open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 460/5599/16-а

Провадження №2-а/460/128/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2018 року

м

.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Швед Н.П.

з участю секретаря – Козака О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Яворові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Яворівського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Львівській област і з участю третьої особи Відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області про визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася в суд з адміністративним позовом до Яворівського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з участю треттьої особи Відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області про визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити дії.

В обгрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що з червня місяця 2016 року їй призначено виплату пенсії за віком. У серпні місяці 2016 року вона звернулася із заявою до відповідача щодо виплати їй грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення у порядку та спосіб, передбачений пунктом 7-1 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Листом від 26.08.2016 року №46/Б-46 відповідач відмовив їй у виплаті вищевказаної грошової допомоги, виходячи із тієї обставини, що на момент призначення пенсії в неї недостатньо страхового стажу для призначення виплати. При розрахунку страхового стажу їй не враховано період роботи з 01.01.2002 року на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4, оскільки в Переліку установ та посад робота на яких дає право на пенсію за вислугу років посаду директора дошкільних установ не передбачено.

Вважає відмову відповідача незаконною, оскільки відповідно до п.1.1 Статуту Дошкільного навчального закладу №4 м.Новояворівська, дошкільний навчальний заклад №4 (ясла-садок) м.Новояворівська створено відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний навчальний заклад, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року №305, іншими нормативно-правовими актами на базі Новояворівського дитячо ясел-садка №4 зареєстрованого в Яворівській районній Раді народних депутатів, свідоцтво про державну реєстрацію №22398919 від 30 травня 1995 року, знаходиться у комунальній власності Новояворівської міської ради.

Пунктом 8 даного Статуту встановлено, що керівництво дошкільним навчальним закладом здійснює директор.

ОСОБА_2 освіти і науки, молоді та спорту України від 09.02.2012р. №1/9-97 «Щодо посади керівника дошкільного навчального закладу» роз’яснено, що відповідно до пункту 1 статті 20 Закону України «Про дошкільну освіту» керівництво дошкільним навчальним закладом здійснює директор(завідуючий). Тому в штатних розписах посаду керівника дошкільного навчального закладу може бути найменовано «директор» або «завідуючий»(завідувач).

Як вбачається із записів в її трудовій книжці (запис №14 від 01.01.2002р.), зробленого на підставі наказу відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації від 31.12.2001р. №2100, назву посади «завідуючий» дошкільного закладу перейменовано на «директор».

Таким чином, є об’єктивно очевидним, що посади «директор» та «завідуючий» дошкільного навчального закладу є тотожними.

Відтак, її стаж педагогічної роботи на посадах: вихователя, вихователя-методиста, старшого вихователя, завідуючої та директора дошкільних навчальних закладів на день досягнення пенсійного віку становить більше тридцяти років, що дає право на пенсію за вислугу років та, відповідно, право на отримання одноразової грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій, передбачених п.7-1 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При цьому, відповідач безпідставно відмовляє їйі в зарахуванні до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років період роботи на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4 та, відповідно, нарахувати і виплатити їй одноразову грошову допомогу.

Просить визнати протиправним і скасувати рішення Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області від 26.08.2016 року №46/Б-46 про відмову зарахувати до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років період її роботи на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4 і на посаді директора Дошкільного навчального закладу №4 м.Новояворівська та відмову нарахувати і виплатити їй одноразову грошову допомогу, згідно п.7-1 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України а Яворівському районі Львівської області зарахувати їй до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років та право на отримання одноразової грошової допомоги період роботи на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4 та на посаді директора Дошкільного навчального закладу №4 м.Новояворівська.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України а Яворівському районі Львівської області нарахувати та виплатити їй одноразову грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій, право на отримання якої встановлене п.7-1 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

В судовому засіданні позивач та представник позивача позовні вимоги підтримали просять заявлений позов задовольнити.

Представник відповідачів в судовому засіданні заявлений позов заперечила визнала, покликалася на письмове заперечення та додатково пояснила, що позивач ОСОБА_1 у серпні місяці 2016 року звернулася із заявою щодо виплати їй грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення у порядку та спосіб, передбачений пунктом 7-1 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», однак їй було відмовлено у виплаті вищевказаної грошової допомоги, оскільки, на момент призначення пенсії стаж роботи на посадах, що дають право на вихід на пенсію за вислугу років складаа 24 роки 09 місяців 06 днів, що є недостатньою умовою для виплати одноразової допомоги. Період роботи з 01.01.2002 року на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4 не зараховано до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, оскільки, в Переліку установ та посад робота на яких дає право на пенсію за вислугу років посаду директора дошкільних установ не передбачено. Тобто при призначенні пенсії ОСОБА_1 застосувати норми пункту 7.1. Прикнцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», немає підстав. Просить в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши пояснення сторін, оцінивши повідомлені стороними обставини справи, дослідивши докази по справі, слід прийти до висновку що позовні вимоги підлягають задоволенню, з наступних підстав:

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з червня місяця 2016року призначено виплату пенсії за віком відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При призначенні виплати пенсії за віком ОСОБА_1 звернулася із заявою до Управління ПФУ в Яворівському районі Львівської області з заявою щодо виплати їй грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення у порядку та спосіб, передбачений пунктом 7-1 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Як вбачається з записів трудової книжки ОСОБА_1 працювала на посадах: з 12.08.1976 року по 13.01.1979 рік – вихавателем дитячого садка радгосп – заводу Євпаторійський; з 23.03.1979 року по 31.08.1993 рік – виховатилем дитячого садка №1, №2, №4 старший вихователь, вихователь –методист Яворівського виробничого об»єднання «Сірка»; з 01.09.1993 року по 31.08.2001 рік – вихователь-методист в дошкільному закладі №4 м.Новояворівська; з 01.09.2001 року по 31.12.2001 рік – завідуюча Новояворівського дошкільного закладу №4.

У серпні місяці 2016 року ОСОБА_1 звернулася із заявою до Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області щодо виплати їй грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення у порядку та спосіб, передбачений пунктом 7-1 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до листа Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області №46/Б-46 від 26.08.2016 року Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області, ОСОБА_1 відмовлено у виплаті вищевказаної грошової допомоги, передбаченої пунктом 7-1 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», оскільки на момент призначення пенсії стаж роботи на посадах, що дають право на вихід на пенсію за вислугу років складає 24 роки 09 місяців 06 днів, що є недостатньою умовою для виплати одноразової допомоги. Період роботи з 01.01.2002 року на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4 (з 07.05.2004р. – дошкільного навчального закладу №4 м.Новояворівськ) не зараховано до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, оскільки, в Переліку установ та посад робота на яких дає право на пенсію за вислугу років посаду директора дошкільних установ не передбачено.

Відповідно до ч-.2 ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.5 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб"єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і і просити про їх захист.

Відповідно до п.7-1 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року № 1058-ІУ особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, та механізм виплати цієї допомоги встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1191 затверджено Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, який передбачає, що виплата грошової допомоги здійснюється органами Пенсійного фонду України одноразово у розмірі десяти місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії, яка призначена до виплати.

Відповідно до п. 2 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугою років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до п. 4 Порядку обчислення страхового, стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, страховий стаж, передбачений п.п. 2 і 3 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на .призначення грошової допомоги, вираховується в календарному обчисленні, при цьому допускається підсумовування страхового стажу.

За приписами статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05 листопада 1991 року № 1788-ХІІ право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, згідно п. «е», працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Пунктом "е" статті 55 наведеного Закону визначено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров"я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 року №963 затверджений Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників. Згідно Переліку закладів та установ освіти, охорони здоров'я і соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909, зокрема, в загальноосвітніх навчальних закладах, військових, загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах, передбачені посади: учителі, логопеди, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, викладачі, сурдопедагоги, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючі навчальною і навчально-виховною частиною, соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи.

Відповідно до п.1.1 Статуту Дошкільного навчального закладу №4 м.Новояворівська, дошкільний навчальний заклад №4 (ясла-садок) м.Новояворівська створено відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний навчальний заклад, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року №305, іншими нормативно-правовими актами на базі Новояворівського дитячо ясел-садка №4 зареєстрованого в Яворівській районній Раді народних депутатів, свідоцтво про державну реєстрацію №22398919 від 30 травня 1995 року, знаходиться у комунальній власності Новояворівської міської ради.Пунктом 8 даного Статуту встановлено, що керівництво дошкільним навчальним закладом здійснює директор.

ОСОБА_2 освіти і науки, молоді та спорту України від 09.02.2012р. №1/9-97 «Щодо посади керівника дошкільного навчального закладу» роз’яснено, що відповідно до пункту 1 статті 20 Закону України «Про дошкільну освіту» керівництво дошкільним навчальним закладом здійснює директор(завідуючий). Тому в штатних розписах посаду керівника дошкільного навчального закладу може бути найменовано «директор» або «завідуючий»(завідувач).

Як вбачається із записів в трудовій книжці ОСОБА_1 (запис №14 від 01.01.2002р.), зробленого на підставі наказу відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації від 31.12.2001р. №2100, назву посади «завідуючий» дошкільного закладу перейменовано на «директор».

Згідно до вимог статті 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Виходячи з наведеного, посади «директор» та «завідуючий» дошкільного навчального закладу є тотожними, тому стаж педагогічної роботи ОСОБА_1 на посадах: вихователя, вихователя-методиста, старшого вихователя, завідуючої та директора дошкільних навчальних закладів на день досягнення пенсійного віку становить більше тридцяти років, що дає право на пенсію за вислугу років та, відповідно, право на отримання одноразової грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій, передбачену п.7-1 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003р.»Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст.7, 8, 9, 139, 241-246 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визнати протиправними дії Яворівського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області щодо зарахування ОСОБА_1 трудового стажу період роботи, з 01.01.2002 року по 26.08.2016 року (по час звернення до відповідача) на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4.

Зобов’язати Яворівський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області зарахувати до стажу роботи ОСОБА_1 період роботи, з 01.01.2002 року по 26.08.2016 року на посаді директора Новояворівського дошкільного закладу №4 , що дає право на призначення пенсії за вислугу років та право на отримання одноразової грошової допомоги відповідно до п."е" - "ж" ст.55 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Зобов’язати Яворівський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій, відповідно до п.7-1 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Стягнути з Яворівського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області області ( ЄДРПОУ 4379291) на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 551 (п"ятсот п"ятдесят одну) грн.20 коп..

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду через Яворівський районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення виготовлено в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

СУДДЯ Швед Н.П.

Джерело: ЄДРСР 73352346
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку