open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.01.2018 Справа №607/11458/17

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

в складі :

головуючого Ромазана В.В.

з участю секретаря Буцик О.П.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Шпит І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Міністерство оборони України, Кабінет Міністрів України, Державна служба України у справах ветеранів війни антитерористичної операції, Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України про встановлення факту, що має юридичне значення ,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, у якій просить встановити факт його участі у бойових діях, пов`язаних із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України під час проведення антитерористичної операції в зоні проведення в Донецькій та Луганській областей за період з 15 липня 2014 року по 08 серпня 2014 року, з 13 червня 2015 року по 09 липня 2015 року та з 02 березня 2016 року 26 грудня 2016 року, посилаючись на те, що в період служби в спецпідрозділі «Шахтарськ» МВС України, а також в Добровольчому Українському Корпусі, Українській Добровольчій Армії брав активну участь у бойових діях захищаючи незалежність та територіальну цілісність України в районах проведення АТО в секторі «М», в населеному пункті Широкине та інших місцевостях поблизу міста Маріуполь Донецької області. Встановлення зазначеного юридичного факту необхідно заявнику для набуття відповідного правового статусу для отримання соціальних пільг та гарантій, передбачених для учасників бойових дій Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Законом України «Про боротьбу з тероризмом».

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник заявлені вимоги підтримали повністю та просить суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Кабінету Міністрів України при вирішенні поданої заяви покладається на думку суду. Крім цього, подав суду письмові пояснення відповідно до яких зазначив, що постановою Кабінету Міністрів України від 20серпня 2014 року №413 затверджено порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення. Відповідно до пункту 2 Порядку, статус учасника бойових дій надається: у тому числі особам, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування згідно з переліком, визначеним Антитерористичним центром при СБУ та Генеральним штабом Збройних Сил, були включені до складу Збройних Сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів. Відповідно до пункту 5 Порядку, рішення про надання та позбавлення статусу учасника бойових дій приймається: комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міноборони, МВС, Мін`юсті», Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральній прокуратурі України, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв`язку, ДСНС, ДФС; - міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у разі виникнення спірних питань, що потребують міжвідомчого врегулювання.

Представник Міністерства оборони України в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлялись про місце та час розгляду справи.

Представник Державної служба України у справах ветеранів війни антитерористичної операції в судове засідання не з`явився, однак подав письмові пояснення відповідно до яких зазначив, що відповідно до пункту 5 Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 року №413, питання надання статусу учасника бойових дій ОСОБА_1 повинно вирішуватись відомчою комісією того відомства, до якого увійшло добровольче формування у складі якого ОСОБА_1 брав участь в антитерористичній операції.

Представник СБ України в судове засідання не з`явився, подавши письмові пояснення відповідно до яких зазначив, що ОСОБА_1 в порядку визначеному статтею 13 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» наказом керівника Антитерористичного центру при СБ України до проведення АТО не залучався. Зазначив, що питання надання статусу учасника бойових дій ОСОБА_1 не зачіпатиме законні права та інтереси АТЦ при СБ України.

Представник Міністерства внутрішніх справ України в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про місце та час судового розгляду.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд встановив.

Як вбачається із довідки виданої спецпідрозділом «Шахтарськ» ГУ МВС України у Дніпропетровській області від 08 серпня 2014 року, ОСОБА_1 перебуває в спецпідрозділі «Шахтарськ» МВС України у Дніпропетровській області, котрий задіяний у проведенні антитерористичної операції у Луганській і Донецькій областях, з 15 липня 2014 року по даний час.

Відповідно до довідки, виданої Українською добровольчою Армією від 26.12.2016 року №7494, ОСОБА_3 з 11.12.2015 року по теперішній час перебуває у зоні проведення АТО, в складі 5-го окремого батальйону Української добровольчої армії. З 02.03.2016 року по 27.06.2016 року приймав активну участь в бойових діях в зоні проведення АТО, в складі батальйону, позиції якого розташовані в м.Авдіївка, Ясинуватського району Донецької області. З 01.12.2016 року по 24.12.2016 року приймав активну участь в бойових діях в зоні проведення АТО, в складі батальйону, позиції якого розташовані в м.Волноваха, Донецької області.

Як вбачається із довідки, виданої Добровольчим Українським Корпусом від 09 липня 2015 року №191, ОСОБА_1 із 13.06.2015 року зарахований бійцем восьмого ОБАТ ДУК ПС, що знаходиться в зоні проведення АТО, у секторі «М».

Як вбачається із довідки від 07 лютого 2016 року №3078, виданої Українською Добровольчою Армією, ОСОБА_1 з 11.12.2015 року перебуває у зоні проведення АТО в складі 5-го Окремого Батальйону Української Доюбровольчої Армії.

Населені пункти м.Авдіївка, м.Волноваха Донецької області розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 року №1275-р, включені до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалась антитерористична операція.

Згідно із ч.1 ст.17 Конституції України, захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Пунктом 3 ч.1 ст.3 Закону України «Про основи національної безпеки України» об`єктами національної безпеки, є держава, конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканість.

Суб`єктами забезпечення національної безпеки, в тому числі, є громадяни України, об`єднання громадян (ст..4 Закону України «Про основи національної безпеки України»).

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України, що передбачено ст..65 Конституції України.

Згідно із роз`ясненнями, викладеними у постанові Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», факти, що мають юридичний характер це факти, з якими закон пов`язує виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення зазначеного факту має для ОСОБА_1 юридичне значення, оскільки необхідне йому для одержання соціальних пільг та гарантій, передбачених для учасників бойових дій Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Законом України «Про боротьбу з тероризмом».

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що заявник звернувся в суд із заявою про встановлення факту своєї участі у бойових діях, а не із вимогою про надання йому статусу учасника бойових дій, а тому посилання представників заітересованих осіб на те, що надання статусу учасника бойових дій передбачено Порядком надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 року №413, суд вважає безпідставним. Враховуючи те, що заявник перебував в спецпідрозділі «Шахтарськ» МВС України у Дніпропетровській області, котрий був задіяний у проведенні антитерористичної операції у Луганській і Донецькій областях, з 15 липня 2014 року по 08.08.2014 року, що підтверджено довідкою від 08.08.2014 року, виданою зазначеним підрозділом, а також з 02.03.2016 року по 27.06.2016 року приймав активну участь в бойових діях в зоні проведення АТО, в складі батальйону, позиції якого розташовані в м.Авдіївка, Ясинуватського району Донецької області, з 01.12.2016 року по 24.12.2016 року приймав активну участь в бойових діях в зоні проведення АТО, в складі батальйону, позиції якого розташовані в м.Волноваха, Донецької області, що підтверджено довідкою від 26.12.2016 року за №7494 виданою ОСОБА_4 , перебував на військовій службі в Українській Добровольчій Армії, яка не ввійшла до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, що є обов`язковою умовою для надання статусу учасника бойових дій у визначеному законодавством порядку. Також суд вважає, що у заявника відсутні можливості встановити відповідний факт у порядку передбаченому законодавством України, а тому в розумінні вимог ст..3, ч.2 ст.256 ЦПК України та в площинні дії ст..13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вважає, що відсутні підстави щодо не розгляду поданої заяви ОСОБА_1 в порядку цивільного судочинства за правилами окремого провадження.

Крім цього, факт участі ОСОБА_1 участі його у бойових діях, перебування в зоні антитерористичної операції з березня 2016 року по травень 2016 року у місті Авдіївка Донецької області у складі Української Добровольчої Армії в п`ятому батальйоні підтвердив свідок ОСОБА_5 , який перебував у зоні антитерористичної операції та якому надано статус інваліда війни, що підтверджено посвідченням серії НОМЕР_1 , виданого Управлінням соціального захисту населення Лановецької райдержадміністрації Тернопільської області.

Таким чином, суд вважає, що слід встановити факт безпосередньої участі ОСОБА_1 у бойових діях під час проведення антитерористичної операції в зоні її проведення в Донецькій області в період з 15 липня 2014 року по 08 серпня 2014 року у складі спецпідрозділу «Шахтарськ» ГУ МВС у Дніпропетровській області, з 13 червня 2015 року по 09 липня 2015 року у складі Добровольчого Українського Корпусу, з 02 березня 2016 року по 24 грудня 2016 року у складі Української Добровольчої Армії.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 60, 212, 215, 234, 256, 259 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Міністерство оборони України, Кабінет Міністрів України, Державна служба України у справах ветеранів війни антитерористичної операції, Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт безпосередньої участі ОСОБА_1 у бойових діях під час проведення антитерористичної операції в зоні її проведення в Донецькій області в період з 15 липня 2014 року по 08 серпня 2014 року у складі спецпідрозділу «Шахтарськ» ГУ МВС у Дніпропетровській області, з 13 червня 2015 року по 09 липня 2015 року у складі Добровольчого Українського Корпусу, з 02 березня 2016 року по 24 грудня 2016 року у складі Української Добровольчої Армії.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 23 січня 2018 року.

Головуючий суддяВ. В. Ромазан

Джерело: ЄДРСР 71748175
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку