного газу, постачання природного газу побутовому споживачу здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та постачальником на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Регулятором, який є однаковим для всіх побутових споживачів України. Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається з урахуванням статей 633, 634, 641 та 642 ЦК України і не потребує двостороннього підписання письмової форми договору.

13 серпня 2015 року між ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 12, та ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут» було укладено Договір про надання населенню послуг з газопостачання.(а.с. 10-13)

Відповідно до п. 1 якого постачальник зобов’язується постачати природний газ споживачеві, членам його сім’ї та іншим особам, зареєстрованим у квартирі, житловому будинку, для побутових потреб (приготування їжі, підігріву води та опалення житлових приміщень), а споживач зобов’язується своєчасно оплачувати надані послуги з газопостачання за встановленими цінами, у строки і на умовах, що передбачені цим договором.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно п. 6 Договору про надання населенню послуг з газопостачання від 13 серпня 2015 року, укладеного між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут», за наявності лічильника газу обсяг спожитого споживачем газу визначається за фактичними показаннями лічильника. Споживач зобов’язується щомісяця станом на 1 число місяця, що настає за розрахунковим періодом, знімати фактичні показання лічильника та зазначити їх у платіжних документах у визначених цим договором строк. Споживач також може передати показання лічильника за телефоном або через веб-сайт. Постачальник/газорозподільне підприємство має право щомісяця контролювати правильність зняття споживачем показань лічильників та оформлення платіжних документів.

За цим договором розрахунки за послуги з газопостачання здійснюються за квитанціями розрахункової книжки постачальника, які самостійно заповнюються споживачем. За домовленістю сторін розрахунки за надані послуги з газопостачання проводяться за платіжними дорученнями, які виписує постачальник. Споживач вносить платежі не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, а у разі отримання платіжного документу, який виписує постачальник, оплачує його протягом 10 днів з дати, зазначеної у такому платіжному документі. Споживач самостійно розраховує суму платежів, з урахуванням роздрібної ціни на природний газ за цим договором. (п. 9, 10 Договору)

У разі отримання субсидії та/або пільг з оплати газу споживач вносить плату за надані послуги з газопостачання в установленому законодавством порядку. У позивача ОСОБА_1 на момент укладання договору була пільга 50% - сім’я загиблого. (п. 12 Договору)

Станом на 22.06.2017 року позивач ОСОБА_1 також перебувала на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради та отримувала субсидію на житлово-комунальні послуги з листопада 2014 року, що підтверджується відповідною довідкою. (а.с. 8)

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення» (далі Постанова № 534 від 23 серпня 2016 р.), якою затверджено Порядок яким визначено механізм розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення (далі - субсидія), що перевищують вартість (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу.

Так, відповідно до Порядку, затвердженого Постановою № 534 від 23 серпня 2016 року, розрахунок невикористаних сум субсидії проводиться виробниками/виконавцями послуг з централізованого опалення (теплопостачання), газо- та електропостачання у разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення станом на 1 травня нового неопалювального сезону за особовим рахунком споживача - громадянина, якому призначено субсидію на опалювальний сезон, що закінчився.

Згідно пункту 1 глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем для визначення фактичного об’єму споживання (розподілу/постачання) природного газу (алокації) приймаються дані лічильника газу Оператора ГРМ.

У разі відсутності лічильника газу в Оператора ГРМ приймаються дані лічильника газу побутового споживача. При цьому Оператор ГРМ має право протягом експлуатації лічильника газу та відповідно до вимог цього Кодексу здійснювати контрольне зняття показань ЗВТ (лічильника газу) для контролю та перевірки його показань.

Відповідно до пункту 4 глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем побутовий споживач, який за умовами договору розподілу природного газу розраховується за лічильником газу, зобов’язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п’яти діб (до 05 числа включно) надавати їх Оператору ГРМ у спосіб, визначений договором розподілу природного газу.

Позивач в судовому засіданні пояснила, що вона здійснювала оплату послуг з газопостачання за показанням лічильників самостійно з урахуванням субсидії та пільги. Вказані показання до ТОВ «Харківгаз збут» вона не передавала, а самостійно вносила до квитанцій.

Так, у разі неотримання Оператором ГРМ до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показань лічильника газу та за умови, що лічильник газу не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний об’єм розподілу та споживання природного газу (алокація) по об’єкту споживача за розрахунковий період визначається Оператором ГРМ на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання побутового споживача, з урахуванням вимог цього Кодексу. Якщо за підсумками наступного місяця споживач своєчасно надасть покази лічильника газу, формування об’єму розподілу та споживання природного газу за період зазначеного місяця здійснюється з урахуванням наданих показань.

Отже, суд приходить до висновку, що у зв’язку з тим, що позивачем не було надано відповідачу покази лічильника газу, ТОВ «Харківгаз збут», як оператор ГРМ, правомірно визначив споживання газу на рівні планового місячного об’єму споживання, внаслідок чого було здійснено перерахунок використаного газу за цей період за відповідними тарифами.

Главою 7 розділу VІ Кодексу газорозподільних систем, зазначено, що оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання на об’єкт споживача (у тому числі побутового споживача) з дотриманням ПБСГ та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, у таких випадках: 1) несвоєчасна та/або неповна оплата послуг згідно з умовами договору розподілу природного газу; 2) відсутність або недостатність підтвердженого обсягу природного газу по об’єкту споживача та/або його постачальнику; 3) подання споживачем або його постачальником (який уклав з Оператором ГРМ договір на виконання робіт, пов’язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам) письмової заяви про припинення газопостачання; 4) відмова споживача від встановлення лічильника газу, що здійснюється за ініціативи та за кошти Оператора ГРМ, з урахуванням Закону України «Про комерційний облік природного газу»; 5) неповернення Оператору ГРМ заяви-приєднання до умов договору розподілу природного газу чи розірвання договору розподілу природного газу; 6) несанкціонований відбір природного газу або втручання в роботу ЗВТ чи ГРМ; 7) несанкціоноване відновлення газоспоживання; 8) визнання в установленому порядку аварійним станом газорозподільної системи та/або ліквідація наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт; 9) наявність заборгованості за несанкціонований відбір природного газу з ГРМ; 10) перевитрата добової норми та/або місячного підтвердженого обсягу природного газу (норма застосовується по об’єкту споживача, що не є побутовим); 11) необґрунтована відмова від підписання акта наданих послуг та/або акта приймання-передачі природного газу (норма застосовується по об’єкту споживача, що не є побутовим); 12) в інших випадках, передбачених законодавством.

Пункт 5 глави 7 розділу VІ Кодексу, передбачає, що припинення (обмеження) газопостачання (розподілу природного газу) споживачу здійснюється, зокрема, шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки та їх опломбування. При несанкціонованому відновленні газоспоживання (розподілу природного газу), відмові представникам Оператора ГРМ в доступі до об'єкта споживача для припинення газопостачання (розподілу природного газу), у тому числі для локалізації чи ліквідації аварійної ситуації, а також після закінчення (розірвання) договору розподілу природного газу Оператор ГРМ може здійснити припинення газопостачання (розподілу природного газу) шляхом механічного від'єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи.

Пунктом 17 розділу ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30 вересня 2015 року №2496 (далі - Правила), якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред’явленням службового посвідчення на об’єкт для пломбування запірних пристроїв, що має здійснюватися з дотриманням техніки безпеки. При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж за три дні до дати отримання повідомлення.

Постачальник має право здійснити заходи з припинення газопостачання споживачу через залучення до цих робіт Оператора ГРМ. Для цього постачальником має бути укладений з Оператором ГРМ договір на виконання робіт, пов'язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам. При необхідності здійснення заходів з обмеження чи припинення газопостачання споживачу Оператором ГРМ постачальник надсилає Оператору ГРМ відповідне письмове повідомлення (з позначкою про вручення), копію якого надсилає споживачу (з позначкою про вручення), в якому повинен зазначити підстави припинення, дату та час, коли необхідно припинити розподіл природного газу на об’єкт споживача. У такому разі Оператор ГРМ відповідно до умов укладеного договору на виконання робіт, пов'язаних з припиненням/обмеженням газопостачання, здійснює в установленому порядку припинення розподілу природного газу на об’єкт споживача, після чого повідомляє про це постачальника.

Побутовий споживач, що має прострочену заборгованість перед постачальником за послуги з газопостачання, не має права протидіяти постачальнику та/або Оператору ГРМ у заходах із припинення газопостачання та на письмову вимогу постачальника має самостійно припинити власне газоспоживання.

17 листопада 2016 року представником ПАТ «Харківміськгаз», контролером ОСОБА_5 було проведено обстеження системи газопостачання житлового будинку (квартири), про що було складено відповідний Акт, згідно якого за адресою: м. Харків, вул. Бакінська, б. 12, у споживача ОСОБА_1, особовий рахунок НОМЕР_1, встановлено побутовий лічильник газу Метріх G4 показання якого, на момент обстеження склали 34059 м. куб., з наявним в неї боргом споживач не згодна. (а.с. 15)

01 лютого 2017 року представником ПАТ «Харківміськгаз», контролером ОСОБА_6 було складено Акт обстеження газопостачання житлового будинку (квартири), відповідно до якого за адресою: м. Харків, вул. Бакінська, б. 12, у споживача ОСОБА_1, особовий рахунок НОМЕР_1, встановлено побутовий лічильник газу Метріх G4 показання якого, на момент обстеження склали 35390 м.куб .(а.с. 14)

18 квітня 2017 року на адресу ОСОБА_1 було направлено повідомлення ТОВ «Харківгаз збут» про припинення газоспоживання та погашення простроченої заборгованості. У вказаному повідомленні зазначалося, що станом на 18.04.2017 року за особовим рахунком НОМЕР_1 накопичена прострочена заборгованість за послуги з газопостачання в сумі 13 672, 75 грн. на показання лічильника 36459 м.куб., та було повідомлено, що якщо прострочена заборгованість в сумі 13 672, 75 грн. не буде погашена в строк до 14.05.2017 року, споживач зобов’язаний самостійно припинити споживання природного газу шляхом перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та надати безперешкодний доступ працівникам ПАТ «Харківміськгаз» для здійснення заходів з примусового припинення газопостачання. (а.с. 7)

10 травня 2017 року позивачу було припинено газопостачання.

15 серпня 2017 року представником ПАТ «Харківміськгаз», контролером ОСОБА_7 було складено Акт обстеження газопостачання житлового будинку (квартири), відповідно до якого у споживача ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 12, особовий рахунок НОМЕР_1, на момент перевірки вказане домоволодіння відключено від СГП на стояку перекриттям крану. (а.с. 14а)

Отже, в судовому засіданні було встановлено, що позивач не передавала покази лічильника ТОВ «Харківгаз збут», як то визначено договором, а тому відповідачем було проведено відключення її будинку від системи газопостачання у спосіб встановлений законодавством, і у вказаних діях відповідача не вбачається порушення прав ОСОБА_1, як споживача послуг з газопостачання, а тому суд приходить до висновку, що у задоволені позовних вимог ОСОБА_1 щодо зобов’язання ТОВ «Харківгаз збут» відновити газопостачання житлового будинку № 12 по вул. Бакінській у м. Харкові за особистим рахунком № НОМЕР_1, слід відмовити.

ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснила, що внаслідок відключення її від системи газопостачання вона вимушена була користуватися електроенергією у зв’язку з чим, в нею значно збільшився обсяг використаної електроенергії, порівняно з тим, що існував до відключення газопостачання, чим їй було спричинено матеріальної шкоди у розмірі 2 612, 87 грн. (а.с. 45-51, 68-69)

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а такозж шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Частиною 3 статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Статтею 78 ЦПК України передбачено, що суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Частиною 6 статті 81 ЦПК України передбачено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як вбачається з положень ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Отже, враховуючи те, що судом було встановлено, що припинення газопостачання позивачу, було здійснено саме у зв’язку з наявністю у неї заборгованості, то дії ТОВ «Харківгаз збут» відповідали вимогам закону, а отже у них не вбачається порушень прав споживача ОСОБА_1, а тому суд приходить до висновку, що позивачем не було доведено вини відповідача у завданні їй матеріальних збитків у розмірі 2 612, 87 грн., а тому вказані вимоги задоволенню не підлягають.

Позивач в судовому засіданні також зазначила, що внаслідок неправомірних дій відповідача вона була позбавлена права на отримання субсидії.

Питання щодо надання субсидій врегульовано Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848.

Положення визначає умови призначення та порядок надання громадянам щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату управління багатоквартирним будинком, користування житлом або його утримання, послуг з транспортування та розподілу природного газу та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням у відповідності до абз.1 п.3 Положення №848 здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві і Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад (далі - структурні підрозділи з питань соціального захисту населення).

Відповідно до п. 13 Положення, для нарахування субсидії можуть використовуватися відомості про доходи та розміри платежів у вигляді списків, довідок, даних на електронних носіях інформації, одержаних від ДФС, Пенсійного фонду України, центрів зайнятості, фондів соціального страхування, виконавчої служби, житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, об'єднань співвласників багатоквартирного будинку, організацій, що надають житлово-комунальні послуги та здійснюють нарахування плати за житлово-комунальні послуги за договорами з підприємствами (інформаційно-обчислювальні центри, розрахункові центри, центри нарахування плати за житлово-комунальні послуги тощо).

Згідно з п.14 Положення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується: на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Також даним пунктом передбачено, що після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення, осіб, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування, та осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива).

Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту населення збирають необхідну інформацію у порядку, передбаченому пунктом 13 цього Положення, без звернення громадян і протягом десяти днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення (не призначення) субсидії та інформують про прийняте рішення громадян. У разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу.

Якщо протягом двох місяців з дати інформування про не призначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку - з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення районної, районної у містах Києві і Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради або комісії, яка ними утворюється, за наявності поважних причин.

Отже, враховуючи те, що в судовому засіданні було встановлено, що заборгованість, яка виникла у позивача за оплату послуг з газопостачання була нарахована відповідачем правомірно, то вини відповідача у відмові у нарахуванні позивачу субсидії не вбачається.

Позивач ОСОБА_1 також просила суд стягнути з відповідача моральну шкоду у розмірі 10 000, 00 грн.

За правилами передбаченими ст. ст. 16, 23 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї, у зв'язку із знищенням чи пошкодженням майна, приниженні честі, гідності та ділової репутації.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до роз'яснень, які містяться в п. п. 4, 5 постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди», з подальшими змінами та доповненнями, відповідно до ст. 137 ЦПК у позовній заяві про відшкодування моральної (немайнової) шкоди має бути зазначено в чому полягає ця шкода, якими неправомірними діями чи бездіяльністю її заподіяно позивачеві, з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди, та якими доказами це підтверджується.

Суду необхідно в кожній справі з'ясовувати характер правовідносин сторін і встановлювати, якими правовими нормами вони регулюються, чи допускає відповідне законодавство відшкодування моральної шкоди при даному виді правовідносин.

Обов'язковому з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з'ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Враховуючи, що судовим розглядом не було встановлено неправомірність дій відповідача, відносно позивача ОСОБА_1, то суд приходить до висновку, що відсутні підстави для стягнення моральної шкоди.

Враховуючи те, що у відповідності до Закону України «Про судовий збір» позивача ОСОБА_1 звільнено від сплати судового збору, то суд відносить його за рахунок держави.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4, 5, 11-13, 81, 141, 265 ЦПК України, ст. ст. 23, 322, 526 ЦК України, ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Кодексом газорозподільних систем, затвердженим Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2494, Правилами постачання природного газу, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 р. № 2496, Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення», Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848, суд,-

ВИРІШИВ:

У задоволені позову ОСОБА_1 до ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут» про захист прав споживачів та стягнення матеріальної та моральної шкоди – відмовити.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 15.05.2018 року.

Найменування сторін:

Позивач – ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІІН: НОМЕР_2, паспорт серії ММ № 866264, виданий Жовтневим РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 21.03.2001 року, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 12.

Відповідач – ОСОБА_4 з обмеженою відповідальністю «Харківгаз збут», місцезнаходження: м. Харків, вул. Москалівська, б. 57/59, Код ЄДРПОУ 39590621, р/р 26033301494851 ХОУ ПАТ «Ощадбанк», МФО 351823.

Суддя В. В. Труханович

Джерело: ЄДРСР 73982952
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку