open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 699/66/18

Номер провадження № 3/699/41/18

ПОСТАНОВА

24.01.2018 року м. Корсунь-Шевченківський

Суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Линдюк В.С. при підготовці до розгляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого та проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, працюючого водієм в магазині «Автолюкс», за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, –

В С Т А Н О В И В:

До Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області із Корсунь-Шевченківського ВП Звенигородського ВП ГУ НП в Черкаській області 24.01.2018 року надійшли матеріали про вчинення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП.

Згідно з ч. 2 ст. 7 КУпАП провадження у справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Відповідно до ст. 278 КУпАП, орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує питання чи правильно складений протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Положеннями ч. 1 ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

У порушення вимог ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення від 08.01.2018 року серія ГП № 560128 відносно ОСОБА_1 за ст. 173 КУпАП, відсутні відомості про свідків, їх прізвища та адреси проживання. При цьому в матеріалах справи містяться письмові пояснення ОСОБА_2, яка ніби то була очевидцем вчинення даного адміністративного правопорушення.

За таких обставин, відсутність у протоколі про адміністративне правопорушення, який згідно з ст. 251 КУпАП при вирішенні справи слід враховувати як один із доказів винуватості особи, відомостей про наявність свідків вчинення адміністративного правопорушення, створює протиріччя письмовим поясненням особи щодо обставин, які мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до п. 24 постанови пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 року № 14 визнано правильну практику тих суддів, які вмотивованими постановами повертають протоколи про адміністративні правопорушення, складені без додержання вимог ст. 256 КУпАП, відповідному правоохоронному органу для належного до оформлення.

З огляду на наявні недоліки у оформленні матеріалів про вчинення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, суд позбавлений можливості всебічно, повно і об’єктивно з’ясувати всі обставини справи, та винести одну з постанов, передбачених ч. 1 ст. 284 КУпАП, а тому вказані матеріали підлягають поверненню до Корсунь-Шевченківського ВП Звенигородського ВП ГУ НП в Черкаській області для належного оформлення.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 277 КУпАП справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173 КУпАП, підлягають розгляду судом протягом доби з дня одержання.

Водночас відповідно до ч. 1 ст. 277-2 КУпАП повістка особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, вручається не пізніш як за три доби до дня розгляду справи в суді, в якій зазначаються дата і місце розгляду справи.

Враховуючи вказане, з метою дотримання вказаних вимог законодавства, у разі надсилання до суду справ про адміністративні правопорушення, передбачених ст. 173 КУПАП, а також інших, які відповідно до ч. 2 ст. 277 КУпАП підлягають розгляду протягом доби з дня одержання, працівниками Корсунь-Шевченківського ВП Звенигородського ВП ГУ НП в Черкаській області має бути забезпечена явка осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності, до суду у день надходження справ відповідної категорії.

Керуючись ст.ст. 7, 9, 173, 251, 256, 278 КУпАП, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, за ознаками адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП (протокол серії ГП № 560128 від 08.01.2018 року), повернути до Корсунь-Шевченківського ВП ГУ НП в Черкаській області для належного до оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Линдюк В.С.

Джерело: ЄДРСР 71754081
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку