open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2 листопада 2009 року № 22а-11547 /08/9104

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі:

головуючого судді – Богаченко С. І.,

суддів – Довгополов О.М., Попко Я.С.

при секретарі судового засідання – Куземський В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Славутської об’єднаної державної податкової інспекції на постанову Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 07 липня 2008 року у справі за адміністративним позовом Славутської об’єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 про стягнення податкової заборгованості в сумі 2403грн.31 коп.

В С Т А Н О В И Л А :

Позивач – Славутська об’єднана державна податкова інспекція 06.05.2008 року звернулась з позовом до ОСОБА_1 про стягнення податкової заборгованості в сумі 2403грн.31 коп.

Постановою Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 07 липня 2008 року в позові відмовлено.

Не погодившись з постановою її оскаржила Славутська об’єднана державна податкова інспекція до Львівського апеляційного адміністративного суду.

В апеляційній скарзі покликається на те, що ОСОБА_1 отримала у спадщину сертифікат про право на земельну частку/паю/. Підставою для визначення податкового зобов’язання є пп.»в» пп. 13.2.1. п.13.2. ст.13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», оподатковуються за ставкою п.7.1 ст.7 /ставка 2006 в році 13%/ згідно якої підлягає оподаткуванню вартість об’єктів комерційної власності, до яких, зокрема віднесено цінні папери, корпоративні права та майнові права /такі , як право на інтелектуальну /промислову/ власність тощо/, успадковані будь-якими особами незалежно від ступеня їх споріднення зі спадкоємцем. Ставка 13 % визначалася згідно п.22.3 ст. 22 Закону, дана норма визначала, що з 01.01.04 р. та 31.12.06 р. ставка оподаткування, визначена п.7.1 ст.7 Закону встановлюється на рівні 13%, спадщина отримана в 2006 році.

Вказує на те, що з 1 січня 2007 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до ЗУ « Про податок з фізичних осіб» від 19.01.2006 р. №3378, яким були внесені зміни до ст.13 Закону, з цього часу при отриманні спадщини членами сім»ї першого ступеня спорідненості вартість земельної частки оподатковується за нульовою ставкою.

До ОСОБА_1 при визначені податкових зобов’язань , було застосовано пп.»в» пп.13.2.1. п.13.2 ст.13 Закону оскільки в спадщину було отримано об’єкт комерційної власності , а саме сертифікат про право на земельну частку /пай/, що згідно ст.163 ГК України , ст.194 ЦК України є цінним папером , який засвідчує таке право.

Земельна частка на яку видано сертифікат перебуває у колективній власності с/г підприємства, то ОСОБА_1 отримала і корпоративне право , що відповідає визначенню такого права п.1.8. ст..1 ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств».

Заслухавши суддю-доповідача, проаналізувавши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 отримала у вигляді спадщини, як член сім»ї спадкодавця першого ступеня споріднення, земельну частку /паю/, що знаходиться у колективній власності спілки селянських господарств «1-ше Травня» с.Киликиїв, Славутського району, вартістю 18487 грн. про що вона вказала у декларації про доходи за 2006 рік.

Згідно Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 27 листопада 2003 року N 1344-IV, при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім»ї спадкодавця першого ступеня споріднення, об’єкти спадщини оподатковуються за нульовою ставкою податку до будь-якого об’єкта спадщини.

Судом також встановлено, що будь-якою комерційної діяльністі з сертифікатом про право на земельну частку /пай/ ОСОБА_1 не здійснювала.

Таким чином з викладеного вбачається, що сертифікат про право на земельну частку/пай/до об’єктів комерційної власності не відноситься, а посвідчує право на приватизований об’єкт нерухомого майна-земельну частку/пай/.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції, вирішуючи даний спір, правильно встановив обставини справи та ухвалив законне рішення з дотриманням норм матеріального і процесуального права, постанова суду першої інстанції ґрунтується на повно, об’єктивно і всебічно з’ясованих обставинах, доводи апеляційної скарги її не спростовують, тому підстав для скасування постанови суду першої інстанції немає.

Керуючись ч. 3 ст. 160, ст.ст. 195, 196, ч.1 п.1 ст. 198, ч.1 ст. 200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст. 206, 254 КАС України, колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Славутської об’єднаної державної податкової інспекції залишити без задоволення , а постанову Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 07 липня 2008 року у справі №2-а-841/08 за адміністративним позовом Славутської об’єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 про стягнення податкової заборгованості в сумі 2403 грн. 31 коп. - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції, а у випадку складення ухвали в повному обсязі відповідно до ч. 3 ст. 160 КАС України – з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий суддя: С. І. Богаченко

Судді: О.М. Довгополов

Я.С. Попко

Повний текст виготовлений 09.11.2009 року.

Джерело: ЄДРСР 7263824
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку