open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@kia.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" лютого 2018 р. Справа№ 911/3215/17

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Буравльова С.І.

суддів: Андрієнка В.В.

Власова Ю.Л.

секретар Ковальчук Р.Ю.

за участю

представників: позивача - ОСОБА_2

відповідача - Панченко Т.А.

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_4

на рішення Господарського суду Київської області від 11.12.2017 р. (повне рішення складено 26.12.2017 р.)

у справі № 911/3215/17 (суддя - Ярема В.А.)

за позовом ОСОБА_4

до Фермерського господарства "КМП Надія"

про визнання недійсним рішення загальних зборів

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2017 року ОСОБА_4 (далі - позивач) звернулась з позовом до Фермерського господарства "КМП Надія" (далі - відповідач) про визнання недійсним рішення загальних зборів Фермерського господарства "КМП Надія" від 26.11.2013 р.

Вимоги ОСОБА_4 обґрунтовані тим, що її не було повідомлено про проведення загальних зборів від 26.11.2013 р., внаслідок чого остання не приймала участі у загальних зборах при вирішенні питання про обрання керівника, що, на її думку, є порушенням п. 6.4.1 статуту та ст. 167 ГК України.

Рішенням Господарського суду Київської області від 11.12.2017 р. у справі № 911/3215/17 у задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, ОСОБА_4 подала апеляційну скаргу, у якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким її позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.01.2018 р. апеляційну скаргу ОСОБА_4 передано на розгляд колегії суддів у складі: Буравльов С.І. (головуючий суддя), Андрієнко В.В., Власов Ю.Л.

Ухвалами Київського апеляційного господарського суду від 22.01.2018 р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Господарського суду Київської області від 11.12.2017 р. у справі № 911/3215/17 та призначено справу до розгляду на 15.02.2018 р.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія суддів встановила наступне.

Відповідно до статуту Фермерського господарства "КМП Надія", затвердженого рішенням загальних зборів, що оформлене протоколом № 1 від 15.02.2013 р. засновником Фермерського господарства "КМП Надія" був ОСОБА_7 зі вкладом до статутного (складеного) капіталу 6000,00 грн, що складає 60% статутного (складеного) капіталу, а учасниками зазначеного господарства є:

- ОСОБА_8 зі вкладом до статутного (складеного) капіталу 800,00 грн, що складає 8,0% статутного (складеного) капіталу;

- ОСОБА_4 зі вкладом до статутного (складеного) капіталу 800,00 грн, що складає 8,0% статутного (складеного) капіталу;

- ОСОБА_9 зі вкладом до статутного (складеного) капіталу 800,00 грн, що складає 8,0% статутного (складеного) капіталу;

- ОСОБА_10 зі вкладом до статутного (складеного) капіталу 800,00 грн, що складає 8,0% статутного (складеного) капіталу;

- ОСОБА_11 зі вкладом до статутного (складеного) капіталу 800,00 грн, що складає 8,0% статутного (складеного) капіталу.

Згідно зі свідоцтвом про смерть від 04.09.2013 р., яке видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області, засновник Фермерського господарства "КМП Надія" ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_1

26.11.2013 р. відбулися загальні збори Фермерського господарства "КМП Надія" за участю членів фермерського господарства: ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11.

За результатами проведених зборів були прийняті наступні рішення:

- обрати головою загальних зборів ОСОБА_10 та секретарем Костину Романа Миколайовича;

- призначити та затвердити керівником (головою) ОСОБА_9, надавши йому повне право керівництва згідно зі ст. 8 статуту;

- уповноважити ОСОБА_9 внести зміни до відомостей про юридичну особу, яка міститься в ЄДР у державного реєстратора Яготинської райдержадміністрації Київської області.

Вищезазначені рішення були оформлені протоколом № 2 від 26.11.2013 р.

Спір у справі виник у зв'язку з тим, що позивач вважає рішення, прийняте на загальних зборів Фермерського господарства "КМП Надія" 23.11.2013 р. про призначення ОСОБА_9 керівником Фермерського господарства "КМП Надія", недійсним, враховуючи порушення вимог чинного законодавства, допущені під час скликання загальних зборів ФГ "КМП Надія".

Згідно зі ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Відповідно до ст. 42 ГК України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Як передбачено ст. 55 ГК України, суб'єктами господарювання є, зокрема, господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 114 ГК України фермерське господарство є формою підприємництва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції.

Правові, економічні та соціальні засади створення та діяльності фермерських господарств як форми підприємницької діяльності громадян у галузі сільського господарства України визначені Законом України "Про фермерське господарство".

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про фермерське господарство" в редакції, чинній станом на момент прийняття спірного рішення, фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону. Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону. Фермерське господарство діє на основі статуту. У статуті зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Так, рішенням загальних зборів Фермерського господарства "КМП Надія", оформленого протоколом № 1 від 15.02.2013 р. було затверджено статут відповідного господарства (нову редакцію).

Згідно з п. 6.4.1 статуту члени фермерського господарства мають право брати участь в управлінні діяльністю фермерського господарства у порядку, встановленому законодавством України та цим статутом.

Відповідно до розділу 8 статуту управління фермерським господарством здійснює голова фермерського господарства - його засновник або один з членів господарства, якого призначає засновник на відповідний термін, або інша особа, яка працює за контрактом.

Разом з тим ні положеннями статуту Фермерського господпрства "КМП Надія", ні приписами Закону України "Про фермерське господарство" не визначено загальні збори членів фермерського господарського вищим органом управління відповідного господарства, а також не визначено порядку та строків скликання відповідних загальних зборів.

Обґрунтовуючи свої вимоги, скаржник посилається на те, що оскільки спосіб повідомлення учасників про проведення зборів не врегульований, тому відповідач зобов'язаний повідомити учасника про проведення відповідних зборів у спосіб, який забезпечить своєчасну обізнаність учасника про час та місце проведення зборів та їх порядок денний, який, на думку позивача, мав бути виражений у письмовому вигляді.

Відповідач, у свою чергу, зазначає, що позивача було в усному порядку заздалегідь повідомлено про проведення 26.11.2013 р. загальних зборів ФГ "КМП Надія".

Разом з тим чинним на момент прийняття оспорюваного рішення законодавством та положеннями статуту ФГ "КМП Надія" не передбачено письмового порядку повідомлення членів фермерського господарства про проведення загальних зборів, а тому відповідач не зобов'язаний вчиняти дії щодо такого повідомлення у спосіб, що не передбачений законодавством та не погоджений членами господарства.

Таким чином, оскільки в законі та статуті Фермерського господарства "КМП Надія" відсутні положення щодо письмового повідомлення про проведення загальних зборів членів відповідного товариства, судова колегія погоджується з висновком місцевого суду про те, що доводи скаржника про неповідомлення останньої про проведення 26.11.2013 р. загальних зборів членів господарства є необґрунтованими, а тому відповідач не зобов'язаний вчиняти дії щодо такого повідомлення у спосіб, що не передбачений законодавством та не погоджений членами господарства.

Стосовно доводів скаржникка щодо відсутності 26.11.2013 р. кворуму загальних зборів фермерського господарства, колегія зазначає наступне.

Відповідно до преамбули Закону України "Про господарські товариства" цей Закон визначає поняття і види господарських товариств, правила їх створення, діяльності, а також права і обов'язки їх учасників та засновників.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 50 Закону України "Про господарські товариства", в редакції, чинній станом на момент прийняття спірного рішення, господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 вказаного Закону вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

Як передбачено ст. 84 ЦК України, товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи.

Відповідно до ст. ст. 79, 80 ГК України господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку. У випадках, передбачених цим Кодексом, господарське товариство може діяти у складі одного учасника. До господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Згідно з п. п. 1.4, 10.1 та 10.2 статуту Фермерського господарства "КМП Надія" відповідне господарство є економічно самостійним виробником, переробляє реалізує власну продукцію, а також є рівноправною формою ведення господарства з державними, колективними, орендними та іншими підприємствами і організаціями, господарськими товариствами. Фермерське господарство відповідає за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном. Члени фермерського господарства не відповідають за зобов'язаннями фермерського господарства, а фермерське господарство не відповідає за зобов'язаннями членів фермерського господарства, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Отже Фермерське господарство "КМП Надія" за своєю організаційно-правовою формою не є ні господарським товариством, ні установою, ні виробничим кооперативом, а створене як юридична особа у передбаченій відповідно спеціальним Законом України "Про фермерське господарство" формі фермерського господарства.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 ЦК України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

Оскільки положеннями статуту відповідача та приписами Закону України "Про фермерське господарство" не визначено порядку визначення правомочності загальних зборів фермерського господарства при прийнятті ними рішень, у той час як на загальних зборах 26.11.2013 р. були присутні чотири члени із п'яти відповідного господарства, тобто більшість, тому доводи скаржника щодо відсутності кворуму при прийнятті 26.11.2013 р. загальними зборами ФГ "КМП Надія" рішення є необгрунтованими.

Крім того, статтею 4 Закону України "Про фермерське господарство", в редакції, чинній станом на момент прийняття спірного рішення, передбачено, що головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в статуті особа.

Відповідно до п. 8.1 статуту головою фермерського господарства є його засновник або один з членів господарства, якого призначає засновник на відповідний термін або інша особа, яка працює за контрактом. Засновник, який передає свої повноваження одному з членів господарства, або іншій особі, яка працює за контрактом, видає виконуючому обов'язки голови фермерського господарства довіреність на відповідний термін.

Як вбачається з довіреності від 12.05.2011 р., Фермерське господарство "КМП Надія", в особі голови ОСОБА_7, уповноважило ОСОБА_9 виконувати обов'язки голови фермерського господарства та представляти інтереси фермерського господарства. Строк дії зазначеної довіреності встановлений до 12.05.2016 р.

Відповідно до ст. 246 ЦК України довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.

Згідно зі ст. 247 ЦК України строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

Як передбачено ст. 248 ЦК України, представництво за довіреністю припиняється у разі: закінчення строку довіреності; скасування довіреності особою, яка її видала; відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю; припинення юридичної особи, яка видала довіреність; припинення юридичної особи, якій видана довіреність;

смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності. У разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій, невиконання яких може призвести до виникнення збитків;

смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

Відповідно до ст. 35 Закону України "Про фермерське господарство", в редакції, чинній станом на момент прийняття спірного рішення, діяльність фермерського господарства припиняється у разі: реорганізації фермерського господарства; ліквідації фермерського господарства; визнання фермерського господарства неплатоспроможним (банкрутом); якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Оскільки станом на момент прийняття спірного рішення діяльність Фермерського господарства "КМП Надія" не припинялась, відтак видана ОСОБА_9 довіреність на представництво інтересів зазначеного фермерського господарства діяла.

Таким чином прийняття 26.11.2013 р. загальним зборами ФГ "КМП Надія" рішення щодо призначення ОСОБА_9 - члена та виконуючого обов'язки голови відповідного фермерського господарства, його керівником (головою), відбулось без порушень законодавчих приписів та статутних положень, відтак доводи позивача про зворотне є безпідставними.

Саме ж по собі формулювання у тексті спірного рішенні поняття "керівник (голова)", а також не внесення відповідних змін до статуту господарства, не впливає на законність зазначеного рішення та, відповідно, на права та обов'язки позивача, як члена відповідного господарства, зокрема щодо права на прийняття участі в управлінні господарством.

Враховуючи викладене, судова колегія погоджується з висновком місцевого суду про те, що вимога позивача про визнання недійсним рішення загальних зборів Фермерського господарства "КМП Надія" від 26.11.2013 р. про призначення ОСОБА_9 керівником Фермерського господарства "КМП Надія" без обмежень є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню.

Стосовно заяви відповідача про застосування строків позовної давності, судова колегія зазначає наступне.

Так, правила про позовну давність мають застосовуватися лише тоді, коли буде доведено існування самого суб'єктивного права. У випадку відсутності такого права або коли воно ніким не порушено, в позові має бути відмовлено не з причин пропуску строку позовної давності, а у зв'язку з необґрунтованістю самої вимоги.

Відповідно до п. 2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 29.05.2013 р. "Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів" за змістом частини першої статті 261 ЦК України позовна давність застосовується лише за наявності порушення права особи.

Отже, перш ніж застосовувати позовну давність, господарський суд повинен з'ясувати та зазначити в судовому рішенні, чи порушене право або охоронюваний законом інтерес позивача, за захистом якого той звернувся до суду. У разі коли такі право чи інтерес не порушені, суд відмовляє в позові з підстав його необґрунтованості. І лише якщо буде встановлено, що право або охоронюваний законом інтерес особи дійсно порушені, але позовна давність спливла і про це зроблено заяву іншою стороною у справі, суд відмовляє в позові у зв'язку зі спливом позовної давності - за відсутності наведених позивачем поважних причин її пропущення.

З огляду на вказані обставини, ґрунтуючись на матеріалах справи, апеляційний суд вважає, що рішення Господарського суду Київської області від 11.12.2017 р. прийнято з повним та всебічним дослідженням обставин, які мають значення для справи, а також з дотриманням норм матеріального і процесуального права, у зв'язку з чим апеляційна скарга ОСОБА_4 задоволенню не підлягає.

У зв'язку з відмовою в задоволенні апеляційної скарги, відповідно до ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору за її подання і розгляд покладається на скаржника.

Керуючись ст. ст. 267-285 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну скаргу ОСОБА_4 залишити без задоволення, рішення Господарського суду Київської області від 11.12.2017 р. у справі № 911/3215/17 - без змін.

2. Матеріали справи № 911/3215/17 повернути до Господарського суду Київської області.

3. Копію даної постанови надіслати сторонам.

4. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в силу п. 1 ч. 1 ст. 287 ГПК України протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту відповідно до ч. 1 ст. 288 ГПК України.

Повний текст постанови складено 21.02.2018 р.

Головуючий суддя С.І. Буравльов

Судді В.В. Андрієнко

Ю.Л. Власов

Джерело: ЄДРСР 72359252
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку