open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 486/152/18

Провадження № 2-о/486/16/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2018 року Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого - Савіна О.І.

при секретарі - Архіповій К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Южноукраїнськ Миколаївської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Южноукраїнський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті, мотивуючи тим, що вона є донькою ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року в м. Ялта Автономної Республіки Крим, яка є тимчасово окупованою територією. Оскільки документи, які свідчать про смерть ОСОБА_2 видані органами, що діють на тимчасово окупованій території, не відповідають вимогам законодавства України, здійснити державну реєстрацію смерті ОСОБА_2 в органах державної реєстрації актів цивільного стану України є неможливим. Просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року в м. Ялта Автономної Республіки Крим, який є її батьком; допустити негайне виконання рішення суду та звернути рішення суду до виконання, направивши його до Южноукраїнського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області.

В судове засідання заявник не з'явилася, однак надала суду заяву, в якій вказала, що свої вимоги підтримує повністю та просить розглянути справу без її участі (а. с. № 19).

Представник заінтересованої особи в судове засідання також не з'явилася, але листом повідомила, що заперечень по суті заяви ОСОБА_1 не має, просить розглянути справу без її участі (а. с. № 18).

Під час розгляду справи по суті встановлено, що заявник ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 є донькою ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1, виданого 18 грудня 1998 року Відділом запису актів громадянського стану м. Южноукраїнська Миколаївської області (а.с. № 6).

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року в м. Ялта Автономної Республіки Крим.

Факт смерті ОСОБА_2 підтверджується довідкою про смерть № 1818 від 06.12.2017 р. та свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 06.12.2017 р., виданими Ялтинським міським відділом запису актів громадянського стану Департаменту запису актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, копії яких наявні в матеріалах справи (а. с. № 7, 8).

Мати заявника - ОСОБА_3 звернулася до Южноукраїнського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області з вищевказаними документами з метою державної реєстрації смерті ОСОБА_2, але отримала відмову, оскільки надані нею документи не відповідають вимогам законодавства України (а. с. № 10).

Встановлення даного факту необхідно заявнику для здійснення державної реєстрації смерті батька ОСОБА_2 в державних органах України та оформлення пенсії у зв'язку з втратою годувальника.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається, в тому числі сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Згідно ст. 2 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" цей Закон визначає статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року (ч. 2 ст. 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України").

Отже, м. Ялта є тимчасово окупованою територією України, визначеною Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Вивчивши матеріали справи, проаналізувавши надані заявником докази, суд вважає можливим задовольнити заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті ОСОБА_2, оскільки в судовому засіданні знайшов підтвердження факт його смерті 05.12.2017 р. на тимчасово окупованій території України.

А тому, керуючись ст. ст. 2, 3, 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ст. 17 Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану», ст. ст. 4, 10, 76, 81, 83, 89, 229, 258, 259, 263-265, 273, 315-319 ЦПК ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Южноукраїнський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року в м. Ялта Автономної Республіки Крим, який є батьком ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Звернути рішення до виконання, надіславши його до Южноукраїнського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Южноукраїнського

міського суду О. І. Савін

Джерело: ЄДРСР 73283223
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку