open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26992/16-ц

Категорія 9

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Москаленко К.О.,

при секретарі - Березовській К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою заступника прокурора АР Крим Коваленка П. в інтересах малолітньої ОСОБА_1, заінтересовані особи ОСОБА_2, ОСОБА_3 - про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник прокурора АР Крим Коваленко П. в інтересах малолітньої ОСОБА_1, звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сімферополі АР Крим, мати - ОСОБА_2, батько - ОСОБА_3.

Заяву мотивує тим, що, перебуваючи на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 року в м. Сімферополі АР Крим народила доньку. У зв'язку з тим, що АР Крим є тимчасово окупованою територію провести реєстрацію народження дитини немає можливості, оскільки українське законодавство не діє на території півострова. У зв'язку з чим, у заявника виникла необхідність у встановленні юридичного факту народження дитини - доньки ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сімферополі АР Крим для реєстрації народження дитини та отримання свідоцтва.

Представник прокуратури АР Крим, який повідомлявся належним чином, в судове засідання не з'явився, через канцелярію суду від представника прокуратури АР Крим - Фоменко Ю.С. подала заяву, в якій вимоги заяви підтримала, судове засідання просила проводити без її участі.

Заінтересовані особи в судове засідання не з'явились.

Суд визнав за можливе проводити розгляд справи у відсутність сторін у справі.

Дослідивши надані документи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з п.7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Згідно Медичного свідоцтва про народження виданого 13.07.2015 ГБУЗ РК Сімферопольким клінічним пологовим будинком № 1, ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_1.

Як вбачається з матеріалів справи, Заступник прокурора АР Крим Коваленко П. в інтересах малолітньої ОСОБА_1, звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сімферополі АР Крим, у зв'язку з тим, що АР Крим є тимчасово окупованою територію провести реєстрацію народження дитини немає можливості, оскільки українське законодавство не діє на території півострова.

Відповідно до ч.4 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану та п.2 Глави 1 Розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 №52/5 підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є: медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - медичне свідоцтво про народження), що видається закладами охорони здоров'я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я державна реєстрація народження проводиться на підставі медичного свідоцтва про народження або медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024 (із змінами) (далі - медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу), та висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров'я за формою, встановленою у додатку 3 до Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров'я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 січня 2013 року № 9.

Відповідно до п.4 ч.4 ст.13 Закону за відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Виходячи з положень вказаної норми суд вважає, що орган, який видав свідоцтво про народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сімферополі АР Крим, є не законним, разом з цим суд приймає до уваги в сукупності з іншими доказами дані, наявні у цьому свідоцтві.

Відповідно до ч.2 ст. 18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Відповідно до п.11 ч.1 ст.9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" внутрішньо переміщена особа має право на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

Виходячи з встановлених обставин справи та відповідно до наведених положень закону суд дійшов висновку, що враховуючи ту обставину, що батьки позбавлені можливості отримати свідоцтво про народження дитини на території України, з метою забезпечення гарантії прав, свобод та законних інтересів заявника, суд вважає необхідним встановити юридичний факт народження дитини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сімферополі АР Крим, мати - ОСОБА_2, батько - ОСОБА_3.

Таким чином заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ч.ч.2,4 ст.13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ч.2 ст.9, ч.2 ст.18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», п.11 ч.1 ст.9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", ст.ст.7, 12-13, 76-81, 258-259, 263-265, 268, 273, ст.ст. 293-294, 315, 317-319, ст.ст.352, 354, 355, п.15.5) Перехідних положень ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву заступника прокурора АР Крим Коваленка П. в інтересах малолітньої ОСОБА_1, заінтересовані особи ОСОБА_2, ОСОБА_3 - про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження - задовольнити.

Встановити факт народження дитини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сімферополі АР Крим, мати - ОСОБА_2, батько - ОСОБА_3.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 06.03.2018.

Суддя Печерського

районного суду м. Києва К.О. Москаленко

Джерело: ЄДРСР 73532765
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку