open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

03 травня 2018 року

Київ

справа №607/8739/17

провадження №К/9901/24865/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н. В., суддів: Берназюка Я. О., Гриціва М. І., провівши в касаційному порядку попередній розгляд справи за позовом ОСОБА_2 до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, за касаційною скаргою Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області на постанову Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області у складі судді Дзюбича В.Л. від 17 жовтня 2017 року та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Гудима Л.Я., Довгополова О.М., Святецького В.В. від 23 січня 2018 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1.У липні 2017 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України Тернопільської області, у якому просив:

- визнати неправомірною відмову у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах, оформлену протоколом від 15 травня 2017 року № 36;

- зобов'язати відповідача призначити з 14 січня 2017 року пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зарахувавши до спеціального стажу період роботи з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року у ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» на посадах апаратника та машиніста.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

2. Постановою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 жовтня 2017 року, залишеною без змін постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 січня 2018 року, позов задоволено. Визнано неправомірною відмову Тернопільського об'єднаного управління пенсійного фонду України Тернопільської області у призначенні ОСОБА_2 пенсії за віком на пільгових умовах, оформлену протоколом від 15 травня 2017 року № 36. Зобов'язано Тернопільське об'єднане управління пенсійного фонду України Тернопільської області зарахувати ОСОБА_2 до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах періоди роботи з 02 червня1992 року по 09 березня 2005 року на посадах апаратника та машиніста у ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» і призначити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2, починаючи з 14 січня 2017 року, відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

3. Рішення судів мотивовані підтвердженням належними документами періоду роботи позивача з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року у ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» на посадах апаратника та машиніста, а відтак вказано про наявність підстав для призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, Тернопільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області подало касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить їх скасувати та ухвалити нове судове рішення про відмову у задоволенні позову.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

5. Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_2 у віці 55 років, посилаючись на наявність необхідного загального стажу роботи та стажу роботи на посадах апаратника та машиніста у ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс», 15 лютого 2017 року звернувся до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області із заявою про призначення пенсії на пільгових умовах за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

15 травня 2017 року комісією Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області для розгляду питань, пов'язаних з призначенням пенсії за результатом розгляду заяви позивача складено протокол № 36, у якому зазначено про відсутність підстав для її задоволення. Відмова обґрунтована тим, що згідно записів трудової книжки позивача та довідки про підтвердження пільгового стажу він працював вальцювальником в цеху виробництва тканин з поліхролвініловим покриттям у ВАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року. Згідно з первинними документами позивача на підставі наказу № 13 від 01 березня 2005 року звільнено з посади машиніста агрегату цеху виробництва тканин з поліхролвініловим покриттям. Назва виробництва в трудовій книжці не відповідає виробництву, яке зазначено в пільговій довідці. Отже, зроблено висновок, стаж роботи позивача на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах за Списком № 2 становить 11 років 8 місяців 20 днів, якого не достатньо для призначення пенсії за віком на пільгових умовах із зниженням пенсійного віку.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

6. Касаційна скарга Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області обґрунтована відсутністю у позивача необхідного стажу роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах з аналогічних підстав, викладених у протоколі комісії для розгляду питань, пов'язаних з призначенням пенсії від 15 травня 2017 року № 36.

7. Від ОСОБА_2 відзиву на касаційну скаргу не надходило.

ДЖЕРЕЛА ПРАВА Й АКТИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

8. Відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 05 листопада 1991 року на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які не мають стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначається зі зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»: чоловікам-на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи.

9. За приписами статті 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення» особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13 - 14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

10. Згідно з Порядком застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 від 18 листопада 2005 року, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, які були чинними на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

11. Відповідно до розділу XI «Хімічне виробництво» Списку № 2 виробництв, цехів, професій і посад, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22 серпня 1956 року № 1173 та розділу Х Списку №2 виробництв, цехів, професій, посад і показників з шкідливими і важкими умовами праці, затвердженим постановою Ради Міністрів СРСР від 26 січня 1991 року № 10 передбачено право на пільгову пенсію працівників, керівників і спеціалістів зайнятих на виробництві штучної шкіри на волокнистій основі.

12. Статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

13. Відповідно до положень Порядку проведення атестації відомості про результати атестації робочих місць заносяться до карти умов праці, форма якої затверджується Мінпраці разом з Міністерством охорони здоров'я України. Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який складається за результатами проведеної атестації робочих місць, після погодження з профспілковим комітетом затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.

14. Згідно пунктів 1, 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

15 .За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

16. За приписами пункту 20 вказаного Порядку № 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток № 5). У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

17. Згідно з пунктом 1 частини першої статті 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку: пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Оцінка доводів учасників справи і висновків судів попередніх інстанцій

18. Відповідно до довідки ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» № 12 від 31 березня 2008 року про характер виконуваної роботи на посадах, які дають право на пенсію на пільгових умовах за Списком №2 ОСОБА_2 в період з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року працював на посадах вальцювальника, коландрувальника, машиніста апарату у виробництві штучних шкір на волокнистих основах. Виконував роботи з підготовки полівінхлоридних сумішей, виготовлення полівінілхлоридових лицевих плівок та виробництва штучних шкір на волокнистих основах.

19. Наказом ВАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» №7-к від 28 березня 1999 року ОСОБА_2 вальцювальник цеху виробництва тканин з полівінлхлоридним покриттям/ВТ з ПВХП переведений з 22 березня 1999 року апаратником змішування агрегату «Сірче».

20. Наказом № 43-к ВАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» від 01 жовтня 2002 року ОСОБА_2 переведено з посади апаратника змішування цеху виробництва тканин з ПВХП покриттям переведено на робоче місце машиніста тиснульного каландра «Раміш» 4 розряду.

21. Згідно довідки ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» № 11 від 07 лютого 2017 року ОСОБА_2 працював повний робочий день на підприємстві в період з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року, виконував роботу вальцювальника в цеху виробництва штучних шкір і плівкових матеріалів, дільниця виробництва штучних шкір. Вказана посада передбачена Списком №2 розділу 10 підрозділу 10А.1.

22. Згідно довідки ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» від 06 липня 2017 року № 5 ОСОБА_2 працював повний робочий день на підприємстві в період з 02 червня 1992 року по 21 березня 199 року, виконував роботу вальцювальника в цеху виробництва штучних шкір і плівкових матеріалів, дільниця виробництва штучних шкір. Вказана посада передбачена Списком №2 розділу 10 підрозділу 10А.1.

23. Відповідно до висновку щодо якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці Управління праці та зайнятості населення від 28 травня 199 року № 62/05 підтверджено проведення атестації робочих місць, виробництв, професій і посад ВАТ «Тернопільський завод штучних шкір», зокрема за посадами вальцювальник(плівкова дільниця), каландрувальника.

24. У висновку щодо якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці ВАТ «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» від 04 березня 2002 року №027/05 підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах працівникам робочих місць: дільниця виробництва штучної шкіри вальцювальники, каландрувальники, апаратником змішування (змішувач «Сірче»), машиністи агрегату вироблення штучної шкіри (тиснульний каландр «Раміш»).

25. Таким чином спростовуються доводи відповідача про не підтвердження періоду роботи позивача з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року у ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» на посадах апаратника та машиніста.

26. Враховуючи вказані обставини, суди попередніх інстанцій дійшли висновку про наявність підстав для зарахування до спеціального стажу позивача період роботи з 02 червня 1992 року по 09 березня 2005 року у ПАТ Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс» на посадах апаратника та машиніста, а відтак про призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

27. Колегія суддів приходить до висновку про те, що рішення судів попередніх інстанцій є законними та обґрунтованими і не підлягають скасуванню, оскільки суди всебічно перевіривши обставини справи, вирішили спір у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, висновки судів є правильними.

28. З огляду на відсутність документально підтверджених судових витрат, понесених учасниками справи у зв'язку із переглядом справи в суді касаційної інстанції, судові витрати розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 341, 343, 349, 350, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області залишити без задоволення, а постанову Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської від 17 жовтня 2017 року та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 січня 2018 року - без змін.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н. В. Коваленко

Суддя Я. О. Берназюк

Суддя М. І. Гриців

Джерело: ЄДРСР 73763502
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку