open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

_________________________________________________________________

Постанова

Іменем України

22 лютого 2018 року

ОСОБА_1

Справа № 621/1663/17

Провадження № 22-ц/790/815/18

Апеляційний суд Харківської області у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого: Пилипчук Н.П.,

суддів: Кругової С.С., Маміної О.В.,

за участю секретаря: Плахотнікової І.О.

учасники справи:

позивач: ПАТ «Харківгаз»,

відповідач: ОСОБА_2,

розглянувши у письмовому провадженні в місті Харкові цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Харківгаз» до ОСОБА_2 про відшкодування збитків,

з апеляційною скаргою ОСОБА_2

на рішення Зміївського районного суду Харківської області, постановлене 21 листопада 2017 року, під головуванням судді Шахової В.В., в залі суду в місті Зміїв,

В С Т А Н О В И В:

У серпні 2017 року ПАТ "Харківгаз" в особі Зміївського відділення ПАТ "Харківгаз" звернулося до суду з позовною заявою до ОСОБА_2, в якій просив стягнути з відповідача вартість донарахованого об’єму природного газу в сумі 97 626 грн. 67 коп.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилались на те, що відповідач є споживачем газу за місцем свого проживання, який використовував для побутових потреб. Розподіл природного газу відповідачу здійснювався на підставі договору розподілу природного газу, який є договором приєднання. Факт приєднання ОСОБА_2 до умов договору є забезпечення його домоволодіння природним газом, його фізична доставка та цілодобовий доступ об’єкта споживача до газорозподільної системи та сплата відповідних рахунків за надані послуги.

Так, 25 липня 2016 року представниками Зміївського УЕГГ ПАТ «Харківгаз» було здійснено перевірку газоспоживаючих приладів в домоволодінні, розташованому за адресою с.Лиман, вул.Світлична,10. В ході перевірки було виявлено несанкціонований прихований підземний газопровід діаметром 15 мм. В газопровід ввід шляхом зварювання металевої труби до газопроводу з різьбовим з’єднанням з подальшим встановленням мотилькового крану та металевим кутом з різьбовим з’єднанням для подальшого з’єднання з гумовим шлангом для подальшого підключення до внутрішньо будинкового газопроводу після лічильника для відбору не облікованого природного газу для потреб даного домоволодіння. Дане правопорушення підтверджується актом про порушення від 25.07.2016 року №17 та фото, відеозйомкою. Даний акт відповідно до Кодексу газорозподільних систем, складено в присутності споживача. Домоволодіння відповідача було відключено від системи газопостачання, шляхом механічного від’єднання відводу газопроводу від діючого газопроводу. Вказаний акт про порушення від 25.07.2016 року № 17 та первинну документацію щодо виявленого правопорушення розглянуто на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

За результатами розгляду комісією акту про порушення №17 від 25.07.2016 року прийнято рішення про задоволення вказаного акту та проведення донарахування ОСОБА_2 не облікованого об’єму природного газу за період з 24.07.2014 року по 24.07.2016 року. Донарахований не облікований об’єм природного газу відповідачу розраховано за граничними об'ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача за період з 24.07.2014 року по 24.07.2016, що відображено в акті-розрахунку. При цьому, вартість природного газу визначалась за цінами закупівлі природного газу оператором ГРМ протягом цього періоду та складає 97 626 грн. 67 коп. Не погоджуючись з вказаним розрахунком не облікованого (донарахованого) об’єму природного газу відповідачем було подано позов до Зміївського районного суду Харківської області. За результатом розгляду позовної заяви судом винесено рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовлено в повному обсязі. Таким чином, позивач просить стягнути з відповідача на свою користь вартість донарахованого об’єму природного газу в сумі 97 626 грн. 67 коп.

Рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 21.11.2017 року позов Позов ПАТ "Харківгаз" в особі Зміївського відділення ПАТ "Харківгаз" задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_2 вартість донарахованого об'єму природного газу на користь ПАТ "Харківгаз" у сумі 97 626 грн. 67 коп.

Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ПАТ "Харківгаз" 1 600 грн. на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2 просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову ПАТ «Харківгаз» в особі Зміївського відділення ПАТ «Харківгаз».

Обґрунтовуючи апеляційну скаргу ОСОБА_2 вказує на неправильне застосування норм матеріального та порушення норм процесуального права. Зазначає, що на момент придбання ним домоволодіння, будинок був підключений до газопостачання. Послуги з газопостачання оплачувалися ОСОБА_2 своєчасно та в повному обсязі, перешкод працівникам газової служби для здійснення перевірок не чинив. Вказує, що при виявлені представниками ПАТ «Харківгаз» 25.07.2016 року він присутнім не був, співробітники ПАТ «Харківгаз» незаконно склали акт-претензію про порушення, оскільки складали його без присутності ОСОБА_2 та в акті про отримання його копії, як і в інших документах, доданих позивачем до позову підписи ОСОБА_2 взагалі відсутні.

У відзиві на апеляційну скаргу ПАТ «Харківгаз» із доводами ОСОБА_2 не погоджується, вважає законним та обґрунтованим рішення суду першої інстанції.

У поясненнях на відзив ОСОБА_2 звертає увагу на те, що придбавши будинок, став власником і внутрішньо будинкових газових мереж, однак газопровід, що знаходиться під землею не придбавав, відповідальності за нього не несе, договору з позивачем не укладав.

У відповідності до статті 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судова колегія, заслухавши доповідь судді, пояснення сторін, що з’явилися, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_2 не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги ПАТ «Харківгаз», суд першої інстанції виходив з того, що позивачем доведено факт наявності несанкціонованого газопроводу, що потягло за собою спричинення збитків на суму 97626,67 грн.

Колегія суддів вважає, що такий висновок суду першої інстанції відповідає обставинам справи та вимогам закону, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено, не оспорюється сторонами, що ОСОБА_2 є власником будинку та споживачем природного газу за адресою: Харківська область, Зміївський район, с Лиман, вул. Світлична, 10.

25 липня 2016 року працівниками ПАТ «Харківгаз» було складено акт про порушення №17 за адресою: будинок №10 вул. Світлична с. Лиман та було виявлено несанкціонований прихований підземний газопровід діаметром 15 мм. В газопровід ввід шляхом зварювання металевої труби до газопроводу з різьбовим з’єднанням з подальшим встановленням мотилькового крану та металевим кутом з різьбовим з’єднанням для подальшого з’єднання з гумовим шлангом для подальшого підключення до внутрішньо будинкового газопроводу після лічильника для відбору не облікованого природного газу для потреб даного домоволодіння.

Домоволодіння відповідача було відключено від системи газопостачання, шляхом механічного від’єднання відводу газопроводу від діючого газопроводу. Даний факт засвідчено актом про відключення газоспоживаючих приладів від 25.07.2016 року №2067.

Акт про порушення від 25.07.2016 року № 17 та первинну документацію щодо виявленого правопорушення розглянуто на засіданні комісії з розгляду актів про порушення. За результатами розгляду комісією акту про порушення №17 від 25.07.2016 року прийнято рішення про задоволення акту та проведення донарахування ОСОБА_2 не облікованого об’єму природного газу за період з 24.07.2014 року по 24.07.2016 року.

Донарахований не облікований об’єм природного газу відповідачу розраховано за граничними об'ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача за період з 24.07.2014 року по 24.07.2016, що відображено в акті-розрахунку. При цьому, вартість природного газу визначалась за цінами закупівлі природного газу оператором ГРМ протягом цього періоду та складає 97 626 грн. 67 коп.

Згідно ч. 1 ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов*язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов*язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ст. 526, п. 4 ч.1 ст. 611 ЦК України зобов*язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. У разі порушення зобов*язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - відшкодування збитків.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 року № 2494 затверджений Кодекс газорозподільних систем, який набрав чинності 27 листопада 2015 року. Згідно затвердженого Кодексу, доступ споживачів до газорозподільних мереж для споживання (постачання) природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (ПАТ «Харківгаз») договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2498, зі змінами внесеними Постановою від 11 серпня 2016 року N 1418. Здійснення відбору (споживання) природного газу споживачем за відсутності укладеного договору розподілу природного газу не допускається.

Між тим, Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам є договором публічним та договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього Договору.

Фактом згоди Споживача про приєднання до умов цього Договору є отримання Постачальником поданої Споживачем заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачамза формою, встановленою у додатку 1 до цього Договору, та/або сплачений Споживачем рахунок (квитанція) Постачальника за поставлений природний газ, а щодо постачальника, на якого в установленому чинним законодавством порядку покладені спеціальні обов'язки з постачання природного газу побутовим споживачам, - факт споживання природного газу відповідно до вимог Правил постачання та за умови, що у Споживача відсутній інший діючий постачальник (для забезпечення приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам усіх діючих побутових споживачів, об'єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника із спеціальними обов'язками, останній в установленому порядку надсилає кожному побутовому споживачу заяву-приєднання разом із супровідним листом за формою, встановленою у додатку 2 до цього Договору).

Отже, судом апеляційної інстанції не можуть бути прийняті до уваги посилання ОСОБА_2, що він не підписував типовий договір з ПАТ «Харківгаз».

Відносини між газопостачальними підприємствами, газорозподільними підприємствами та фізичними особами - споживачами газу регулюються Кодексом газорозподільних систем.

Відповідно до п. 4 гл. 2 розділу І вказаного Кодексу оператор ГРМ має право безперешкодного та безкоштовного доступу до земельних ділянок всіх форм власності, на яких розташована газорозподільна система, для виконання своїх функцій та обовязків, передбачених законодавставом.

За змістом пункту 3 частини 2 статті 19 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», споживач зобов'язаний не допускати несанкціонованого відбору природного газу.

Відповідно до п. 9.1 Постанови НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2498 оператор ГРМ має право припинити\обмежити розподіл природного газу споживачу в порядку та у випадках, передбачених Кодексом газорозподільних систем, у тому числі у разі несанкціонованого відбору природного газу, крім перевищення добового підтвердженого обсягу природного газу.

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, затвердженому постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30.09.2015 № 2494, визначено, що несанкціонований газопровід це - самовільно під'єднаний газопровід (газовий відвід, штуцер, патрубок), у тому числі без наявного підключеного газового обладнання, фізично з'єднаний, зокрема вварений, врізаний, з газорозподільною системою або газовою мережею внутрішнього газопостачання, витрата (споживання) природного газу через який не обліковується комерційним вузлом обліку (лічильником газу).

До порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об'ємів (обсягів) природного газу, належать:наявність несанкціонованого газопроводу (глава 2).

У разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цьогоКодексу.

У разі виявлення Оператором ГРМ несанкціонованого газопроводу або несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу розрахунок об'єму необлікованого природного газу здійснюється за граничними об'ємами споживання природного газу населенням (додаток 15 цього Кодексу) з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача (фізичної особи) за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

Якщо несанкціонований газопровід проведений шляхом прихованих заходів або фізичною особою, яка є несанкціонованим споживачем, початок періоду, за який визначається об'єм необлікованого природного газу, визначається з дня набуття споживачем (фізичною особою) права власності/користування на житлові (підсобні) приміщення, але не більше двох років, що передували дню виявлення порушення.

Зважаючи на те, що ОСОБА_2 порушив Правила надання населенню послуг з газопостачання та своїми діями завдав матеріальні збитки «ПАТ «Харківгаз», суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що дії працівників щодо виявлення правопорушення, відключення будинку споживача від газопостачання, нарахування збитків були правомірними.

Враховуючи вказані норми, ПАТ «Харківгаз» правомірно здійснило перерахунок завданих збитків відповідачем за нормами споживання природного газу та зафіксував об’єми донарахованого природного газу за період з 24.07.2014 р. по 24.07.2016 р., тобто за два останніх перед виявленням порушення років на суму 97 626,67 грн.

ОСОБА_2 вказує, що при виявлені представниками ПАТ «Харківгаз» 25.07.2016 року порушення він присутнім не був, співробітники ПАТ «Харківгаз» незаконно склали акт-претензію про порушення, оскільки складали його без присутності ОСОБА_2 та в акті про отримання його копії, як і в інших документах, доданих позивачем до позову підписи ОСОБА_2 взагалі відсутні.

Між тим, зазначені обставини, на які в апеляційній скарзі посилається ОСОБА_2 та розмір нарахування перевірялися в ході розгляду іншої цивільної справи, таким доводам відповідача була надана належна детальна оцінка, з якою колегія суддів погоджується у повному обсязі.

Так, не погодившись з розрахунком необлікованого (донарахованого) об’єму природного газу відповідач позивався до суду з вимогами до УЕГГ ПАТ «Харківгаз» про визнання незаконними дій представників Зміївського УЕГГ ПАТ «Харківгаз», визнання незаконним акту про порушення №17 від 25.07.2016 року, визнання незаконним акту про відключення газоспоживаючих приладів від 25.07.2016 року, визнання незаконним протоколу засідання комісії з розгляду актів про порушення Зміївського УЕГГ від 16.08.2016 року, визнання недійсним акту-розрахунку не облікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості від 16.08.2016 року, зобов’язання представників Зміївського УЕГГ ПАТ «Харківгаз» негайно підключити домоволодіння до газопостачання, стягнення моральної шкоди. Рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 09.11.2016 року, яке набрало законної сили 23.12.2016 року, у задоволенні позовних вимог було відмовлено в повному обсязі.

Рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 09.11.2016 року встановлено, що акт про порушення №17 від 25.07.2016 року, акт про відключення газоспоживаючих приладів від 25.07.2016 року, протоколу засідання комісії з розгляду актів про порушення Зміївського УЕГГ від 16.08.2016 року, акту-розрахунок не облікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості від 16.08.2016 року та дії ПАТ «Харківгаз» – відповідають вимогам закону.

Доводи ОСОБА_2 про те, що газопровід, що знаходиться під землею не є його власністю, він не несе відповідальності за від*єднання від нього не спростовують висновків суду, оскільки з матеріалів справи вбачається, що від газопроводу, що знаходився поза межами будинку несанкціонований підземний газопровід був встановлений для під*єднання до внутрішньо будинкової системи газопостачання.

За таких обставин, правильним є висновок суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позову.

Судом першої інстанції правильно досліджені і оцінені обставини по справі, доводи апеляційної скарги суттєвими не являються і не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст.367, 368, п.1 ч.1 ст.374, ст.375, 381, 382, 383, 384, 389 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2. Залишити без задоволення.

Рішення Зміївського районного суду Харківської області від 21 листопада 2017 року залишити без змін.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, оскарженню не підлягає.

Головуючий – Н.П.Пилипчук

Судді – О.В. Маміна

ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 72399808
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку