open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81

_________________________________________________________________________________________________________

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" квітня 2018 р. Справа № 926/4108/17

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:

головуючого - судді Малех І.Б.

суддів Кравчук Н.М.

Плотніцький Б.Д.

при секретарі судового засідання Кришталь М.Б.,

розглянувши апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області, вих.№10-08-00608 від 12.02.2018 року

на рішення господарського суду Чернівецької області від 25.01.2018 року (суддя: Дутка В.В., повний текст складено 29.01.2018р.)

у справі № 926/4108/17

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області, м.Чернівці

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош", м.Чернівці

про зобов'язання надати інформацію про діяльність підприємства

за участю представників:

від позивача: Чорней С.В. - представник (довіреність № 10-001-04801 від 12.12.2017р.);

від відповідача: Мацьоцький О.І. - адвокат (ордер серія ЧЦ № 000.016221 від 14.02.2018р.)

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області звернулося в господарський суду Чернівецької області з позовом до Приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош" про зобов'язання надати інформацію про діяльність підприємства, а саме: фінансову звітність за І квартал 2017р., фінансову звітність за І півріччя 2017р. та фінансову звітність за 9 місяців 2017року.

Рішенням господарського суду Чернівецької області від 25.01.2018р. в задоволенні позовних вимог відмовлено.

При прийнятті рішення, місцевий господарський суд виходив з того, що згідно п.5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000р. №419, квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) подається підприємствами органам, зазначеним у пункті 2, не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна - не пізніше 28 лютого наступного за звітним року. Відтак, строк подання відповідачем річної фінансової звітності на час розгляду спору не настав.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, РВ ФДМУ по Чернівецькій області подало апеляційну скаргу, в якій вказане рішення вважає прийнятим з порушенням норм матеріального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги РВ ФДМУ по Чернівецькій області задоволити повністю.

Зокрема, скаржник зазначає, що РВ ФДМУ по Чернівецькій області, є акціонером - власником простих акцій ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош», який не в змозі реалізувати своє право на отримання інформації щодо діяльності цього ПрАТ. Окрім того, скаржник звертає увагу суду апеляційної інстанції на те, що в зв`язку з неподанням відповідачем квартальної фінансової звітності за I квартал та II півріччя 2017р., регіональне відділення не взмозі забезпечити виконання наказу ФДМУ від 26.09.2006р. № 1467, в частині внесення фінансових показників ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош» за вказаний період.

Представник позивача в судовому засіданні доводи, наведені в апеляційній скарзі підтримує повністю та наполягає на її задоволенні. Окрім того, представником позивача в судовому засіданні подано додаткові документи, які судом апеляційної інстанції долучено до матеріалів справи.

Представник відповідача в судовому засіданні та в поданому відзиві на апеляційну скаргу, проти доводів наведених скаржником заперечує, рішення суду першої інстанції вважає обґрунтованим та правомірним, а апеляційну скаргу безпідставною, просить залишити рішення господарського суду Чернівецької області від 25.01.2018р. без змін, а апеляційну скаргу без задоволення. Окрім того, представником відповідача подано клопотання від 02.04.2018р. про забезпечення участі ОСОБА_4 в суді апеляційної інстанції для дачі пояснень у даній справі. Дане клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_4 є засновником - акціонером ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош» на підставі виданого сертифіката іменних акцій серії G № 1770 від 01.04.2002р.

Колегія суддів, порадившись на місці відмовляє в задоволенні даного клопотання, .з тих підстав, що в суді апеляційної інстанції відповідно до положень статті 71 ГПК України можуть бути заслухані лише пояснення спеціалістів.

Розглянувши апеляційну скаргу, матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, Львівський апеляційний господарський суд, встановив наступне.

Відповідно до виписки про стан рахунку в цінних паперах станом на 29.09.2017р. РВ ФДМУ по Чернівецькій області є власником іменних простих, бездокументарних, акцій приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош", з часткою у статутному капіталі 9,6773 %, в кількості 18910068 штук, загальною номінальною вартістю 4 727 517,00 грн. ( а.с. 38).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався до відповідача з листами від 07.09.2017р. за № 11-02-03369, від 01.11.2017р. за № 11-02-04183 та від 24.11.2017р. за № 11-02-04527, щодо надання фінансової звітності за 1 квартал, 1 півріччя та 9 місяців 2017р. У вказаних листах позивач покликався на положення Закону України про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, ч. 1 ст. 78 Закону України «Про акціонерні товариства» та пунктів 2, 3, 5 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності» від 28.02.2000р. № 419 (а.с.30, 32, 34).

Відповідач у відповіді від 27.12.2017р. на лист позивача від 24.11.2017р. зазначив, що подання такої фінансової звітності не передбачено чинним законодавством (а.с.50).

Вищенаведені обставини, стали підставою звернення РВ ФДМУ по Чернівецькій області з позовом про зобов'язання ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош» надати інформацію про діяльність підприємства, а саме: фінансову звітність за І квартал 2017р., фінансову звітність за І півріччя 2017р. та фінансову звітність за 9 місяців 2017року.

При винесенні постанови, колегія суддів керувалась наступним.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Пунктом "г" ч.1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що учасники товариства мають право одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.

Згідно з ч. 1 ст. 88 Господарського кодексу України учасники господарського товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди); одержувати інформацію про товариство. На вимогу учасника товариство зобов'язане надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства тощо.

Статтею 116 Цивільного кодексу України передбачено, що учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом та законом, зокрема, одержувати інформацію про діяльність товариства.

Порядок створення, діяльності, припинення, виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов'язки акціонерів визначає Закону України "Про акціонерні товариства" (стаття 1 цього Закону).

Перелік документів, що підлягають зберіганню акціонерним товариством визначено у статті 77 Закону України "Про акціонерні товариства", серед яких річна фінансова звітність.

Положеннями ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства" визначено, що акціонерне товариство забезпечує кожному акціонеру доступ до документів, визначених пунктами 1-3, 5-11, 13, 14, 16 і 17 частини першої статті 77 цього Закону. Протягом 10 робочих днів з дня надходження письмової вимоги акціонера корпоративний секретар, а в разі його відсутності - виконавчий орган акціонерного товариства зобов'язаний надати цьому акціонеру завірені підписом уповноваженої особи товариства копії відповідних документів, визначених частиною першою цієї статті. За надання копій документів товариство може встановлювати плату, розмір якої не може перевищувати вартості витрат на виготовлення копій документів та витрат, пов'язаних з пересиланням документів поштою.

Як видно з матеріалів справи, Наказом генерального директора ВАТ "Туристичний комплекс "Черемош" від 01.07.2015р. №24 затверджено Положення про комерційну таємницю та конфіденційну інформацію Генерального агентства по туризму в Чернівецькій області - ВАТ "Туристичний комплекс "Черемош", згідно якого, до Переліку відомостей, що становлять комерційну таємницю та є конфіденційною інформацією включено, зокрема фінансові звіти та прогнози. Згідно п.3.6. вказаного Положення, для інших фізичних та юридичних осіб, що не входять в категорію, вказану в п.3.4. даного Положення, дані відомості є конфіденційними і можуть бути передані їм лише за наявності особистого дозволу Генерального директора Підприємства (а.с.51-54).\

З наведеного вбачається, що склад та обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю, порядок їх захисту визначаються самостійно її власником або керівником підприємства з дотриманням чинного законодавства.

Підприємство має право розпоряджатися такою інформацією на власний розсуд і здійснювати щодо неї будь-які законні дії, не порушуючи при цьому права третіх осіб.

Пунктами 36 та 37 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 року "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" передбачено, що способом захисту права учасника господарського товариства на отримання інформації про діяльність товариства (пункт „г частини першої статті 10 Закону про господарські товариства, стаття 116 ЦК, частина перша статті 88 ГК) є спонукання в судовому порядку до виконання товариством дій - надання відповідної інформації. Господарським судам необхідно також враховувати процедуру надання учасникам (акціонерам) інформації про діяльність товариства, встановлену господарським товариством. У разі, якщо товариством визначено порядок доступу до інформації про діяльність товариства відповідно до вимог статей 33, 35 Закону України "Про інформацію" та роз'яснень ДКЦПФР від 29 жовтня 2002 pоку № 5 "Про порядок застосування пункту "г" статті 10 Закону України "Про господарські товариства" акціонер (учасник) товариства може реалізувати своє право на отримання інформації в установленому порядку.

Господарське товариство зобов'язане надавати учаснику (акціонеру) на його вимогу лише документи звітного характеру (річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства) та інформацію, що міститься в установчих документах товариства, а не будь-яку інформацію щодо господарської діяльності товариства, якщо інше не передбачено установчими документами товариства.

Зі змісту статті 9 Закону України від 2 жовтня 1992 р. N 2657-XII (2657-12) "Про інформацію" суди не вправі зобов'язувати товариство надати інші документи про діяльність товариства, оскільки це є незаконним втручанням у внутрішню господарську діяльність товариства.

Як встановлено судом та як видно з матеріалів справи, у відповідності до підпункту 5.5. пункту 5 Статуту Приватного акціонерного товариства "Туристичний комплекс "Черемош" акціонер має право, зокрема, отримати інформацію про господарську діяльність товариства (а.с. 15-29). Проте, окремого порядку отримання такої інформації Статут ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош» не встановлює.

Як зазначалось вище, позивач, звертався до відповідача з листами від 07.09.2017р., від 01.11.2017р. та від 24.11.2017р. щодо надання фінансової звітності за 1 квартал, 1 півріччя та 9 місяців 2017р.

Відповідач у відповіді від 27.12.2017р. на лист позивача від 24.11.2017р. зазначив, що подання такої фінансової звітності не передбачено чинним законодавством.

Окрім того, колегія суддів зазначає, що в матеріалах справи міститься лист-відповідь Головного управління ДФС у Чернівецькій області від 07.07.2017р. за № 1629/10/24-12-12-02-18 «Про надання інформації», яким надано відповідь на лист РВ ФДМУ по Чернівецькій області від 21.06.2017р. № 11-02-02330, щодо порушення чинного законодавства керівництвом ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош», в якому Головне управління ДФС У Чернівецькій області повідомило РВ ФДМУ по Чернівецькій області, що подання фінансової звітності за 1-й квартал, 1 півріччя та 9 місяців 2017 року ПрАТ «ТК «Черемош» Податковим кодексом України не передбачено (а.с. 47).

У відповідності до розділу ІІ (Склад та елементи фінансової звітності) Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013р. №73, фінансова звітність складається з: балансу (звіту про фінансовий стан) (далі - баланс), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід) (далі - звіт про фінансові результати), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності. Баланс підприємства складається на кінець останнього дня звітного періоду. Проміжна (місячна, квартальна) звітність, яка охоплює певний період, складається наростаючим підсумком з початку звітного року.

З наведеного вбачається, що акціонер товариства може вимагати надання інформації про діяльність товариства з дати, коли він набув статусу акціонера.

Як зазначалось вище, Статутом ПАТ "Туристичний комплекс "Черемош" не визначено порядку надання інформації у вигляді ксерокопій, як не передбачено і процедури ознайомлення його учасника з документами фінансової звітності та інформацією про діяльність товариства.

Згідно вимог чинного законодавства не передбачено обов'язку товариства надавати учаснику запитувану ним інформацію у письмовому вигляді (у вигляді ксерокопій), а лише встановлено обов'язок надавати учаснику товариства для ознайомлення визначену законом інформацію, з якої вже сам учасник має право робити виписки, фотографії, копії (вказана правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 21 січня 2015 року у справі №3-208гс14).

У відповідності до п.5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000р. №419, квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) подається підприємствами органам, зазначеним у пункті 2, не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна - не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

Разом з тим, як було вірно встановлено судом першої інстанції, Приватне акціонерне товариство "Туристичний комплекс "Черемош" не відмовлялося надати позивачу річну фінансову звітність за 2017р., доказів недопущення позивача до приміщення товариства в матеріалах справи немає.

Беручи до уваги все вищенаведене та виходячи з аналізу вищезазначених норм, колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду приходить до висновку про відсутність порушеного права позивача на отримання інформації про діяльність відповідача, оскільки строк подання відповідачем річної фінансової звітності на час розгляду спору судом першої інстанції не настав, про що місцевим господарським судом зроблено вірний висновок та підставно відмовлено у задоволенні позовних вимог.

Не беруться до уваги судом апеляційної інстанції посилання скаржника на положення Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000р. №419, які передбачають зобов'язання відповідача подавати позивачу фінансову звітність, оскільки. наведені закони не регулюють правовідносини, пов'язані з одержанням акціонером інформації про господарську діяльність товариства, в тому числі фінансової звітності.

Згідно зі ст. ст. 73,74,77 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Однак, наведені скаржником в апеляційній скарзі доводи не спростовують правомірність висновків, викладених в оскаржуваному рішенні суду першої інстанції.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції вважає, що рішення місцевого господарського суду слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 240, 269, 275, 276, 281, 282, 283, 284 Господарського процесуального кодексу України, Львівський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна

України по Чернівецькій області, вих.№10-08-00608 від 12.02.2018 року

залишити без задоволення.

2. Рішення господарського суду Чернівецької області від 25.01.2018р. у справі № 926/4108/17 залишити без змін.

3. Витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги

покладаються на скаржника.

4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена

в касаційному порядку в строки передбачені ст. 288 ГПК України.

5. Справу повернути до господарського суду Чернівецької області.

Повний текст постанови складено 11.04.2018р.

.

Головуючий суддя Малех І.Б.

судді Кравчук Н.М.

Плотніцький Б.Д.

Джерело: ЄДРСР 73277852
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку