open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 466/2842/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2018 року м. Львів

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201710000000059 від 18.02.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України,-

перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, -

встановив:

18 квітня 2018 року слідчий Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора Львівської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Львова з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, з наданням можливості їх вилучення (виїмки).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні СВ Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області перебуває кримінальне провадження 4201710000000059 від 18.02.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що У провадженні слідчого відділення Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №4201710000000059 від 18.02.2017 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що посадові особи ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зловживаючи службовим становищем прийняли рішення про надання згоди на відчуження майна, що перебувало в господарському віданні дочірнього підприємства ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » внаслідок чого спричинено державі шкоди на 830 тис. грн.

Згідно заяви від 10.02.2017 про вчинення кримінального правопорушення встановлено, що рішенням господарського суду Львівської області від 25.09.2009 у справі №5/193, постановою ІНФОРМАЦІЯ_3 від 25.02.2010та постановою Вищого господарського суду України від 07.07.2010 якою залишено без змін попередні рішення судів, визнано дійсним договір купівлі-продажу об`єктів нерухомого майна, укладений 23.09.2009 за наслідками аукціону з продажу майна ДП ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Під час здійснення представницької діяльності з`ясовано, що Постановою КМУ від 22.06.1996 №1000 «Про утворення Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » утворено Державну акціонерну компанію « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі відкритого акціонерного товариства.

Пунктом 2 Постанови передбачено, що акції Компанії перебувають у державній власності до прийняття КМУ спеціального рішення щодо приватизації її майна.

Поряд з цим, відповідно до вказаної Постанови, зокрема до переліку підприємств і організацій, що підлягають перетворенню у відкриті акціонерні товариства, не менше 51 відсотка акцій яких залишається у загальнонодержавній власності і передається до статутного фонду Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » належить Львівський комбінат хлібопродуктів.

Окрім того, 23.06.2009 відбувся аукціон з продажу майна, що перебувало у господарському віданні Дочірнього підприємства ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та знаходиться у АДРЕСА_1 ( пожежне депо 13,9 м.кв., млин 3047,4 м.кв., будівля насосної 9,4 м.кв., складська будівля 2134,7 м.кв.) Відповідно до договору купівлі продажу від 23.06.2009 вказано нежитлові приміщення продано за 830 300 грн.

Відчуження вищевказаних об`єктів нерухомості відбулося за письмового погодження ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З цією метою, ОСОБА_5 обіймаючи посаду заступника голови правління ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи службою особою усвідомлюючи незаконність своїх дій та знаючи, що останні спрямоваі на приховування вчинення директором ОСОБА_6 ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » злочину, метою створення уяви про законність відчуження названого вище майна ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке передано користування ДП ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на користь товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_5 » листом від 26.12.2008 № 1-1-22/5694 надав згоду на реалізацію згаданого майна.

Поряд з цим слід зазначити, зо на час проведення даного аукціону, у п.38 Статуту Державної акціонерної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », затвердженого Постановою КМУ від 14.03.2001 №240 вказано, що компанія стосовно переданого їй засновником до статутного фонду державного майна, яке включене до переліку об`єктів державної власності, що не підлягають приватизації, не може вчиняти дії, наслідком яких може бути відчуження майна, в тому числі передача його до статутного фонду інших господарських організацій, передача в заставу тощо, до виключення такого майна із зазначеного переліку об`єктів.

Отже, відповідно до ЗУ «Про перелік об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» до переліку об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації належить Львівський комбінат хлібопродуктів.

Отже слід зазначити, що відчуження вищевказаного майна, що перебувало в господарському віданні ДП ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відбулося в супереч вимог вищенаведеного законодавства.

З огляду на викладене, в протиправних діях службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_4 , ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, а саме зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди іншою юридичною особою всупереч інтересам служби, внаслідок чого спричинені тяжкі наслідки державним інтересам, зокрема прийняття рішення про надання згоди на відчуження майна, що перебувало у господарському віданні Дочірнього підприємства ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та знаходиться у АДРЕСА_1 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження є наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані оригінали документів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з урахуванням необхідності отримати тимчасовий доступ до всіх оригіналів документів, щодо укладення договорів купівлі-продажу, а також щодо проведення аукціонів посадовими особами ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », просив клопотання задовольнити.

Окрім цього, просив судовий розгляд клопотання здійснювати без участі представника володільця інформації та речей.

При цьому, на адресу суду поступила заява від слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 про розгляд справи у його відсутності в якій також зазначає, що клопотання підтримує та просить його задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання є підставним і підлягає до задоволення з наступних підстав та мотивів.

Слідчим суддею встановлено, що силами СВ Шевченківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201710000000059 від 18.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Одночасно, органом досудового розслідування доведено наявність достатніх підстав вважати, що речі, документи та інформація, мають суттєве значення для повного та всебічного розслідування даного кримінального провадження, а також встановлення важливих обставин в ході досудового розслідування, а тому беручи до уваги те, що в інший спосіб немає можливості отримати доступ до інформації, вважаю за доцільне надати тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю їх вилучення, а саме до: всіх оригіналів документів щодо укладення договорів купівлі-продажу, в тому числі договору купівлі-продажу від 23.06.2009 року, а також щодо проведення аукціонів посадовими особами ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відчуження об`єктів нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 (пожежне депо 13, 9 м.кв., млин 3047, 4 м. кв., будівля насосної 9, 4 м. кв., складська будівля 2134, 7 м. кв.) з можливістю їх вилучення, за місцем знаходження ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по АДРЕСА_2 .

Згідно положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Враховуючи викладене вище та неможливість отримати необхідні для досудового розслідування відомості в інший спосіб, з метою забезпечення повного, швидкого, неупередженого дослідження всіх обставин, що стосуються вчинення кримінального правопорушення, клопотання підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 40, 159, 160, 162, 163 КПК України,-

постановив:

клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Шевченківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до всіх оригіналів документів щодо укладення договорів купівлі-продажу, в тому числі договору купівлі-продажу від 23.06.2009 року, а також щодо проведення аукціонів посадовими особами ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відчуження об`єктів нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 (пожежне депо 13, 9 м.кв., млин 3047, 4 м. кв., будівля насосної 9, 4 м. кв., складська будівля 2134, 7 м. кв.) з можливістю їх вилучення за місцем знаходження ДАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по АДРЕСА_2 .

Строк дії ухвали становить один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 73613316
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку