open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

09 травня 2018 року

м. Полтава

Справа № 816/1467/18

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Сич С.С., перевіривши матеріали адміністративного позову кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) до Коломацької сільської виборчої комісії в особі голови Омельяненко Світлани Віталіївни (АДРЕСА_2), дільничної виборчої комісії №530742 в особі голови Куриленко Валентини Григорівни (АДРЕСА_2) про скасування протоколів та зобов'язання визнати вибори такими, що не відбулися, -

В С Т А Н О В И В:

05 травня 2018 року кандидат в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Коломацької сільської виборчої комісії в особі голови Омельяненко Світлани Віталіївни, дільничної виборчої комісії №530742 в особі голови Куриленко Валентини Григорівни про:

- скасування протоколу дільничної виборчої комісії № 530742 в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 30 квітня 2018 року про підрахунок голосів з виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області;

- скасування протоколу Коломацької сільської виборчої комісії від 30 квітня 2018 року про встановлення результатів виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області;

- зобов'язання Коломацької сільської виборчої комісії Полтавського району Полтавської області визнати вибори депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 29 квітня 2018 року такими, що не відбулися.

Підставою для звернення до суду позивач вважає порушення свого права бути обраним за вільним волевиявленням виборців до числа депутатів відповідної ради.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 05 травня 2018 року позовну заяву повернуто позивачеві.

Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 08 травня 2018 року апеляційну скаргу кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 задоволено. Ухвалу Полтавського окружного адміністративного суду від 05 травня 2018 року по справі № 816/1467/18 скасовано. Направлено справу № 816/1467/18 для продовження розгляду до Полтавського окружного адміністративного суду.

08 травня 2018 року о 21 год. 00 хв. дана справа надійшла до Полтавського окружного адміністративного суду, що підтверджується даними реєстрації на вхідному штампі.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 08 травня 2018 року позовну заяву залишено без руху та позивачу надано строк для усунення недоліків до 14 год. 00 хв. 09 травня 2018 року. Зазначено, що недоліки необхідно усунути шляхом надання до Полтавського окружного адміністративного суду: позовної заяви, оформленої відповідно до частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, у тому числі, із зазначенням ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосовно відповідача Коломацької сільської виборчої комісії та із зазначенням власного письмового підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, а також копії такої позовної заяви відповідно до кількості учасників справи; належним чином засвідчених копій документів, доданих до позовної заяви в обґрунтування позовних вимог, а також їх копії відповідно до кількості учасників справи.

Ухвала суду від 08 травня 2018 року вручена представнику позивача 09 травня 2018 року о 10 год. 10 хв.

09 травня 2018 року о 12 год. 35 хв. представником позивача подано до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви, до якої додано позовну заяву (уточнену), оформлену відповідно до частини 5 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, належним чином засвідчені копії документів, доданих до позовної заяви в обґрунтування позовних вимог, а також копії такої позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості учасників справи.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними).

Судом встановлено, що предметом даного адміністративного позову, серед іншого, є скасування протоколу дільничної виборчої комісії № 530742 в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 30 квітня 2018 року про підрахунок голосів з виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Статтею 270 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ.

Відповідно до частини 1, 2 статті 270 Кодексу адміністративного судочинства України на обчислення строків, встановлених статтями 273 - 277, 280 - 283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу. Строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами.

Частиною 5 статті 270 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Частиною 8 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, дільничної комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, протокол дільничної комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8, підписаний 30 квітня 2018 року о 00 год. 15 хв.

Проте, позивач звернувся до суду з даною позовною заявою лише 05 травня 2018 року.

Таким чином, позивачем подано позовну заяву до дільничної виборчої комісії №530742 в особі голови Куриленко Валентини Григорівни в частині позовних вимог про скасування протоколу дільничної виборчої комісії № 530742 в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 30 квітня 2018 року про підрахунок голосів з виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області після закінчення дводенного строку із дня прийняття вказаного рішення дільничної виборчої комісії та даний строк подання позовної заяви не може бути поновлено в силу частини 5 статті 270 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відтак позовна заява кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 до дільничної виборчої комісії №530742 в особі голови Куриленко Валентини Григорівни в частині позовних вимог про скасування протоколу дільничної виборчої комісії № 530742 в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 30 квітня 2018 року про підрахунок голосів з виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області підлягає залишенню без розгляду.

Водночас, адміністративний позов кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 до Коломацької сільської виборчої комісії в особі голови Омельяненко Світлани Віталіївни в частині позовних вимог про скасування протоколу Коломацької сільської виборчої комісії від 30 квітня 2018 року про встановлення результатів виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області та зобов'язання Коломацької сільської виборчої комісії Полтавського району Полтавської області визнати вибори депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 29 квітня 2018 року такими, що не відбулися відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України та підсудний Полтавському окружному адміністративному суду, а також поданий у строк, встановлений законом.

Відповідно до частини 1, 2 статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до частини 1 статті 260 Кодексу адміністративного судочинства України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Дана справа відноситься до окремої категорії термінових адміністративних справ, не підпадає під винятки, передбачені частиною 4 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому у відповідності до пункту 10 частини 6 статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

У позовній заяві позивачем заявлено клопотання про виклик та допит в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10.

Вирішуючи вказане клопотання позивача, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до приписів статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно зі статтею 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Частиною 1 статті 91 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що показаннями свідка є повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Статтею 92 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім'я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.

Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Однак, позивачем не зазначено, які саме обставини, що мають значення для справи, можуть повідомити суду ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10.

Як вбачається зі змісту позовної заяви ОСОБА_6 був спостерігачем на виборчій дільниці та склав акт про порушення Закону України "Про місцеві вибори" під час голосування від 29.04.2018 на виборчій дільниці № 530742, копія якого додана позивачем до позовної заяви, а ОСОБА_8 була присутньою в якості свідка під час складення цього акта.

Відповідно до приписів пункту 8 частини 9 статті 66 Закону України "Про місцеві вибори" офіційний спостерігач від громадської організації має право складати акт про виявлення порушення цього Закону, що підписується ним та не менш як двома виборцями, які засвідчують факт цього порушення, із зазначенням їх прізвищ, імен, по батькові (за наявності), місця проживання та адреси житла, та подавати його до відповідної виборчої комісії чи до суду.

Частиною 2 статті 74 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже обставини про виявлення порушень Закону України "Про місцеві вибори" за цим законом мають бути підтверджені відповідними засобами доказування, зокрема, актом про виявлення порушення цього Закону, складеним у відповідності до приписів пункту 8 частини 9 статті 66 Закону України "Про місцеві вибори", і не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Також суд зауважує, що предметом позову у даній справі не є рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії №530742.

Підсумовуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання позивача про виклик та допит в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, - необґрунтоване та задоволенню не підлягає.

Частиною 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною 3 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частини 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, з метою повного та всебічного з'ясування обставин справи, суд вважає за необхідне витребувати від відповідача Коломацької сільської виборчої комісії:

- засвідчені належним чином копії: протоколу Коломацької сільської виборчої комісії в одномандатному окрузі № 8, підписаного 30 квітня 2018 року о 11 год. 00 хв.; протоколу дільничної комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8, підписаного 30 квітня 2018 року о 00 год. 15 хв.;

- письмову інформацію щодо того, чи надходили до Коломацької сільської виборчої комісії із виборчої дільниці №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8 разом із протоколом дільничної виборчої комісії №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8, підписаним 30 квітня 2018 року о 00 год. 15 хв., акти, заяви, скарги та рішення, прийняті дільничною виборчою комісією №530742, та у випадку надходження таких документів надати до суду їх засвідчені належним чином копії;

- письмову інформацію щодо того, чи звертався до Коломацької сільської виборчої комісії кандидат в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2, його довірені особи, офіційні спостерігачі від вказаного кандидата, місцева організація партії, яка висунула цього кандидата для участі у відповідних місцевих виборах, зі скаргами на рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії №530742, прийняті (вчинені) під час голосування та під час підрахунку голосів на дільничній виборчій комісії №530742, якщо зверталися, надати до суду засвідчені належним чином копії скарг зі всіма доданими до них матеріалами, а також засвідчені належним чином копії рішень Коломацької сільської виборчої комісії, прийнятих за результатами розгляду таких скарг.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 12, 72, 73, 74, 77, 80, 91, 92, 171, 257, 260, 270, 272, 273, 278, пунктом 5 частини статті 294, Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 до дільничної виборчої комісії №530742 в особі голови Куриленко Валентини Григорівни в частині позовних вимог про скасування протоколу дільничної виборчої комісії № 530742 в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 30 квітня 2018 року про підрахунок голосів з виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області - залишити без розгляду.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі 816/1467/18 за позовом кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 до Коломацької сільської виборчої комісії в особі голови Омельяненко Світлани Віталіївни в частині позовних вимог про скасування протоколу Коломацької сільської виборчої комісії від 30 квітня 2018 року про встановлення результатів виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області та зобов'язання Коломацької сільської виборчої комісії Полтавського району Полтавської області визнати вибори депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 29 квітня 2018 року такими, що не відбулися.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті на 11:00 год. 10 травня 2018 року в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава.

Запропонувати відповідачу надати до суду у строк до 10 год. 00 хв. 10 травня 2018 року відзив на позов разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи одночасно з наданням відзиву до суду.

Роз'яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами, а неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову в силу частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України.

Витребувати від відповідача Коломацької сільської виборчої комісії:

- засвідчені належним чином копії: протоколу Коломацької сільської виборчої комісії в одномандатному окрузі № 8, підписаного 30 квітня 2018 року о 11 год. 00 хв.; протоколу дільничної комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8, підписаного 30 квітня 2018 року о 00 год. 15 хв.;

- письмову інформацію щодо того, чи надходили до Коломацької сільської виборчої комісії із виборчої дільниці №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8 разом із протоколом дільничної виборчої комісії №530742 з виборів депутатів Коломацької сільської ради в одномандатному окрузі № 8, підписаним 30 квітня 2018 року о 00 год. 15 хв., акти, заяви, скарги та рішення, прийняті дільничною виборчою комісією №530742, та у випадку надходження таких документів надати до суду їх засвідчені належним чином копії;

- письмову інформацію щодо того, чи звертався до Коломацької сільської виборчої комісії кандидат в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2, його довірені особи, офіційні спостерігачі від вказаного кандидата, місцева організація партії, яка висунула цього кандидата для участі у відповідних місцевих виборах, зі скаргами на рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії №530742, прийняті (вчинені) під час голосування та під час підрахунку голосів на дільничній виборчій комісії №530742, якщо зверталися, надати до суду засвідчені належним чином копії скарг зі всіма доданими до них матеріалами, а також засвідчені належним чином копії рішень Коломацької сільської виборчої комісії, прийнятих за результатами розгляду таких скарг.

Витребувані документи надати до суду у строк до 10 год. 00 хв. 10 травня 2018 року.

Роз'яснити, що згідно із частиною 9 статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. У разі якщо особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом. Згідно частини першої статті 149 Кодексу адміністративного судочинства України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб'єктом владних повноважень.

Повідомити учасникам справи, що вони можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки суду: http://court.gov.ua/fair/sud1670/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи разом з витягом про їхні процесуальні права та обов'язки.

Надіслати відповідачу копію позовної заяви з додатками.

Ухвала в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності та в частині залишення без розгляду позовної заяви кандидата в депутати Коломацької сільської ради ОСОБА_2 до дільничної виборчої комісії №530742 в особі голови Куриленко Валентини Григорівни в частині позовних вимог про скасування протоколу дільничної виборчої комісії № 530742 в одномандатному виборчому окрузі № 8 від 30 квітня 2018 року про підрахунок голосів з виборів депутатів Коломацької сільської ради Полтавського району Полтавської області може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд протягом двох днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України № 2147-VIII від 03.10.2017.

У вказаній вище частині ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження.

В іншій частині ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя С.С. Сич

Джерело: ЄДРСР 73869170
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку