open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
24.01.18

Справа № 744/1299/17

Провадження № 2-а/744/17/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2018 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі судді Смаги С. В., розглянувши в місті Семенівка Чернігівської області в порядку письмового провадження адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Головного Управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач , ОСОБА_1, пред’явив до суду адміністративний позов, який відповідає формі позовної заяви, до зазначеного вище відповідача, в якому позивач просить визнати протиправною відмову Головного Управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області у проведенні перерахунку йому пенсії; зобов’язати Головне Управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області провести перерахунок йому пенсії, починаючи з 01 жовтня 2015 року, з урахуванням у складі грошового забезпечення, з якого призначається пенсія, грошової виплати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні основної відпустки в сумі 850 гривень 00 копійок.

В обґрунтування позовних вимог у адміністративному позові позивач ОСОБА_1 зазначив про те, що він з 01 жовтня 2015 року є пенсіонером МВС України, відповідно перебуває на пенсійному обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області та отримує довічну щомісячну пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Наказом Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернігівській області № 371 від 30 вересня 2015 року по особовому складу згідно з Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом ОВС позивача було звільнено з органів Міністерства внутрішніх справ України у запас Збройних Сил України за п. 64 «В» Вислуга років на день звільнення в календарному обчисленні становить 22 роки 00 місяців 29 днів.

Пенсію було призначено та обчислено її розмір згідно Закону України від 09 квітня 1992 року за №2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їх сімей», про що позивача було повідомлено Головним управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

У жовтні 2017 року позивач дізнався про те, що відповідачем при призначенні йому пенсії не було враховано всіх видів грошового забезпечення, з яких йому була нарахована пенсія. До складу грошового забезпечення, з якого позивачеві обчислюється пенсія, не було включено грошову виплату у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні основної відпустки в сумі 850 гривень 00 копійок, з якої були сплачені страхові внески.

Згідно наявної інформації, яка міститься в п. 15 грошового атестату № 5, виданого на ім'я позивача, було надано матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні основної відпустки в сумі 850 гривень 00 копійок, з якої були сплачені страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

19 жовтня 2017 року позивач звернувся до Головного управлення Пенсійного фонду України в Чернігівській області із заявою про необхідність проведення відповідного перерахунку його пенсійного забезпечення з дня його призначення, а саме з 01 жовтня 2015 року.

Листом відповідача № 2439/03/В-12 від 07 листопада 2017 року позивачеві було відмовлено в проведенні перерахунку з підстав того, що матеріальна допомога на оздоровлення не є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення, а тому не може бути врахована до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія.

Позивач вважає такі дії відповідача є протиправними, такими, що не грунтуються на вимогах чинного законодавства.

Ухвалою судді від 07 грудня 2017 року відкрито скорочене провадження у справі, і запропоновано відповідачу в десятиденний строк з дня одержання копії ухвали подати через канцелярію суду заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

26 грудня 2017 року до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, згідно даних якого, відповідач просить у задоволенні позовних вимог відмовити у зв’язку з неможливістю здійснити перерахунок пенсії та виплату перерахованої пенсії позивачу через те, що матеріальна допомога на оздоровлення не носить характер щомісячної, а виплачується лише раз на рік, а тому не может включатися до розміру грошового забезпечення, з якого обраховується пенсія.

Судом встановлено такі факти і відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області та отримує пенсію згідно зі статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» від 09 квітня 1992 року № 2262-XII (далі Закон № 2262-ХІІ).

Позивач звернувся до відповідача із заявою про перерахунок пенсії з 01 жовтня 2015 року з урахуванням у складі грошового забезпечення, з якого призначається пенсія, грошової виплати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні основної відпустки в сумі 850 гривень 00 копійок.

Листом відповідача № 2439/03/В-12 від 07 листопада 2017 року позивачеві було відмовлено в проведенні перерахунку з підстав того, що матеріальна допомога на оздоровлення не є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення, а тому не може бути врахована до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія.

Дані спірні правовідносини регулюються Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» і позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини третьої статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» пенсії особам офіцерською складу, прапорщикам та мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військове служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим законом, та членам їх сімей обчислюється з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 7 Постанови Кабінету Міністерства України № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їхніх сімей» пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячні надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, що мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначаються за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначена шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням.

Умови, розмір та порядок виплати військовослужбовцям зазначеної допомоги визначені постановою Кабінету Міністрів України № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» та інструкцією «Про порядок виплати грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України», затвердженою наказом МВС України від 31 грудня 2007 року за № 499, яким встановлено, що грошове забезпечення осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за спеціальним званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Пунктами 2.16.1 вказаної вище інструкції встановлено, що грошова допомога на оздоровлення є одноразовим додатковим видом грошового забезпечення і тому повинна бути врахована ОСОБА_1, при обчисленні пенсії.

Аналіз зазначених норм матеріального права дає підстави вважати, що грошова допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, компенсація за невикористану відпустку та інші види одноразових додаткових видів грошового забезпечення, з яких сплачено страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу Міністерства внутрішніх справ України, поліції тощо, з розміру якого обчислюється пенсія.

Аналогічна правова позиція була неодноразово викладена у постановах Верховного Суду України від 22 січня 2013 року, 12 лютого 2013 року, 14 січня 2014 року, 20 травня 2014 року, 10 березня 2015 року, 24 лютого 2015 року (справи № 21-421а12, № 21-445а, № 21-463а13, № 21-147а14, 21-70а15, № 21-552а14).

На підставі викладеного суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Позивач має статус учасника бойових дій і тому у відповідності до п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» звільняється від сплати судового збору.

Керуючись статтями 139, 241, 242, 243, 245, 246, 263, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного Управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії – задовольнити повністю.

Визнати протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (код ЄДРПОУ 21390940, юридична адреса: вулиця П’ятницька, будинок номер 83-а, місто Чернігів, поштовий індекс 14005) у проведенні ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючому за адресою: вулиця Першотравнева, будинок номер 136, місто Семенівка Чернігівської області, поштовий індекс 15400, у перерахунку пенсії.

Зобов’язати Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (код ЄДРПОУ 21390940, юридична адреса: вулиця П’ятницька, будинок номер 83-а, місто Чернігів, поштовий індекс 14005) здійснити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючому за адресою: вулиця Першотравнева, будинок номер 136, місто Семенівка Чернігівської області, поштовий індекс 15400, перерахунок пенсії, починаючи з 01 жовтня 2015 року, з урахуванням у складі грошового забезпечення, з якого призначається пенсія, грошової виплати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні основної відпустки в сумі 850 гривень 00 копійок.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги до Київського апеляційного адміністративного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення або розгляд справи проводився в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 24 січня 2018 року.

Суддя: С. В. Смага

Джерело: ЄДРСР 71762071
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку