open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
709/2101/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2018 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

за участі секретаря - Дем"яненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чорнобай цивільну справу за позовом ОСОБА_1, яка діє також в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Чорнобаївської селищної ради Черкаської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду в своїх інтересах. а також в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 з позовом про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, а саме: на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,46 га, що знаходиться в адміністративних межах Чорнобаївської селищної ради Черкаської області, на 1/2 частину земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,7823 га, що знаходиться в адмніністративних межах Чорнобаївської селищної ради Черкаської області. Мотивує позов тим, що вказане нерухоме майно належало їх матері ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3. Після її смерті спадщину прийняли дочки померлої ОСОБА_1 та ОСОБА_2 Позивачі не можуть оформити свої спадкові права в нотаріальній конторі по тій причині, що на зазначене майно відсутні правовстановлюючі документи.

До початку розгляду по суті до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог залучено орган опіки та піклування Чорнобаївської районної державної адміністрації.

В судове засідання позивач не з'явилася, подала до суду заяву, в якій вона просила розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримала.

Представник Чорнобаївської селищної ради Черкаської області Кіреєв В.В. в судове засідання не з'явився., подав до суду заяву, в якій просив розглядати справу без його участі, проти задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Чорнобаївської районної державної адміністрації в судове засідання не з'явився, подано до суду заяву, в якій проти задоволення позову орган опіки не заперечує.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в сукупності, приходить до наступних висновків.

З матеріалів справи вбачається, що позивач та малолітня ОСОБА_2 є дочками ОСОБА_3 (копії свідоцтв про народження, а.с. 11,13).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла (копія свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3, а.с.8).

Після її смерті відкрилася спадщина на :

- на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,46 га, що знаходиться в адміністративних межах Чорнобаївської селищної ради Черкаської області, належала померлій згідно державного акту серії НОМЕР_4 від 27 березня 2001 року виданого на підставі рішення Чорнобаївської селищної ради від 26 березня 2001 року № 12 (а.с.18);

- на 1/2 частину земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,7823 га, що знаходиться в адміністративних межах Чорнобаївської селищної ради Черкаської області, належала померлій на підставі рішення Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 14 червня 2016 року, зареєстрованого в державному реєстрі речових прав 11 липня 2016 року за реєстраційним номером 9729022771251 (а.с.20-22).

У відповідності до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, заповіту померла не складала (а.с.32-36).

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

З довідки Чорнобаївської селищної ради від 07.11.2017 року № 6119 вбачається, що ОСОБА_3 до дня смерті проживала з дочкою ОСОБА_1, внуком ОСОБА_5, дочкою ОСОБА_2, внукою ОСОБА_1 (а.с.15).

Згідно розпорядження Чорнобаївської районої державної адміністрації № 47 від 23 березня 2017 року позивача призначено опікуном над малолітньою сестрою ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

З листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори № 1681-01/16 від 21.11.2017 та доданих документів спадкової справи вбачається, що після смерті ОСОБА_3 позивачем ОСОБА_1 подано заяви про прийняття спадщини особисто та від від імені підопічної ОСОБА_2 (а.с. 29-31).

А відтак, суд приходить до висновку, що єдиними спадкоємцями померлої ОСОБА_3 які прийняли спадщину, є її дочки ОСОБА_1, ОСОБА_2

Інших спадкоємців померлої, які прийняли спадщину, судом не встановлено.

Разом з тим, у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку та 1/2 частину земельної ділянки нотаріусом позивачу відмовлено, у зв"язку з відсутністю оригіналів правостановлюючих документів на дане спадкове майно (лист Чорнобаївської державної нотаріальної контори № 1501/02-16 від 09.11.2017, а.с.10).

Згідно з ч. 1 ст. 1267 та ст. 1278 ЦК України частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними. Кожен із спадкоємців має право на виділ його частки в натурі.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В розумінні глави 12 Цивільного кодексу України земельна ділянка як нерухоме майно є об"єктом цивільних прав.

Згідно ст. 79 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об'єктом права власності.

За приписом ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, прийняття спадщини.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його.

Враховуючи викладені обставини, грунтуючись на вищезазначених нормах права, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки позивачі прийняли спадщину у встановлений законом спосіб, а наданими суду доказами підтверджено їх право на спадкування зазначеного майна та його належність на час смерті спадкодавцю.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, яка діє також в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Чорнобаївської селищної ради Черкаської області, ьретя особа: орган опіки та піклування Чорнобаївської районної державної адміністрації, про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,46 га, кадастровий номер НОМЕР_5, що розташована в адміністративних межах Чорнобаївської селищної ради Черкаської області та належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,7823 га, кадастровий номер НОМЕР_6, що розташована в адміністративних межах Чорнобаївської селищної ради Черкаської області та належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Черкаської області через Чорнобаївський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя І.М. Кваша

Джерело: ЄДРСР 71754669
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку