open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 520/316/18

Провадження № 1-кп/520/599/18

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.01.2018 року Київський районний суд міста Одеси у складі:

Головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчого судовому засіданні в залі суду у м. Одесі кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22017160000000220від 24.11.2017 року, та угоду про визнання винуватості від 24.01.2018 року відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с.Маяки, Біляївського району, Одеської області, з вищою освітою, працюючого керівником відділу логістики в ТОВ "Атлас Логістик ", не одруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 110, ч.2 ст. 109 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Київського районного суду м. Одеси знаходиться обвинувальний акт з додатками відносно ОСОБА_5 , у підготовчому судовому засіданні між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 було укладено угоду про визнання винуватості.

Обвинувачений ОСОБА_5 обвинувачується у скоєнні кримінальних правопорушень за наступних обставин.

Так, ОСОБА_5 діючи умисно, бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді порушення встановлених Конституцією України, законами України і міжнародними-правовими актами територіальної цілісності України і порядку визначення її території, перебуваючи за місцем свого проживання, за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи свій ноутбук торгівельної марки «Lenovo», модель «IdeaPad Y570», серійний номер «2753516300608», який був під`єднаний до мережі Інтернет через можливості Інтернет-провайдера ТОВ «Південна телекомунікаційна компанія», з використанням встановленого на ноутбуці Інтернет браузера «Opera» з активованим сервісом «VPN», авторизувавшись у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», як користувач « ОСОБА_6 », від імені створеного ним аккаунта « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) соціальної Інтернет-мережі «ВКонтакте», розповсюдив репости записів із закликами до вчинення умисних дій, які суперечать положенням ст.ст. 1, 2, 17, 73, 85, 132 Конституції України, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, шляхом розміщення:

ІНФОРМАЦІЯ_3 о 21 годині 21 хвилині, на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) створеної ним сторінки (аккаунта) « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», репосту запису користувача « ОСОБА_7 », розміщеного останньою на « ОСОБА_8 » її сторінки за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ) о 14 годині 24 хвилині 19.07.2017 (web-адреса запису: ІНФОРМАЦІЯ_6 );

ІНФОРМАЦІЯ_7 о 18 годині 08 хвилин, на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) створеної ним сторінки (аккаунта) « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», репосту запису користувача « ОСОБА_7 », розміщеного останньою на « ОСОБА_8 » її сторінки за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ) о 12 годині 40 хвилин 16.08.2017 (web-адреса запису: ІНФОРМАЦІЯ_6 );

ІНФОРМАЦІЯ_8 о 22 годині 35 хвилин, на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) створеної ним сторінки (аккаунта) « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», репосту запису користувача « ОСОБА_7 », розміщеного останньою на « ІНФОРМАЦІЯ_9 » її сторінки за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ) о 12 годині 40 хвилин 16.08.2017 (web-адреса запису: ІНФОРМАЦІЯ_10 ), що були доступні для загального ознайомлення всіх користувачів Інтернет-мережі, а також всіх користувачів вказаної соціальної Інтернет-мережі, які відвідували його сторінку, та автоматично надійшов як сповіщення всім користувачам соціально-орієнтованого ресурсу Інтернет-мережі «ВКонтакте», які були додані до розділу «Друзі» та «Підписники» вказаного аккаунта.

Вказаними умисними діями,обвинувачений ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 110 КК України - розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Крім того, ОСОБА_5 діючи умисно, бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді порушення встановленого Конституцією України і законами України порядку створення і діяльності вищих органів державної влади, перебуваючи за місцем свого проживання, за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи свій ноутбук торгівельної марки «Lenovo», модель «IdeaPad Y570», серійний номер «2753516300608», який був під`єднаний до мережі Інтернет через можливості Інтернет-провайдера ТОВ «Південна телекомунікаційна компанія», з використанням встановленого на ноутбуці Інтернет браузера «Opera» з активованим сервісом «VPN», авторизувавшись у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», як користувач « ОСОБА_6 », від імені створеного ним аккаунта « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) соціальної Інтернет-мережі «ВКонтакте», розповсюдив репости записів із публічними закликами до захоплення державної влади, які суперечать положенням ст.ст. 5, 6, 69, 71 Конституції України, шляхом розміщення:

ІНФОРМАЦІЯ_7 о 18 годині 08 хвилин, на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) створеної ним сторінки (аккаунта) « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», репосту запису користувача « ОСОБА_7 », розміщеного останньою на « ОСОБА_8 » її сторінки за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ) о 12 годині 40 хвилин 16.08.2017 ( ІНФОРМАЦІЯ_11 -адреса запису: ІНФОРМАЦІЯ_6 );

ІНФОРМАЦІЯ_8 о 22 годині 35 хвилин, на так званій «Стіні» (публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів) створеної ним сторінки (аккаунта) « ОСОБА_6 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) у соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте», репост запису користувача « ОСОБА_7 », розміщеного останньою на « ІНФОРМАЦІЯ_9 » її сторінки за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4 (https://vk.com/id277242330) о 12 годині 40 хвилин 16.08.2017 (web-адреса запису: ІНФОРМАЦІЯ_10 ), що були доступні для загального ознайомлення всіх користувачів Інтернет-мережі, а також всіх користувачів вказаної соціальної Інтернет-мережі, які відвідували його сторінку, та автоматично надійшов як сповіщення всім користувачам соціально-орієнтованого ресурсу Інтернет-мережі «ВКонтакте», які були додані до розділу «Друзі» та «Підписники» вказаного аккаунта.

Вказаними умисними діями,обвинувачений ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 109 КК України - розповсюдження матеріалів із публічними закликами до захоплення державної влади.

По кримінальному провадженню № 22017160000000220від 24.11.2017 року між обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби прокуратури Одеської області ОСОБА_3 24 січня 2018 року була укладена угода про визнання винуватості відповідно до вимогст. 468 КПК України.

В угоді про визнання винуватості прокурор та обвинувачений виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч.1 ст. 110, ч.2 ст. 109 КК України,які ніким не оспорюються, зазначили істотні для даного кримінального провадження обставини.

Одночасно, сторони угоди про визнання винуватості погодилися на призначення покарання ОСОБА_5 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 1 ст. 110 КК України у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі, без конфіскації майна; за ч. 2 ст. 109 КК України, у вигляді 2 (двох) років позбавлення волі, без конфіскації майна. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 (три) роки без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік. Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 такі обов`язки: 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Угода укладена в присутності захисника, про що свідчить його особистий підпис.

Крім того, в судовому засіданні захисник підтримав умови укладеної угоди та просив її затвердити, оскільки її умови не порушують прав інших осіб та не становлять суспільної небезпеки і не загрожують інтересам держави.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 , свою провину в скоєнні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 110, ч.2 ст. 109 КК України визнав повністю, щиро розкаявся у скоєному, погодився з прокурором на призначення узгодженого покарання.Зазначив про обставини вчинення ним злочину, які повністю відповідають обставинам, встановленим органом досудового слідства, судом та викладені в обвинувальному акті в кримінальному провадженні №22017160000000220від 24.11.2017 року.

Угоду про визнання винуватості обвинувачений ОСОБА_5 підтримав та просив її затвердити.

Прокурор в судовому засіданні просив угоду про визнання винуватості затвердити і призначити обвинуваченому ОСОБА_5 узгоджене в угоді покарання, оскільки при укладенні даної угоди дотримані вимоги та правила КПК Українита КК України.

Обвинуваченому ОСОБА_5 суд під розписку відповідно до ст. 474 КПК України роз`яснив процесуальні права, характер обвинувачення, вид покарання та наслідки укладення, затвердження та невиконання угоди, передбачені ст.ст. 473, 476 КПК України, роз`яснив вичерпні підстави оскарження вироку суду, винесеному на підставі угоди.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно п. 2 ч.1 ст. 468 КПК Україниу кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

За умовами ч. 4ст. 469 КПК Україниугода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 110, ч.2 ст. 109 КК України, які згідност. 12 КК Українивідносяться до злочинів середньої тяжкості.

У судовому засіданні судом встановлено, що обвинувачений беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень за вказаних обставин; сторони добровільно уклали угоду про визнання винуватості, зміст якої відповідає вимогамст. 472 КПК України, та розуміють наслідки затвердження такої угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України. Вид та міра покарання, на яку обвинувачений погоджується, обрана з врахуванням загальних засад призначення покарань, передбачених ст. ст. 65-67 КК України.

В ході судового розгляду, судом встановлені обставини, які пом`якшують покарання, зокрема, ОСОБА_5 щиро кається у скоєному кримінальному правопорушенні, вину визнає в повному обсязі, активне сприяння розкриттю злочину. Обставини, що обтяжують покарання в ході судового розгляду не встановлені.

Судом не встановлено підстави для відмови в затвердженні угоди, визначених в ч.7 ст. 474 КПК України.

За умовами ч.1ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Виходячи з викладеного, з урахуванням ступені тяжкості вчинених злочинів, даних про особу ОСОБА_5 , наявності пом`якшуючих і відсутністю обтяжуючих обставин покарання, визнання своєї вини ОСОБА_5 суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди укладеної між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 про визнання винуватості і призначення узгоджених сторонами виду і міри покарання.

Долю речових доказів у кримінальному провадженні належить вирішити відповідно до вимог ст.100 КПК України.

Відповідно до ст. 124 ч. 2 КПК України суд вважає за необхідне стягнути з обвинуваченого на користь держави витрати на залучення експертів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 369,373-374,392,393,394,395,473-475 КПК України,суд,- ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 24.01.2018 року, підписану між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби прокуратури Одеської області ОСОБА_3 і обвинуваченим ОСОБА_5 у кримінальному провадженні за № 22017160000000220, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.11.2017 року.

Відповідно до затвердженої угоди про визнання винуватості визнати ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 109 ч. 2, 110 ч.1 КК України, на підставі якої призначити йому покарання:

-за ч. 1 ст. 110 КК України, у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі, без конфіскації майна;

-за ч. 2 ст. 109 КК України, у вигляді 2 (двох) років позбавлення волі, без конфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 (три) роки без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік. Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 такі обов`язки:1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід ОСОБА_5 не обирався.

Стягнути з ОСОБА_5 судові витрати на користь держави за проведення судової експертизи №98/205 від 06.11.2017 року в розмірі 1733 грн. 20 коп.

Речові докази, лазерні оптичні носії інформації СD-R торгівельної марки «NANOTEX», серійний номер «6174116RB37014», «6175116LB24961», «6175116LЕ24958», «6173115LA3132», «6162116RD18088», «5325105MB22178», «6162115МВ28703», «6175116МЕ24953» - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 04.12.2017 року, в рамках кримінального провадження 22017160000000220, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.11.2017 року на ноутбук «Lenovo», модель «IdeaPadY570», серійний номер «2753516300608» з зарядним пристроєм, мобільний телефон «Sony» модель «D 2302» IMEI 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 , із встановленими Sim - картками оператора «МТС» № НОМЕР_3 ( НОМЕР_4 ), оператора «Київстар» № НОМЕР_5 ( НОМЕР_6 ), та карткою пам`яті «micro SD HC 8 Gb Kingston», без серійного номеру, яку зберігаються в камері схову речових доказів слідчого відділу Управління СБУ в Одеській області повернути за належністю, ОСОБА_5 .

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання апеляційної скарги через Київський районний суд м. Одеси протягом 30 діб з дня його проголошення, але лише у випадках, встановлених ст. ст. 473, 394 КПК України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 71757839
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку