open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

про залишення зустрічної позовної заяви без руху

Справа №534/1545/17

2/534/63/18

23 січня 2018 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області в складі :

головуючого судді – Солохи О.В.

з участі секретаря – Жукової Н.А.

розглянувши у судовому засіданні заяву про об’єднання в одне провадження зустрічної позовної заяви з первісним позовом у цивільній справі за позовом публічного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору – товариство з обмеженою відповідальністю «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

22.01.2018 представник відповідача звернувся до суду із зустрічним позовом до ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», в якому просить визнати недійсним кредитний договір від 12.07.2013 № 17-31/13-00408-с-а.

При зверненні до суду із позовом ОСОБА_1 не було сплачено судовий збір.

Згідно ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору. Разом з тим позивачем не надано платіжних доручень про сплату судового збору.

Представник ОСОБА_1 у поданому зустрічному позові зазначив, що позивач звільнений від сплати судового збору, оскільки на заявлені позовні вимоги розповсюджуються норми Закону України «Про захист прав споживачів» та просив прийняти зустрічну позовну заяву до свого провадження та об’єднати із первісним позовом.

У судове засідання сторони по справі не з’явились, від останніх надійшли до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Дослідивши документи наявні у цивільній справі суд вважає, що його слід залишити без руху з наступних підстав.

Як вбачається з п.2.1. кредитного договору від 12.07.2013 № 17-31/13-00408-с-а, укладеного між АТ «Банк «Фінанси та Кредит» і ОСОБА_1, Банк надає Позичальнику в тимчасове користування на умовах забезпеченості, поворотності, строковості, платності Кредитні ресурси в сумі 360 500 грн. з оплатою по процентній ставці 24,00% річних. Згідно п.2.3. даного договору Кредитні ресурси отримані Позичальником за цим Договором використовуються за цільовим призначенням: для придбання 3 кімнатної квартири, розташованої за адресою: 39800, м. Комсомольськ (м. Горішні Плавні), АДРЕСА_1, загальною площею 80,6 кв.м., житловою площею – 42.1 кв.м.

Згідно п.5.1.1 кредитного договору від 12.07.2013 № 17-31/13-00408-с-а забезпечення виконання зобов’язань позичальника за цим договором забезпечується передачею у в іпотеку банку позичальником певної нерухомості.

Відповідно до п.5.1.2 кредитного договору від 12.07.2013 № 17-31/13-00408-с-а, поручителем є підприємство ТОВ «Єристівський ГЗК» на підставі договору поруки, укладеного між Банком та вказаним підприємством.

Як передбачено ст.1 Закону України «Про іпотеку» іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно ст.1 Закону України «Про іпотечне кредитування, іпотечний борг - основне зобов'язання за будь-яким правочином, виконання якого забезпечене іпотекою. Іпотечне кредитування - правовідносини, що виникають з приводу набуття права вимоги іпотечного боргу за правочинами та іншими документами.

У відповідності до ч.1 ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.

Суд вказує, що Закон України «Про захист прав споживачів» застосовується до спорів, які виникли з кредитних правовідносин, лише в тому разі, якщо підставою позову є порушення порядку надання споживачеві інформації про умови отримання кредиту, про типові відсоткові ставки, валютні знижки, тощо, які передують укладенню договору, як вбачається з матеріалів справи сторони певний час виконували належним чином обов’язки визначені кредитним договором та додатками до нього. На думку суду, після укладення договору між сторонами виникають зобов'язальні відносини, тому до спорів щодо виконання такого договору положення Закону України «Про захист прав споживачів» не застосовуються, що узгоджується з правовими позиціями викладеними у постановах Верховного Суду України від 11 листопада 2015 року у справі № 6-511цс15 та від 02 грудня 2015 року у справі №6-1341цс15).

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою сплачується судовий збір за ставкою 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи зазначене, позивачу необхідно надати суду оригінал платіжного документу, що підтверджує сплату судового збору в сумі 704 грн. 80 коп.

Реквізити для сплати судового збору:

Одержувач: УДКСУ в м. Горішніх Плавнях Полтавської області

МФО: 831019

КОД за ЄДРПОУ: 37802029

Банк одержувача: ГУДКСУ у Полтавській області

Рахунок: 31215206700006

Код бюджетної класифікації (КБК): 22030101

Призначення платежу: *;101;_______(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом_________(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Комсомольський міський суд Полтавської області пункт з таблиці ставок № 1.2.

Враховуючи зазначене, представнику ОСОБА_1 необхідно надати суду оригінал платіжних документів, що підтверджують сплату останнім судового збору за поданий зустрічний позов.

Відповідно до положень ст.185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175, 177 ЦПК України постановляє ухвалу про залишення позову без руху.

Керуючись ст.ст. 177, 185, 260-263ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

ОСОБА_1 необхідно надати суду оригінал платіжного документу, що підтверджує сплату судового збору в сумі 704 грн. 80 коп.

Надати ОСОБА_1 п’ятиденний строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків, який починає свій перебіг з дня проголошення даної ухвали.

У разі невиконання вимог суду позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя підпис ОСОБА_3

Згідно з оригіналом.

Суддя О.В. Солоха

Джерело: ЄДРСР 71752822
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку