open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №127/2255/18

Провадження №1-кс/127/1034/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2018 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 01.02.2018 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів. Клопотання мотивовано тим, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016020010009122 від 16.11.2016, за повідомленням у порядку ст. 90 ГПК України Господарського суду Вінницької області, щодо ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , м. Вінниця).

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ст. 219 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що 05.03.2013 ІНФОРМАЦІЯ_2 порушив провадження у справі №902/273/13-г про банкрутство ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », визнав вказане товариство банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру та призначив ліквідатором ОСОБА_5 .

Ухвалою від 04.03.2014 суд затвердив реєстр вимог кредиторів, визнавши вимоги ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ПрАТ РМК « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Ухвалою від 25.04.2014 судом затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », як юридичну особу ліквідовано, припинено повноваження арбітражного керуючого та провадження у справі №902/273/13-г.

30.06.2016 ІНФОРМАЦІЯ_2 винесено ухвалу, якою скасовано за нововиявленими обставинами ухвалу від 25.04.2014 про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу банкрута, припинення провадження у справі №902/273/13-г про банкрутство ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Цією ж ухвалою від 30.06.2016 судом поновлено провадження у справі №902/273/13-г про банкрутство ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з стадії ліквідаційної процедури.

Ухвалою від 14.07.2016 суд усунув ОСОБА_5 від виконання обов`язків ліквідатора ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та призначив ліквідатором у справі №902/273/13-г арбітражного керуючого ОСОБА_7

17.11.2016 ухвалою Господарського суду Вінницької області провадження у справі про банкрутство ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » припинене, вказане підприємство як юридична особа ліквідоване, через відсутність коштів та майна заборгованість кредиторам не відшкодована.

У повідомленні Господарського суду Вінницької області, яке стало підставою для початку досудового розслідування зазначено, що 25.10.2016 до суду надійшло клопотання ОСОБА_6 , яким вона просила суд повідомити прокурора та органи досудового розслідування про факти виявленні в ході розгляду справи про банкрутство ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо доведення підприємства до банкрутство.

У зв`язку з отриманням клопотання ОСОБА_6 , Господарський суд Вінницької області проаналізував обставини викладені у клопотання і встановив, що у звіті про аналіз щодо виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » станом на 05.03.2013 з поміж іншого зазначається, що дослідження проведено лише на підставі фінансової звітності, поданої ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до органів статистики за 2010-2012 рр., причому первинні документи банкрута, які б підтверджували достовірність відображеної у фінансовій звітності інформації, у ліквідатора відсутні, а показники фінансової звітності не перевірені. Враховуючи також наявну у справі про банкрутство інформацію про об`єкти нерухомості у власності ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », достовірність та правильність складення фінансової звітності викликає обґрунтовані сумніви. Після чого Господарський суд дійшов висновку про те, що мають місце факти, які можуть свідчити про наявність ознак злочину, передбаченого ст. 219 КК України.

Вивченням клопотанням ОСОБА_6 поданим до Господарського суду Вінницької області встановлено, що вона зазначає наступне: ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » створене у 2002, шляхом об`єднання грошових та майнових внесків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » і СУРП ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », генеральним директором ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » призначено ОСОБА_8 . Новостворене підприємство отримало у власність розташований у центрі АДРЕСА_1 майновий комплекс по виробництву взуття, досвідчений персонал, і отже можливості для наступної прибуткової діяльності. Проте представники ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » натомість проведення господарської діяльності новоствореного підприємства, розпочали процес усунення від діяльності одного з засновників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », незаконно звільнили з посади генерального директора ОСОБА_8 , після чого в особі нового підконтрольного директора ОСОБА_9 вчинили ряд послідовних, не обумовлених виробничою необхідністю правочинів, спрямованих на зміну власника майна у центрі м. Вінниці, з метою його наступного знищення задля задоволення інтересів третіх осіб щодо будівництва торгово-розважального центру на місці взуттєвої фабрики. Так, новим генеральним директором ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_9 потягом 2003 2004 укладено контракт на демонтаж виробничих приміщень взуттєвої фабрики, продано пов`язаній з СУРП ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » юридичній особі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » земельну ділянку площею 1,38 Га розташовану у центрі міста, після чого інша юридична особа почала будівництво ТРЦ. 26.12.2006 в.о. директора ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі в.о. директора подало заяву у ІНФОРМАЦІЯ_10 про реєстрацію припинення права власності на належне нерухоме майно, з посиланням на будівництво ТРЦ новою юридичною особою. В результаті діями групи осіб, було доведене до банкрутства ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », завдано збитків працівникам, які втратили робочі місця та фактично право участі у приватизованому ними підприємстві, майно ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було знищене без будь-якої економічно обґрунтованої необхідності з метою надання можливості іншій юридичній особі здійснювати підприємницьку діяльність з будівництва ТРЦ на місці знищеного майна.

12.10.2017 року в рамках розслідування даного кримінального провадження було призначено судову- економічну експертизу.

04.01.2018 року на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області надійшло клопотання судового експерта про надання на дослідження додаткових документів а саме: банківських виписок по всіх рахунках підприємства.

Згідно реєстраційних даних, службовими особами ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) було відкрито в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (МФО НОМЕР_3 ) рахунки за № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 (валюта: українська гривня) через які службові особи вказаного підприємства проводили розрахунки. АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Беручи до уваги те, що факт перерахування грошових коштів по рахунках при здійсненні фінансово-господарської діяльності, та відповідно, можливість підприємства сплатити податки та/або занизити дохід шляхом часткового чи повного не включення до нього коштів, одержаних від приховування об`єктів оподаткування, має суттєве значення для підтвердження корисливого мотиву скоєння злочину та відповідно, кваліфікації кримінального правопорушення, необхідно провести аналіз інформації про рух грошових коштів по вказаному банківському рахунку ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

З метою підтвердження або спростування відомостей викладених повідомленні Господарського суду Вінницької області, яке стало підставою для початку досудового розслідування, отримання доказів які вказують на скоєння злочину або спростовують факт його вчинення необхідно провести передбачений наказом від 26.02.2013 №327/5 Міністерства юстиції України аналіз фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства.

Таким чином для здійснення аналізу фінансово господарської діяльності на встановлення ознак доведення до банкрутства необхідні банківські виписки по рахункам вказаного підприємства.

Враховуючи викладене, з метою проведення аналізу фінансово-господарського стану ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства виникла необхідність у здійсненні виїмки відомостей про рух грошових коштів вказаного підприємства по рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , (валюта: українська гривня), які перебувають у володінні службових осіб АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , з моменту відкриття по дату закриття таких рахунків. На підставі викладеного слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, однак надала суду заяву, в якій просить дане клопотання розглянути без її участі. Вищевказане клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, про що свідчить заява слідчого. Суд вважає можливим розглянути клопотання у відсутності представника відповідно до вимог ст. 163 КПК України.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Суд, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Згідно ст. 159 ч.1, 2 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 162 ч. 1 п. 5 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відомості про банківські рахунки клієнтів відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» (№ 2121-III від 07.12.2000) є банківською таємницею.

З клопотання судового експерта ВВ КНДІСЕ від 04.01.2018 року вбачається, що з метою проведення дослідження в ході виконання судово-економічної експертизи за постановою від 26.12.2017 року про призначення судово-економічної експертизи у кримінальному провадженні № 12016020010009122 від 16.11.2016 року, експерту необхідно надати банківські виписки по всіх рахунках, які мало підприємство ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки згідно реєстраційних даних, службовими особами ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) було відкрито в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (МФО НОМЕР_3 ) рахунки за № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 (валюта: українська гривня) через які службові особи вказаного підприємства проводили розрахунки. АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження буде доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Однак, вимоги слідчого в частині вилучення оригіналів документів АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", які містять відомості про відкриття, використання та рух коштів по рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 задоволенню не підлягають, оскільки стороною кримінального провадження не обґрунтовано необхідність вилучення саме оригіналів вищевказаних документів.

На думку суду для проведення аналізу інформації про рух грошових коштів по банківських рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 відкритих в " ІНФОРМАЦІЯ_11 " достатньо копій вищевказаних документів, належним чином завірених банківською установою.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 , членам слідчої групи у кримінальному провадженні або особам які діють за їх дорученням тимчасовий доступ до копій документів стосовно інформації ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) яка містить банківську таємницю з можливістю здійснення їх виїмки в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме відомостей про рух грошових коштів на паперових та електронних носіях ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , (валюта: українська гривня), в прибутковій і видатковій частині із зазначенням дати, повною розшифровкою контрагентів і призначення платежів за період з моменту відкриття по дату винесення ухвали суду.

В іншій частині відмовити.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 72178832
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку