open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2018 року

Луцьк

Справа № 803/201/18

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого – судді Сороки Ю.Ю.,

розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 (44200, Волинська область, Любешівський район, с. Любешів, вул. Вереснева, 27) до Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області (44500, Волинська область, м. Камінь-Каширський, вул. 1-го Травня, 1а) про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернулася з позовом до Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про визнання протиправними дій Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області щодо не проведення перерахунку та виплати пенсії зі збільшенням на один процент заробітку за кожен рік роботи понад мінімальний стаж 15 років та зобов’язання провести перерахунок та виплату пенсії з 10.10.2017 відповідно до вимог ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений стаж – 15 років.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач є потерпілою від Чорнобильської катастрофи категорії 3. В 1997 році ОСОБА_1 було призначено пенсію по віку відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» та статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 28.112017 позивачем було направлено заяву до Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області із вимогою провести перегляд призначеної позивачу пенсії з врахуванням положень ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 10.10.2017. Позивач листом від 12.12.2017 отримала рішення про відмову у перегляді призначеної пенсії.

Такі дії позивач вважає протиправними та просить зобов’язати Камінь-Каширське об’єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області провести перерахунок та виплату пенсії з 10.10.2017, відповідно до вимог ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на 1% заробітку за кожний рік роботи понад встановлений стаж – 15 років.

У відзиві на позов Камінь-Каширське об’єднане управління Пенсійного фонду України заперечує проти позову, вважає його безпідставним та таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Зі вступом у дію Закону України №2148-УІІ від 03.10.2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсії» ОСОБА_1 проведено перерахунок пенсії згідно до норм чинного законодавства. Розмір пенсії позивачки до проведеного перерахунку становив 2 915, 68 грн., а після перерахунку склав 4 504, 54 грн. У зв’язку зі змінами до ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» перерахунок пенсії позивачки за рішеннями судів спричинить зменшення розміру даної виплати до 1 758, 96 грн., а тому перерахування пенсії ОСОБА_1 з врахуванням вказаних норм після 10.10.2017 року є недоцільним. Просить в задоволенні позову відмовити.

Позивач у відповіді на відзив просить заявлені позовні вимоги про визнання протиправними дій Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області щодо не проведення перерахунку та виплати пенсії зі збільшенням на один процент заробітку за кожен рік роботи понад мінімальний стаж 15 років та зобов’язання провести перерахунок та виплату пенсії з 10.10.2017 відповідно до вимог ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений стаж – 15 років задовольнити повністю.

Враховуючи вимоги статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) судом розглянуто дану справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких мотивів та підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 05.06.1997 перебуває на обліку в Камінь-Каширському об’єднаному управлінню Пенсійного фонду України Волинської області, є потерпілою від Чорнобильської катастрофи категорії 3, що підтверджується посвідченням потерпілого в наслідок аварії на ЧАЕС серії Б №622545. ОСОБА_1 призначено пенсію за віком, на підставі статті 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Загальний стаж позивача складає 45 років 9 місяців 19 днів.

28.11.2017 позивач звернулася із заявою до Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області про перегляд призначеної позивачу пенсії з врахуванням положень ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» .

Листом №2011/Ш-01 від 12.12.2017, в проведенні такого перерахунку, було відмовлено з посиланням на відсутність підстав для застосування пункту 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Згідно з статтею 19 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Зі змісту частини 3 статті 23 Загальної Декларації прав людини, пункту 4 частини 1 Європейської Соціальної хартії та частини 3 статті 46 Конституції України випливає, що кожна особа похилого віку має право на справедливу і задовільну винагороду, соціальний захист за роки важкої праці та шкідливих робіт, яка є основним джерелом існування для них самих та їхніх сімей.

Основні положення щодо реалізації конституційного права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, умов проживання і трудової діяльності, соціального захисту потерпілого населення визначено Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Статтею 15 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що умови, норми та порядок пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, визначаються Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» або їм надається право на одержання пенсій на підставах, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини 2 статті 56 Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4 за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років, жінки - 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 процентів заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком N 1, чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше - не вище 85 процентів заробітку у разі призначення пенсії на умовах частини другої статті 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з частиною 2 статті 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за бажанням застрахованої особи частина розміру пенсії за віком за період страхового стажу, набутого до дня набрання чинності цим Законом, може бути визначена відповідно до раніше діючого законодавства, а частина розміру пенсії за період страхового стажу, набутого після набрання чинності цим Законом, - відповідно до цього Закону.

Таким чином, зазначеними нормами визначено право позивача обирати умови, норми та порядок пенсійного забезпечення.

Позивач обрала умови, встановлені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком, передбаченого абзацом першим цієї частини. Наявний в особи понаднормовий страховий стаж не може бути обмежений.

Для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ця величина має пільговий характер, визначений в частині 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Тому, суд дійшов висновку, що позивачеві ОСОБА_1, якій призначена пенсія на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», перерахунок пенсії має здійснюватися за кожний повний рік стажу роботи понад установлений для неї мінімальний трудовий стаж для призначення пенсії (15 років для жінок) шляхом збільшення пенсії на 1% заробітку за рік.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом України у постановах від 07.07.2015 (справа №21-727а15) та від 20.09.2016 (справа №21-1255а16), Верховним Судом від 06.02.2018 року (справа №560/675/17).

Отже, дії відповідача щодо відмови в задоволенні заяви позивача від 28.11.2017 року про перерахунок їй пенсії, відповідно до ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» є протиправними, а тому суд зобов’язує відповідача провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з 10.10.2017, відповідно до вимог ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на 1% заробітку за кожний рік роботи понад встановлений стаж – 15 років.

Згідно із частиною першою статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб’єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб’єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Таким чином за рахунок бюджетних асигнувань Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області на користь ОСОБА_1 слід стягнути судовий збір у розмірі 704, 80 грн., сплачений відповідно до квитанції №29 від 05.02.2018.

Керуючись статтями 243 – 246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», суд

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати дії Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області щодо не проведення перерахунку та виплати пенсії ОСОБА_1 з врахуванням пільг наданих частиною 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», протиправними.

Зобов’язати Камінь-Каширське об’єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з 10 жовтня 2017 року, відповідно до вимог ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на 1% заробітку за кожний рік роботи понад встановлений стаж – 15 років.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області (44500, Волинська область, м. Камінь-Каширськ, вул.1-го Травня, 1-а, код ЄДРПОУ 41248058) на користь ОСОБА_1 (44200, Волинська область, Любешівський район, с. Любешів, вул. Вереснева, 27) судовий збір у розмірі 704 (сімсот чотири) гривні 80 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя Ю.Ю. Сорока

Джерело: ЄДРСР 72617055
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку