open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №601/1867/17

Провадження № 2/601/86/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2018 року Кременецький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючої судді Мочальської В.М.,

з участю секретатря Коляди О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кременці цивільну справу за позовом Управління соціального захисту населення Кременецької міської ради до ОСОБА_2 про стягнення неправомірно отриманої компенсаційної виплати непрацездатній особі, яка здійснює догляд за інвалідом І групи або особою похилого віку, що досягла 80-ти років,

В С Т А Н О В И В:

Управління соціального захисту населення Кременецької міської ради звернулося в суд з вищезазначеним позовом, вказавши, що ОСОБА_2 неправомірно отримано компенсаційні виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою старшою 80-ти років або інвалідом І групи, оскільки останній перебував за межами України у період отримання компенсаційних виплат, тому не міг здійснювати догляд за громадянином ОСОБА_3. Просить стягнути з відповідача 130,44 грн. та судовий збір.

Представник позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з»явилася, однак, подала заяву, в якій вказала, що позов підтримує та просить справу розглядати у її відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд, вважає за необхідне проводити заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

30.01.2015 року ОСОБА_5 звернувся до управління соціального захисту з заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, яку зареєстровано під № 60051 (а. с.3-4).

02 вересня 2016 року Державною фінансовою інспекцією в Тернопільській області було проведено зустрічну звірку документального підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між Управлінням соціального захисту населення Кременецької РДА та управлінням праці та соціального захисту населення Кременецької міської ради (в частині перевірки особових справ, що були передані при поділі Управління соціального захисту населення Кременецької РДА за період з 01.07.2014 року по 01.06.2016 року). В ході проведення ревізії УСЗН Кременецької РДА направлено запит до Управління Служби безпеки України в Тернопільській області на предмет встановлення факту перебування за межами України осіб, які доглядають за інвалідом І групи, а також за престарілими, які досягли 80 - річного віку та отримують компенсаційні виплати по догляду.

З отриманої інформації було встановлено, що ОСОБА_2, якому призначена щомісячна компенсаційна виплата, як непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом І групи, а також за престарілими, які досягли 80 - річного віку в окремі періоди перебував за межами України, а саме з 14.04.2015 року по 26.07.2015 року; з 05.12.2015 року по 25.02.2016 року; з 18.05.2016 року.

Призначення щомісячних компенсаційних виплат непрацюючим працездатним особам, які доглядають за інвалідом І групи, а також за престарілими, які досягли 80 - річного віку здійснюється відповідно до постанови КМУ «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» від 26.07.1996 року № 832.

Безпосередньо виплата компенсаційних виплат здійснювалась за рахунок коштів державного бюджету управлінням Пенсійного фонду України в Кременецькому районі на підставі супровідних відомостей на зарахування, які щомісячно подавалися управлінням соціального захисту населення в розрізі банків та відділень поштового зв»язку.

Підпункт 3 пункту 1 Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою КМУ від 02.03.2011 року № 178 (далі - Порядок), зазначає, що нарахування єдиного внеску на загальнобов»язкове державне соціальне страхування здійснюється за непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або за особою похилого віку, яка згідно з висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80 - річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства. Обчислення єдиного внеску за таких осіб провадиться районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення (підпункт 2 пункту 4 Порядку).

Відповідно до підпункту 1 пункту 6 Порядку сплати єдиного внеску до Пенсійного фонду України здійснюється в межах та за рахунок загального обсягу видатків, передбачених в Державному бюджеті України та відповідний рік для Пенсійного фонду України.

Нараховані суми єдиного внеску відображались у таблиці 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб» та таблиці 8 «Відомості про осіб, які відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та осіб з числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за інвалідом І групи або за особою похилого віку, яка згідно з висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80- річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства та нарахування сум єдиного внеску за батьків- вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства» в Звіті про суми нарахованої заробітної плати ( доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суму нарахованого єдиного внеску на загальнооб»язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду (далі- Звіт). Зазначені звіти УСЗН Кременецької РДА щомісячно подавались до Кременецької об»єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міністерства доходів і зборів в Тернопільській області. Наявна в Звітах інформація вносилась в Державний реєстр загальнообов»язкового державного соціального страхування.

З матеріалів особової справи було встановлено, що ОСОБА_2 до УСЗН Кременецької РДА з приводу припинення йому щомісячної виплати не звертався та про виїзд за межі України не повідомляв.

Зазначене свідчить про те, що ОСОБА_2 під час перебування за межами України не здійснював догляд за ОСОБА_3 і відповідно не мав права на отримання вищевказаних виплат.

В ході ревізії було проведено звірку фактичної виплати компенсаційних виплат (за номерами справ одержувачів) всім особам, які отримали компенсаційні виплати за час перебування за межам України. Фактів не включення у супровідні відомості для отримання компенсаційних виплат осіб, які перебували за межами України не було встановлено. Отже, компенсаційні виплати проведено в повному обсязі.

Відповідно до п.9 ст.11 Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування , постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 року № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян», в період отримання компенсаційних виплат особа підлягає загальнообовязковому пенсійному страхуванню та цей період відноситься до страхового стажу.

Таким чином враховуючи вищенаведене, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення шляхом стягнення з відповідача в користь позивача 130 грв. 44 коп. надміру отриману з його вини компенсаційну виплату непрацездатній особі, що не працює ( не вчиться) і здійснює догляд за інвалідом І групи або особою похилого віку, що досягла 80- річного віку.

Керуючись ст.ст.12,13,81,89,141,268,280-282 ЦПК України, п.9 ст.11 Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування, постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 року № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян», суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, паспорт серія НОМЕР_2), який проживає за адресою АДРЕСА_1 в користь держави надміру отриману з його вини компенсацфйну виплату непрацездатній особі, що не працює (не вчиться) і здійснює догляд за інвалідом І групи або особою похилого віку, що досягла 80-річного віку в розмірі 130 (сто тридцять ) гривень 44 (сорок чотири) копійки, шляхом перерахування коштів на рахунок: р/р 25602303620916, МФО 338545, код 40377027 та судовий збір в розмірі 1600 (однієї тисячі шістсот) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте Кременецьким районним судом Тернопільської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Дане рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Тернопільської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вказане рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: Управління соціального захисту населення Кременецької міської ради, яке розташоване вул. Льотчиків-Визволителів, 14 м. Кременець Тернопільської області (р/р 25602303620916, МФО 338545, код 40377027).

Відповідач: ОСОБА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, паспорт серія НОМЕР_2), місце проживання: АДРЕСА_1.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 71748118
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку