open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
23.01.2018 Справа № 756/16391/17

Справа пр. №2/756/2362/18

ун. №756/16391/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 січня 2018 року Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого - судді Андрейчука Т.В.,

за участю секретаря судового засідання - Субіна М.О.,

учасники справи:

представник позивача - ОСОБА_1,

представник відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі судових засідань м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про розірвання шлюбу, -

в с т а н о в и в:

У грудні 2017 року позивач ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до відповідача громадянина Республіки Чилі ОСОБА_4 про розірвання шлюбу.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовувала тим, що 04 червня 2010 року в окрузі Ло-Барнечеа, Республіка Чилі, між нею та відповідачем у справі було укладено шлюб.

У подружжя народилися дві доньки: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

ОСОБА_3 стверджувала, що подружнє життя з відповідачем не склалось, у них різні погляди на подружнє життя, ними втрачено почуття любові та взаємоповаги один до одного, внаслідок чого подальше збереження сім'ї є неможливим. Позивач зазначила, що вони з ОСОБА_4 шлюбно-сімейних стосунків не підтримують, не ведуть спільного господарства, а тому просила суд розірвати шлюб, укладений між нею та відповідачем у справі.

Представник позивача вимоги свого довірителя підтримав та просив суд їх задовольнити, пояснив, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 не проживають разом з квітня 2017 року, зберегти шлюб, укладений між сторонами справи неможливо.

Представник відповідача у підготовчому судовому засіданні подала до суду заяву свого довірителя про визнання позову. Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, дії представника не суперечать інтересам довірителя, а тому суд вважає за можливе прийняти визнання позову відповідачем у справі та, керуючись положеннями ч. 3 ст. 200, ч. 4, ч. 5 ст. 206 ЦПК України, ухвалити рішення за результатами підготовчого провадження.

У своїх поясненнях представник відповідача зазначила, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 не проживають разом з квітня 2017 року, шлюб, укладений між ними, розпався, відносини, на яких ґрунтується шлюб, вони не підтримують, примирення неможливе. З цих підстав представник ОСОБА_4 просила суд розірвати шлюб, укладений між нею та позивачем у справі.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, зібрані у справі докази, суд дійшов такого висновку.

04 червня 2010 року в окрузі Ло-Барнечеа Республіки Чилі між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 було укладено шлюб, зареєстрований Службою реєстрації актів цивільного стану та ідентифікації, номер актового запису - 238. Указані обставини підтверджуються свідоцтвом про шлюб від 06 вересня 2017 року, виданим Службою реєстрації актів цивільного стану та ідентифікації Республіки Чилі (а. с. 14-17).

ІНФОРМАЦІЯ_1 у подружжя народилася донька ОСОБА_5 (а. с. 18-21), а ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_6 (а. с. 22-25).

Закон України "Про міжнародне приватне право" встановлює порядок урегулювання приватноправових відносин, які хоча б через один із своїх елементів пов'язані з одним або кількома правопорядками, іншими, ніж український правопорядок.

За приписами ст. 63 цього Закону передбачено, що припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

Ч. 1 ст. 60 Закону України "Про міжнародне приватне право" передбачено, що правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а за його відсутності - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі, а за відсутності такого - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про міжнародне приватне право" особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є.

Позивач ОСОБА_3 є громадянкою України, а відповідач ОСОБА_4 - громадянином Республіки Чилі (а. с. 6-8, 10-11).

Зважаючи на відсутність спільного особистого закону подружжя ОСОБА_4 та ОСОБА_3, ураховуючи те, що останнє їх спільне місце проживання в Україні (а. с. 6-8, 49, 51-59), правові наслідки шлюбу, укладеного між сторонами справи, зокрема його припинення, визначаються за правом України.

Таким чином, при вирішенні спору застосуванню підлягає сімейне законодавство України.

Згідно з ч. 2 ст. 104 СК України шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Зі змісту ст. 112 СК України вбачається, що суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Як встановлено судом, подружнє життя у сторін справи не склалось, шлюбно-сімейних стосунків вони не підтримують, не ведуть спільного господарства, їх шлюб носить формальний характер. ОСОБА_4 та ОСОБА_3 тривалий час мешкають окремо. За таких обставин суд не вважає за можливе зберегти шлюб.

За наведених обставин, суд вважає, що збереження шлюбу суперечитиме інтересам сторін, а тому шлюб, укладений між ОСОБА_4 та ОСОБА_3, слід розірвати.

Керуючись ст. 141 ЦПК України, суд присуджує з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 судовий збір у сумі 640,00 грн.

Зважаючи на вищенаведене, керуючись ст. ст. 16, 60, 63 Закону України "Про міжнародне приватне право", ст. ст. 104, 110, 112 СК України, ст. ст. 2-5, 10-13, 19, 81-82, 89, 200, 206, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про розірвання шлюбу - задовольнити.

Розірвати шлюб, укладений між громадянином Республіки Чилі ОСОБА_4 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1; код єдиного списку платників податків - НОМЕР_2) та громадянкою України ОСОБА_3 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1) 04 червня 2010 року в окрузі Ло-Барнечеа, Республіка Чилі, зареєстрований Службою реєстрації актів цивільного стану та ідентифікації, номер актового запису - 238.

Стягнути з ОСОБА_4 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1; код єдиного списку платників податків - НОМЕР_2) на користь ОСОБА_3 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1) судовий збір у сумі 640 (шістсот сорок) гривень 00 (нуль) копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду міста Києва шляхом подання в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення суду апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.В. Андрейчук

Джерело: ЄДРСР 71755180
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку