open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

22 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 754/16825/15-ц

провадження № 61-3156св18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Олійник А. С. (суддя-доповідач), КузнєцоваВ. О., , Усика Г. І.,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження заяву судді Усика Г. І. про самовідвід у справі за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду міста Києва від 13 липня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_4 до П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори, треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, про визнання незаконною відмову у вчиненні нотаріальних дій та зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2015 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори, треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, про визнання незаконною відмову у вчиненні нотаріальних дій та зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину.

Рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 15 квітня 2016 року позов ОСОБА_4 задоволено. Визнано незаконною відмову П'ятнадцятої державної нотаріальної контори у видачі ОСОБА_4 свідоцтва про право на спадщину. Зобов'язано П'ятнадцяту київську державну нотаріальну контору видати ОСОБА_4 свідоцтво про право на спадщину, що залишилася після смерті ОСОБА_9 Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішенням Апеляційного суду міста Києва від 13 липня 2016 року апеляційну скаргу П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори задоволено частковою. Рішення Деснянського районного суду м. Києва від 15 квітня 2016 року в частині зобов'язання П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори видати ОСОБА_4 свідоцтво про право на спадщину, що залишилися після смерті ОСОБА_9 скасовано та ухвалено нове рішення. Зобов'язано П'ятнадцяту київську державну нотаріальну контору вирішити питання щодо видачі свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_9, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року, у спадковій справі №560/2015 відповідно до чинного законодавства.

У серпні 2016 року ОСОБА_4 звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою на рішення Апеляційного суду міста Києва від 13 липня 2016 року, у якій просить скасувати судове рішення та залишити в силі рішення Деснянського районного суду м. Києва від 15 квітня 2016 року.

3 серпня 2016 року ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкрито касаційне провадження у справі за поданою касаційною скаргою.

Станом на 15 грудня 2017 року - набрання чинності Цивільним процесуальним кодексом України, у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII (далі - ЦПК України), розгляд касаційної скарги ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду міста Києва від 13 липня 2016 року у справі № 754/16825/15 - ц Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ не закінчено.

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України, у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України у цивільних справах, які подані та розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку колегією у складі трьох або більшої непарної кількості суддів за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. Такі заяви розглядаються без повідомлення та виклику учасників справи, за винятком випадку, коли суд з огляду на обставини справи ухвалить про інше.

22 січня 2018 року справу передано до Верховного Суду.

Відповідно до вимог статті 33 ЦПК України автоматизованою системою розподілу справ визначено колегію суддів у складі суддів: Кузнєцова В. О., Олійник А. С. ( суддя-доповідач ), Усика Г. І. для розгляду касаційної скарги ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду міста Києва від 13 липня 2016 року у справі за її позовом до П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори, треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, про визнання незаконною відмову у вчиненні нотаріальних дій та зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину.

Суддею Усиком Г. І. заявлено самовідвід у вказаній справі з підстав, визначених частиною другою статті 36 ЦПК України та частиною третьою статті 37 ЦПК України, оскільки він брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції.

Заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до частини другої статті 36 ЦПК України суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 ЦПК України.

Згідно з частиною третьою статті 37 ЦПК України суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанції, а також у новому розгляді справи після скасування ухвали чи рішення суду апеляційної інстанції.

Враховуючи те, що суддя Усик Г.І. брав участь у розгляді справи в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва, він не може брати участі у розгляді цієї справи в суді касаційної інстанції з підстав, визначених частиною другої статті 36 ЦПК України.

Керуючись статтями 36, 37, 39, 40 ЦПК України, Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Заяву судді Усика Г.І. про самовідвід у справі за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду міста Києва від 13 липня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_4 до П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори, треті особи: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, про визнання незаконною відмову у вчиненні нотаріальних дій та зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину задовольнити.

Справу передати на автоматизований розподіл.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

А.С. Олійник

В.О.Кузнєцов

Г.І. Усик

Джерело: ЄДРСР 72489927
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку