open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2018 р. № 820/1551/18

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мороко А.С., розглянувши у порядку спрощеного провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу № 820/1551/18 за позовом ОСОБА_1 ОСОБА_2 до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області про внесення змін до актового запису про народження,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 ОСОБА_2 звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд зобов'язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області внести виправлення до актового запису № 11 про народження Висоцької - ОСОБА_3 від 06 травня 2003 року, яке видане Комінтернівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, вказавши ім'я батька як "Ван Муой".

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що з метою внесення змін до актового запису про народження дитини він звернувся до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області, оскільки ім'я позивача вказане невірно, він просив виправити технічну помилку при переводі ім'я, а саме виправити "Ван Мдоі" на "Ван Муой". Згідно відповіді відділу від 14.02.2018 року позивачеві відмовлено у внесенні змін до актового запису про народження № 11 від 06 травня 2003 року, складеного Комінтернівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції на Висоцьку – ОСОБА_3 узв'язку з відсутністю документів. Правильне написання ім'я українською мовою підтверджується копією посвідки та копією паспорту (з перекладом).

Ухвалою суду від 07.03.2018 відкрито спрощене провадження по справі в порядку, передбаченому статтею 263 Кодексу адміністративного судочинства України та запропоновано відповідачеві надати відзив на позов.

Копія ухвали про відкриття спрощеного провадження надіслана відповідачу, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

16.03.2018 відповідач надав відзив на позов, в якому зазначив, що внесення змін до актових записів цивільного стану здійснюється у відповідності до Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" та правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793. Просив суд зазначену вище справу розглядати за відсутності представника відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області та прийняти рішення на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Зі свідоцтва про народження ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, складеного на підставі актового запису № 11 та виданого 06 травня 2016 року, вбачається, що у відповідних графах "прізвище громадянки що народилася" вказано "Висоцька-Чионг", "по батькові громадянки що народилася" – "----", "прізвище батька" – "Чионг", "ім'я, по батькові батька" – "ОСОБА_5 ----", "прізвище матері" – "Висоцька", "ім'я, по батькові матері" – "Оксана Анатоліївна"

Згідно нотаріально посвідченого перекладу національного паспорту позивача, виданого 15.06.2012 Посольством В’єтнаму в Україні, прізвище позивача - Чионг, ім’я – ОСОБА_2.

З посвідки на постійне проживання позивача серії ІН номер 127039, виданої 17 жовтня 2016 року судом встановлено, що прізвище позивача - Чионг, ім’я – ОСОБА_2.

У висновку-відмові відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у м. Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області про внесення змін до актового запису від 14.02.2018 зазначено, що неможливо задовольнити прохання заявника про внесення змін актового запису про народження № 11 від 06 травня 2003 року, складеного Комінтернівським районним у місті Харкові відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області на гр. ОСОБА_6, у зв'язку з відсутністю документів. Відмова у державній реєстрації народження може бути оскаржена в судовому порядку.

Згідно частини 4 статті 144 Сімейного кодексу України реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Відповідно до статей 145, 146 Сімейного кодексу України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків, ім'я дитини визначається за згодою батьків.

Статтею 3 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" визначено, що правову основу діяльності органів реєстрації актів громадянського стану визначають Конституція України, цей Закон та інші акти законодавства України.

Частиною 1 статті 6 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" передбачено, що відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Відповідно до частини 1 статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Частинами 3 та 4 статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" передбачено, що заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану. Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Пунктом 1.7 Правил встановлено, що зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, за винятком випадків, встановлених у пункті 2.28 розділу II цих Правил.

Пунктом 2.1 Правил встановлено, що заява про внесення змін до актових записів цивільного стану подаються до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб при пред'явленні паспорта або паспортного документа.

Пунктом 2.5 Правил встановлено, що заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану подаються: особами, щодо яких були складені ці актові записи; одним з батьків неповнолітніх (малолітніх); піклувальниками неповнолітніх та опікунами малолітніх; опікунами недієздатних осіб; спадкоємцями померлого.

Відповідно до пунктів 2.6, 2.7, 2.18 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

Якщо актовий запис цивільного стану, до якого потрібно внести зміни, зберігається в архіві іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України, то відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, надсилає відповідний запит щодо підтвердження відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану, яке в подальшому додається до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян у відповідній справі.

Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Згідно підпункту 2.13.2 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, з огляду на наявність нотаріально посвідченого перекладу національного паспорту позивача та посвідки на постійне проживання, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Розподіл судових витрат здійснюється в порядку передбаченому статтею 139 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись статтями 14, 243-246, 293, 295, 296 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 ОСОБА_2 (місце проживання - вул. Киргизька, буд. 19 "б", кв. 331, м. Харків, 61105, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області (місцезнаходження - вул. Плеханівська, буд. 11, м. Харків, 61001, ідентифікаційний код - 41403982) про внесення змін до актового запису про народження – задовольнити.

Зобов'язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області внести виправлення до актового запису № 11 про народження Висоцької - ОСОБА_3 від 06 травня 2003 року, яке видане Комінтернівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, вказавши ім'я батька як "Ван Муой".

Стягнути на користь ОСОБА_1 ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) за рахунок бюджетних асигнувань Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Слобідському та Основ'янському районах у місті Харкові Головного територіального управління юстиції у Харківській області ( ідентифікаційний код - 41403982) судовий збір у розмірі 704 (сімсот чотири) грн 80 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо справа розглядалась в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.С. Мороко

Джерело: ЄДРСР 73242757
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку