open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 415/3183/17

Провадження 2/415/87/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.03.18 року м.Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Чернобривко Л.Б.,

за участю секретаря судового засідання Павлова О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1, представник позивача ОСОБА_2, до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_3, Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, третя особа – Лисичанський МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, в якому зазначив, що постановою ВП № 53870067 від 04.05.2017 року старший державний виконавець Лисичанського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганської області ОСОБА_4 відкрила виконавче провадження про виконання виконавчого напису № НВІ 817302, виданого 14.12.2016 р. приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ « Приватбанк» заборгованість за кредитним договором в сумі 61992,82 грн. Вважає, що стягувачем ПАТ КБ « Приватбанк» порушено порядок на примусове стягнення боргу шляхом виконання виконавчого напису, оскільки виконавчий напис – це розпорядження нотаріуса про примусове стягнення з боржника на користь кредитора грошових сум або передачу чи повернення майна кредитору, здійснене на документах, які підтверджують зобов'язання боржника. При зверненні заінтересованої особи – стягувача за захистом своїх цивільних прав на нотаріуса покладено обов'язок здійснити перевірку наявності певних умов, за яких може бути вчинена ця нотаріальна дія. Зокрема – це перевірка всіх документів, необхідних для вчинення виконавчого напису, які підтверджують наявність зобов'язання та їх безспірність.

Безспірною заборгованістю є заборгованість боржника, яка виключає можливість спору, зокрема, щодо її розміру, строків, за яких вона нарахована тощо, а відтак, і документів, які підтверджують її безспірність і на підставі яких нотаріус вчиняє виконавчий напис. Документи, що встановлюють заборгованість, насамперед мають бути однозначними, беззаперечними та стовідсотково підтверджувати наявність у боржника заборгованості перед кредитором.

Стягувачем не надано нотаріусу кредитний договір від 1 листопада 2011 року , в розрахунку заборгованості зазначені суми комісії і пені, з якими він не згоден. Він взагалі не згоден з тим, що отримував кредит в листопаді 2011 року. Тобто, між стягувачем та боржником існує спір, який необхідно вирішити в судовому порядку. Він не отримував від стягувача повідомлення про наявність заборгованості та необхідності її погашення. Про наявність боргу йому стало відомо після отримання постанови про відкриття виконавчого провадження.

Він проживає в зоні проведення антитерористичної операції в м. Лисичанську Луганської області.

Відповідно до статті 2 Закону України від 02.09.2014 № 1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" встановлено заборону нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, а також юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, що провадять (провадили) свою господарську діяльність на території цих населених пунктів. Банки зобов'язані скасувати зазначеним у статті 2 Закону особам пеню та/або штрафи, нараховані на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції.

Періодом проведення антитерористичної операції вважається час з 14 квітня 2014 року до дати набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України.

Виконавчий напис приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_3А зроблено з порушенням діючого законодавства, стягувачем не було надано необхідних документів, наявність яких є обов'язковою умовою. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 року № 1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів», такими документами для одержання виконавчого напису є оригінал нотаріально посвідченої угоди.

Виконавчий напис вчинено без перевірки факту наявності чи відсутності спору щодо заборгованості, чим порушено вимоги ст.ст. 87, 88 Закону України «Про нотаріат». Вимогами ст.87 Закону України «Про нотаріат» визначено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. У зв'язку з цим, просив визнати виконавчий напис нотаріуса № НВІ 817302, таким, що не підлягає виконанню.

У судове засідання позивач та його представник ОСОБА_2 не з’явилися, позов підтримали, просили справу розглядати у їх відсутність, про що надали відповідну заяву.

Представник відповідача - ПАТ КБ «Приватбанк» позов не визнав, вважаючи його необґрунтованим, про що надав письмові заперечення.

Відповідач – приватний нотаріус ОСОБА_3 у судове засідання не з’явився, просив справу розглянути у його відсутність, про що надав відповідну заяву.

Представник третьої особи – Лисичанський МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області у судове засідання не з’явився, заяву про розгляд справи у його відсутність не надав, причину неявки не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Матеріалами справи встановлено, що постановою ВП № 53870067 від 04.05.2017 року старший державний виконавець Лисичанського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганської області ОСОБА_4 відкрила виконавче провадження на виконання виконавчого напису № НВІ 817302, виданого 14.12.2016 р. приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ

«Приватбанк» заборгованість за кредитним договором в сумі 61992,82 грн.

При вчиненні виконавчих написів нотаріуси керуються нормами Цивільного кодексу України, Законом України «Про нотаріат», постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» ,Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України, Законом України «Про виконавче провадження» та іншими нормативними актами.

Можливість вчинення виконавчого напису прямо передбачено законом у наступних випадках:

– при стягненні аліментів за договорами, визначеними ст. ст. 78, 99, 109, 189 Сімейного кодексу України;

– при зверненні стягнення на заставлене майно, відповідно до ст. 20 Закону України «Про заставу»;

– при зверненні стягнення на предмет іпотеки, відповідно до ст. 33 Закону України «Про іпотеку»;

– при стягненні заборгованості по орендній платі, відповідно до ч. 6 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»;

– у разі пред'явлення вимоги про повернення предмету лізингу при відмові від договору лізингу або при стягненні з лізингоодержувача простроченої заборгованості, відповідно до ч. 2 ст. 7, ч. 2 ст. 10 Закону України «Про фінансовий лізинг»;

– при стягненні заборгованості за векселями, опротестованими нотаріусами, відповідно до ст. 8 Закону України «Про обіг векселів в Україні»;

– при стягненні за диспашею, відповідно до ст. 292 Кодексу торговельного мореплавства України.

У свою чергу, Постанова КМУ передбачає можливість звернення стягнення шляхом вчинення виконавчого напису нотаріуса і у інших випадках, зокрема: стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими угодами; стягнення заборгованості за договорами найму жилих і нежилих приміщень, а також за комунальні послуги; стягнення заборгованості з підстав, що випливають з трудових відносин; стягнення заборгованості, що випливають з відносин, зв'язаних з авторським правом; стягнення заборгованості за вимогами органів внутрішніх справ та з інших підстав.

При зверненні заінтересованої особи – стягувача за захистом своїх цивільних прав на нотаріуса покладено обов'язок здійснити перевірку наявності певних умов, за яких може бути вчинена ця нотаріальна дія. Зокрема – це перевірка всіх документів, необхідних для вчинення виконавчого напису, які підтверджують наявність зобов'язання та їх безспірність.

Важливим для вчинення цієї нотаріальної дії є розуміння поняття «безспірності». Право боржника на захист його інтересів забезпечується шляхом направлення йому повідомлення про заборгованість та необхідність її погашення (ст. 35 Закону України «Про іпотеку», ст. 27 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень»). Так, підтвердженням факту передачі стягувачем боржнику повідомлення у простій письмовій формі може бути копія повідомлення з відміткою про вручення особисто, опис вкладень поштового відправлення, видане нотаріусом свідоцтво про передачу заяви (ст. 84 Закону України «Про нотаріат»).

Безспірною заборгованістю є заборгованість боржника, яка виключає можливість спору, зокрема, щодо її розміру, строків, за яких вона нарахована тощо, а відтак, і документів, які підтверджують її безспірність і на підставі яких нотаріус вчиняє виконавчий напис. Документи, що встановлюють заборгованість, насамперед мають бути однозначними, беззаперечними та стовідсотково підтверджувати наявність у боржника заборгованості перед кредитором.

Позивач взагалі заперечує, що отримував кредит в листопаді 2011 року.

Доказів того, що позивач отримував від стягувача повідомлення про наявність заборгованості та необхідності її погашення, представником відповідача не надано.

Позивач проживає в зоні проведення антитерористичної операції в м. Лисичанську Луганської області. Відповідно до статті 2 Закону України від 02.09.2014 № 1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" встановлено заборону нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, а також юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, що провадять (провадили) свою господарську діяльність на території цих населених пунктів. Банки зобов'язані скасувати зазначеним у статті 2 Закону особам пеню та/або штрафи, нараховані на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції.

Періодом проведення антитерористичної операції вважається час з 14 квітня 2014 року до дати набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України.

Виконавчий напис приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_3А зроблено з порушенням діючого законодавства, стягувачем не було надано необхідних документів, наявність яких є обов'язковою умовою. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 року № 1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів», такими документами для одержання виконавчого напису є оригінал нотаріально посвідченої угоди.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах за скаргами на нотаріальні дії або відмову в їх вчиненні» від 31 січня 1992 року № 2 при вирішенні питання щодо обґрунтованості позовних вимог суди мають виходити з того, що нотаріальні дії повинні вчинятись у суворій відповідності з встановленими для даного органу чи службової особи компетенцією і порядком їх вчинення, не допускаючи при цьому як потурання відхиленням від зазначеного порядку, так і формального скасування нотаріальної дії, коли ці відхилення не вплинули на її вчинення.

Виконавчий напис вчинено без перевірки факту наявності чи відсутності спору щодо заборгованості, чим порушено вимоги ст.ст. 87, 88 Закону України «Про нотаріат» . Вимогами ст.87 Закону України «Про нотаріат» визначено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Відповідно до глави 12 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій Виконавчі написи вчиняються нотаріусами на документах, які встановлюють заборгованість або передбачають повернення майна. Якщо виконавчий напис не вміщується на документі, що встановлює заборгованість, то він має бути продовжений чи викладений повністю на прикріпленому до документа спеціальному бланку нотаріального документа.

Відповідно до глави 16 Інструкції п. 3.1. Нотаріус вчиняє виконавчі написи:

якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем;

за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

П. 3.2. Безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1172.

П. 3.5. При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1172.

Отже, нотаріусу не було подано всі необхідні і передбачені нормативними актами документи для вчинення виконавчого напису, тому виконавчий напис нотаріуса є таким, що виконанню не підлягає.

З урахуванням наведених норм та встановлених обставин суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, відповідно до ст. ст. 87 ,88 Закону України «Про нотаріат»; Постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 року № 1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів», Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій, керуючись ст.ст. 10, 12, 263-265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, що мешкає: Луганська область, м.Лисичанськ, пр.Перемоги, 119/28, представник позивача ОСОБА_2, до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_3, Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570, адреса місцезнаходження: 49094, м. Дніпро, вул.Набережна Перемоги,50) про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, третя особа – Лисичанський МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області, задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № НВІ 817302, виданий 14.12.2016 р. приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_3, зареєстрований у реєстрі за №6887 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ «Приватбанк» заборгованість за кредитним договором в сумі 61 992,82 грн.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Луганської області через Лисичанський міський суд шляхом подання апеляційної скарги протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Суддя Л.Б.Чернобривко

Джерело: ЄДРСР 72688777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку