open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 712/5512/14-к

Провадження № 1-в/712/74/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2018 року Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора - ОСОБА_3

представника Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси подання Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Черкаси, українця, громадянина України, не одружений, освіта середня, згідно вироку суду мешкає за адресою: АДРЕСА_1 раніше неодноразово судимий.

Засуджений 25.04.2014 року Соснівським районним судом м. Черкаси за ст. 190 ч. 1 КК України до покарання у виді штрафу 850 гривень, згідно ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.10.2015 року покарання замінено на 50 годин громадських робіт.

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшли матеріали про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 , який засуджений 25.04.2014 року Соснівським районним судом м. Черкаси за ст. 190 ч. 1 КК України до покарання у виді штрафу 850 гривень, згідно ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.10.2015 року покарання замінено на 50 годин громадських робіт.

В судовому засідання встановлено, що ОСОБА_5 перебуває на обліку в Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації з 21.12.2015 року. В день отримання матеріалів відносно ОСОБА_5 за зазначеною у ухвалі суду адресою був направлений виклик . Для постановки на облік, роз`яснення порядку та умов відбування покарання ОСОБА_5 не з`явився.

За відомостями адресно-довідкового підрозділу УДМС України в Черкаській області ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 . До Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області 28.12.2015 року було направлено доручення щодо перевірки місця проживання та доставки до Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації засудженого. Згідно матеріалів перевірки інспектора поліції Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області, під час виходу на адресу проживання двері квартири відчинила громадянка ОСОБА_6 , яка являється матір`ю ОСОБА_7 та пояснила, що з травня 2014 року він виїхав на постійне місце проживання до свого батька Газізова Ріната в Тюменську область, Російської Федерації. Надати номер мобільного телефону сина ОСОБА_8 відмовилась та додатково повідомила, що з колишнім чоловіком не спілкується 30 років, адреси проживання його вона не знає. Таку ж інформацію ОСОБА_6 надала до Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації в виді пояснення.

Тому були розпочаті першочергові розшукові заходи, під час проведення яких направлялись запити до медичних установ, слідчого ізолятора, ВДРАЦС по м. Черкаси. Згідно отриманих повідомлень, ОСОБА_5 на лікуванні в медичних установах м. Черкаси не перебуває, в СІЗО м. Черкаси не утримується, смерть останнього не реєструвалась. Подальші розшукові заходи, які направлені на встановлення можливого місця проживання засудженого результатів не дали, про що свідчать матеріали особової справи.

Засуджений під час проголошення ухвали про заміну покарання у вигляді штрафу на громадські роботи в судовому засіданні був відсутній, про день та час слухання справи повідомлявся належним чином. Вжитими заходами місцезнаходження засудженого ОСОБА_5 встановлено не було .

Тому, відносно ОСОБА_5 до Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області 14.04.2016 року за вихідним № 966 було направлено подання та матеріали для проведення подальших розшукових заходів, надалі заведено ОРС категорії «Розшук» за № 131016039 від 15.06.2016 року.

Згодом ОСОБА_5 був розшуканий, про що орган пробації повідомили працівники ЧВП та долучили його зобов`язання, згідно якого ОСОБА_5 зобов`язувався прибути до Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації але за своїм зобов`язанням не з`явився. Ознайомити з порядком відбування покарання не вдалрся.

Згідно даних УІЗ КП «102» при ГУНП в Черкаській області стало відомо, що ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст. 185 КК України. По даному факту було розпочате кримінальне провадження №12017251010009293 від 03.12.2016 р., міра запобіжного заходу не обиралась.

Станом на 20.03.2018 року рішення по зазначеному кримінальному провадженню стосовно гр. ОСОБА_5 не прийнято.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України, ч. 2 ст. 2 КК України та ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України доки вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду особа вважається невинуватою.

Наведені норми чинного законодавства закріплюють один із основоположних принципів кримінального судочинства - презумпцію невинуватості, відповідно до якого ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні злочину, а також підданий кримінальному покаранню, інакше як за вироком суду й у порядку, визначеному законом.

Принцип презумпції невинуватості закріплений також у багатьох міжнародних договорах, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України та які відповідно до ч. 1 ст. 9 Конституції України, ч. 1ст. 19 Закону України від 29 червня 2004 року № 1906-IV «Про міжнародні договори Украйни» є частиною національного законодавства України. Так, у ч. 1 ст. 11.

Загальної декларації прав людини зазначається, що кожна людина, обвинувачена у вчиненні злочину, має право вважатися невинною доти, поки її винність не буде встановлена в законному порядку шляхом прилюдного судового розгляду, при якому їй забезпечують усі можливості для захисту. Згідно з п. 2 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права кожен обвинувачений у кримінальному злочині має право вважатися невинним, поки винність його не буде доведена згідно із законом. Аналогічна норма міститься й у п. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Встановлено, що вироком Соснівського районного суду м. Черкаси від 25.04.2014 року яким ОСОБА_5 був засуджений за ст. 190 ч.1 КК України до покарання у виді штрафу в сумі 850 грн. та згідно ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.10.2015 року покарання замінено у виді 50 годин громадських робіт. Обвинувальний вирок був оголошений 25.04.2014 року та відповідно набрав законної чинності 12.08.2014 року. Тобто, строк виконання відповідно до ч.1 ст. 80 КК України (за закінченням строків давності виконання вироку) сплив через два роки, а саме 12.08.2016 року.

Відповідно до положень ст. 80 ч. 1 КК України, особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в строк два роки у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі, у зв`язку з недоцільність виконання обвинувального вироку , оскільки після спливу вказаного строку його виконання не може мати належного карального і превентивного впливу.

Під давністю виконання обвинувального вироку розуміється закінчення встановлених у законні строків з дня вступу обвинувального вироку в законну силу, в зв`язку із чим засуджений звільняється від виконання призначеного судом покарання.

Відповідно до правового висновку Верховного суду України у справі № 5-324 кс 15 ( постанова від 24.12.2015 року) ухилення від відбування покарання як підстава для зупинення строків давності виконання обвинувального вироку є особливим юридичним фактом , який може бути підтверджений лише обвинувальним вироком, що набрав законної сили, яким особа буде визнана винною в ухиленні від відбування покарання.

Таким чином, відповідно до положень ст. 80 ч. 1 КК України, особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в строк два роки у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі, у зв`язку з недоцільність виконання обвинувального вироку , оскільки після спливу вказаного строку його виконання не може мати належного карального і превентивного впливу. Перебіг давності виконання вироку не зупинявся, тому подання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, заслухавши думку представника Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації та прокурора, керуючись ст. 80 КК України, ст.ст. 537, 539 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Подання начальника Соснівського РС Черкаського МВ з питань пробації - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 , від подальшого відбування покарання у зв`язку з закінченням строків давності виконання обвинувального вироку Соснівського районного суду м. Черкаси від 25.04.2014 року, за яким останній був засуджений за ст. 190 ч. 1 КК України до покарання у виді штрафу 850 гривень, згідно ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.10.2015 року покарання замінено на 50 годин громадських робіт.

На ухвалу може бути внесена апеляція до судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області на протязі 7 діб.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 72872123
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку